Slovenija
69 ogledov

Janković pred kazenskim postopkom

Zoran Janković v Stožicah. Boštjan Tacol
Župan Ljubljane Zoran Janković bo moral po naših informacijah pred preiskovalnega sodnika zaradi domnevnih nepravilnosti pri gradnji športnega parka Stožice.

Specializirano tožilstvo (SDT) zaradi domnevnih nepravilnosti pri izgradnji športnega parka Stožice zahteva sodno preiskavo za ljubljanskega župana Zorana Jankovića. SDT mu po naših informacijah očita, da je podpisal fiktivno pogodbo, s čimer naj bi neupravičeno omogočil podjetju Grep, ustanovljenem izključno za gradnjo športnega parka v Stožicah, da si je uspelo pridobiti za okoli 50 milijonov evrov posojila pri Novi ljubljanski banki, ki ga sicer ne bi dobilo. Omenjeni kredit pa niti nikoli ni bil odplačan.

"SDT je na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo zahtevo za preiskavo zoper več fizičnih in pravnih oseb zaradi več kaznivih dejanj in sicer, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti, zaradi kaznivih dejanj pomoči pri preslepitvi pri pridobitvi posojila ali ugodnosti, goljufije na škodo Evropskih skupnosti in ponareditve ali uničenja poslovnih listin," pojasnjujejo na SDT.

Ekipa Janković, Jakič, Ogrin, Sraka, Lozej ...

Pred sodno preiskavo pa se je neuradno z Jankovićem znašel tudi nekdanji direktor športnega Zavoda Tivoli in donedavni minister za obrambo Roman Jakič. Tudi slednji je namreč septembra 2010 prispeval svoj podpis pri sklenitvi najemne pogodbe med Mestno občino Ljubljana (MOL), Grepom, Zavodom Tivoli in javnim podjetjem Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) za letni najem parkirnih mest in ostalih površin v Stožicah za skoraj dva milijona evrov. Podpisniki pa naj bi se zavedali, da teh površin niti ne potrebujejo. S pogodbo pa je, po mnenju preiskovalcev, Grep preslepil banko, saj da je na ta način ponujal lažno garancijo, da bodo posojilo lahko odplačevali.

Skupaj z Jankovićem in Jakičem pa se bodo pred preiskovalnim sodnikom po naših informacijah morali zagovarjati tudi šef Grepa Uroš Ogrin, nekdanji šef LPT Samo Lozej in Zlatko Sraka.

Z goljufijo do evropskega denarja?

Janković pa naj bi preiskovalnemu sodniku moral pojasniti tudi domnevno prirejene podatke, ki naj bi jih MOL posredovala v prijavi na javni razpis tedanjega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) za sofinanciranje investicij v športno-rekreacijsko infrastrukturo, s katerim je MOL uspela pridobiti skoraj devet milijonov in pol evrov za gradnjo nogometnega stadiona v Stožicah. Večina, 85 odstotkov teh sredstev, je prišlo iz evropskih skladov.

Če bo preiskava pravnomočna, sta v kazenskem postopku

Sodišče bo peterico zdaj najprej zaslišalo, nato pa odločilo, ali je zoper njih zbranih dovolj dokazov, da uvedejo preiskavo. Če bo preiskava uvedena pravnomočno, bo s tem začet kazenski postopek proti ljubljanskemu županu. Ta sicer vseskozi napoveduje, da bo s položaja odstopil, če ga bo sodišče pravnomočno obsodilo. Jakič, ki se mu sicer neuradno že v kratkem obeta služba vodje kabineta bodoče evropske komisarke Alenke Bratušek, pa je prav tako, tedaj še kot minister konec lanskega decembra, ko so kriminalisti pri njem izvedli hišno preiskavo, obljubljal, da funkcije zagotovo ne bo opravljal, če bo proti njemu vložen obtožni predlog. Trenutno pa mu, tako kot Jankoviću, kazenski postopek že grozi.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 17:36 04.oktober 2014.

    Tale novi Žurnal bi morala preiskati komisija za tiskane in elektronske medije , kajti ni nič drugega kot tisti brezplačnik , ki se je pojavil pred prejšnjimi volitvami in so "lastniki "svoje fasal na sodišču , nalogodajalci pa ostali na ...prikaži več svobodi , razen enega Plešoglavca , ki sedi na hladnem ,zaradi drugih kriminalnomafijskih stvari. Kdo je novi lastnik ŽURNALA ? Mogoče spet kakšen občinski revež , ki za to sploh ne ve ! Sam ne bit tko direkten , kajti tole je kršenje volilne kampanije , dragi moji kvaziškrabala iz Demokracije! Govnad ostaju govnad iako menjaju imena !

  • kapibara 22:54 03.oktober 2014.

    NI panike - PP Postojna vse zrihta... pa še kakimorski-špagetki v AS-u

  • valerijakregar 22:46 03.oktober 2014.

    ni institucije ki ga ne bi preiskovala, od računskega sodišča, kpk, durs, državnozborska komisija....pa še vedno lahko kandidira za župana........in mali murgelj se ponosno slika z njim.za bruhat.