Slovenija
31733 ogledov

Janković dvakrat sprejel spolni odnos v zameno za ureditev zaposlitve

07.04.09..zoran jankovic...tiskovna..foto: anze petkovsek...
1/6
Anže Petkovšek
Ljubljanski župan Zoran Janković je pred tremi leti od farmacevtke zahteval in dvakrat tudi sprejel spolni odnos v zameno za ureditev zaposlitve za nedoločen čas v Lekarni Ljubljana.

Spletni portal podcrto.si se je dokopal do kazenske ovadbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Preiskovalci so zapisali, da je Janković "uspešno izkoriščal stisko ženske", ki je bila takrat v postopku ločitve, skrbela za dva otroka in bila pred izgubo stanovanja.

Gospa je namreč potrebovala zaposlitev za nedoločen čas, da bi lahko na banki dobila posojilo za nakup stanovanja. Janković je zaposlitev uredil tako, da je direktorju Lekarne Ljubljana Marjanu Sedeju naročil, naj jo zaposli za nedoločen čas.

slovenija 1.3.2012, Ljubljana, intervju Zoran Jankovic, kandidat za zupana Ljubl | Avtor: Špela Mohorič Špela Mohorič
Policija je kazensko ovadbo na specializirano državno tožilstvo podala septembra lani, temelji pa tudi na prisluhih Jankovićevim pogovorom s farmacevtko.

A v začetku letošnjega julija je ljubljansko okrožno sodišče v sodni preiskavi ugodilo zahtevi Jankovićevih zagovornikov po izločitvi prisluhov iz postopka.

Tožilka Blanka Žgajnar naj bi namreč sodišču prepozno naznanila, da namerava prisluhe uporabiti v kazenskem postopku proti Jankoviću. Tožilstvo se je na izločitev prisluhov pritožilo na višje sodišče, to pa o pritožbi še ni odločilo.

"Gospod župan! Nujno potrebujem vašo pomoč ..."

Skoraj pred natanko tremi leti, 8. julija 2014, je tako sodeč po policijskih prisluhih farmacevtka županu na mobilni telefon poslala sporočilo: "Pozdravljen gospod zupan! Spet nujno potrebujem vaso pomoc…prosim kdaj se lahko oglasim pri vas? Lp."

slovenija 1.3.2012, Ljubljana, intervju Zoran Jankovic, kandidat za zupana Ljubl | Avtor: Špela Mohorič Špela Mohorič
Janković jo je po prisluhih policije sodeč še isto minuto poklical nazaj, pišejo pri podcrto.si.

Gospa je policistom povedala, da sta se z županom dogovorila, da se še istega dne ob devetih zvečer dobila v njegovi pisarni.

Farmacevtka je nato Jankoviću v njegovi pisarni opisala "svoj položaj in stisko, v kateri se je takrat nahajala, in sicer, da potrebuje službo za nedoločen čas, da bo lahko pridobila kredit za nakup stanovanja". Župan pa je "v nadaljevanju njunega srečanja zahteval od farmacevtke obljubo spolnega odnosa, ker bo poskrbel, da se bo zaposlila v Lekarni Ljubljana za nedoločen čas, obljubil ji je tudi, da ji bo pomagal pri ureditvi stanovanja".

O tem sta se nato večkrat pogovarjala tudi po telefonu.

"Med pogovori ji je Janković večkrat povedal, da se želi z njo še sestati, da je za njegove usluge potem ona na vrsti, da jih vrne na način, kot si jih on želi, torej s seksom," je zapisano v ovadbi, do katere so se dokopali v uredništvu podcrto.si

Farmacevtka je policiji potrdila, da se je Janković "zglasil tudi pri njej doma, kjer sta imela spolne odnose." Sodeč po ovadbi jo je župan obiskal 28. julija 2014 v poznih nočnih urah.

Župan je nato uredil soglasje občine za zaposlitev, prepričal pa je tudi direktorja Lekarne Ljubljana.

ljubljana 24.02.2012 zaprta lekarna Ljubljana Mirje, stavba; foto:Sasa Despot | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Janković je po tem gospo opomnil, da je zdaj na potezi ona in da ve, kaj mora zdaj storiti. Farmacevtka mu je predlagala, da bi ga poklicala, ko bo podpisala pogodbo o zaposlitvi. Janković pa ji je odvrnil, da naj naredi kakor hoče in da bo pogodbo podpisala v tem mesecu.

Janković je po mnenju policije v tem pogovoru ponovno zahteval spolni odnos, saj ji je po telefonu povedal: "Sej sem ti reku. Tist kar sem oblubu takrat a.. sem nardiv, zdej pač si ti na potezi." Iz komunikacije gospe z Jankovićem "utemeljeno sklepamo, da gre za spolni odnos," so kriminalisti zapisali v ovadbi.

Ko je pogodbo o zaposlitvi vendarle imela v rokah, je župana poklicala še enkrat in ga vprašala, kdaj lahko pride do njega. Tudi Janković jo je večkrat spraševal, kdaj se bo oglasila, a po ovadbi sodeč tretjega spolnega odnosa ni bilo.

slovenija 24.11.2011 Zoran Jankovic, Pozitivna slovenija, intervju, volitve, Mes | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
 • frank93 01:58 31.december 2019.

  Naša predlagana ponudba za stranke v novem letu je pozitivna in popolna zavezanost, zato vam sodelovanje z nami zagotavlja maksimalno zagotovilo, da bomo dobili sredstva, saj imamo oceno A + pri financiranju. Frank Loan Services (FLS) je bil v preteklih ...prikaži več letih visoko ocenjen kot eno najboljših spletnih podjetij s cenejšo obrestno mero. Če potrebujete finančna sredstva, se obrnite na nas po telefonu (713-389-6778) ali e-pošti: k.frankloans@gmail.com

 • Dobson45 15:18 29.marec 2019.

  Ali potrebujete osebno in poslovno ali investicijsko financiranje, brez stresa in hitre odobritve? Če je odgovor pritrdilen, se obrnite na nas danes, saj trenutno ponujamo posojila z odlično obrestno mero v višini 2%. Naše finance so zavarovane in varne. Sreča ...prikaži več naših strank je naša moč. posojila v višini 5.000 € - 1.000.000,00 USD evrov in funtov, ki so zdaj na voljo za poslovna, osebna, hišna, potovalna in študentska posojila itd. Za več informacij kontaktirajte elektronsko pošto: dobsonquickloa

 • Avatar Mitja Grmovšek
  Mitja Grmovšek 13:41 13.avgust 2017.

  Fukal sem, nje