Slovenija
27 ogledov

Janković premagal Bratuškovo

Prenos kongresa PS
1/38
Youtube
Predsednik stranke Pozitivna Slovenija je Zoran Janković. Zanj je glasovalo 422 članov stranke od 763, kolikor jih je oddalo svoj glas.

"Rad bi bil vesel ob taki zmagi, rad bi se zahvalil vsem, ki ste prišli. Danes bi prosil, da prostor zapustimo bolj enotni, kot smo bili," je po zmagi dejal Zoran Janković. Kot je dejal, je bil rezultat tesen, a da se zdi, da je še vedno ostal prisoten "tisti odnos do očeta stranke".

Poudaril je, da je pred vsemi konec tedna, čas za razmislek in obenem prosil Alenko Bratušek, naj ne potegne prehitro kakšne poteze. "Prepustimo to tistim, ki trdijo, da so za državotvornost," je dejal. "Najprej prespimo vse skupaj."

Izvršni odbor je prosil, da se čim prej sestane. Janković vztraja pri tem, da je možno, da imajo v PS še naprej predsednico vlade, ki "svoje delo opravlja dobro", in predsednika stranke, ki lahko vladi pomaga. Janković vztraja pri zahtevi, da se program stranke bolj spoštuje v koalicijskih dogovorih.

Vse je še enkrat prosil, da podprejo Bratuškovo in da ta še naprej vodi vlado. "Dosegla je zame zelo dober rezultat," je dejal Janković in pohvalil njeno delo predsednice vlade. Zaključil je z besedami "Srečno, Slovenija".

"Upam, da boš uspel vse izrečeno uresničiti"

Alenka Bratušek se je zahvalila vsem za podporo. "Čestitke predsedniku Pozitivne Slovenije. Hvala vsem, ki ste svoj glas namenili meni. Jaz pa upam, dragi Zoran, da boš vse besede, ki so bile danes tukaj izrečene, uspel uresničiti. Srečno, Slovenija," je bila kratka in jedrnata premierka.

Na svojem Twitter profilu je zapisala: "Hvala za podporo. Ponosna sem na opravljeno delo. Srečno Slovenija! AB"

Bratuškova naj bi svojo odločitev o tem, kako naprej sporočila v torek, je dejal poslanec PS Peter Vilfan. Pred kongresom je sicer napovedala, da bo v primeru zmage Jankovića, odstopila. V tem primeru so po mnenju analitikov najverjetnejše predčasne volitve, manj pa postavitev tehnične vlade, ki jo nekateri tudi omenjajo.

Preberite tudi:

"Če bi vedela, kako se bo razvijalo, ne bi šla v to"

Kandidata sta dvakrat nagovorila zbrane na kongresu. Nazadnje po zaključeni razpravi, preden so se člani odpravili glasovat.

"Hvala za korektno razpravo. Če bi vedela, kako se bodo zadeve razvijale, ne bi šla v to. Ponosna sem, da bom za vedno ostala prva predsednica vlade Slovenije. Zavedam se, da državljani še ne čutijo številk in pozitivnih rezultatov, vendar zdaj, ko bo prišlo na vrsto tudi to, smo mi to pripravljeni prepustiti drugim. Upam sicer, da tega nismo pripravljeni prepustiti drugim. Verjemite, da ne morem biti premierka, če me ne podpirajo v lastni stranki. Tudi jaz bom šla iz te dvorane z dvignjeno glavo,“ je povedala predsednica vlade.

"Menim, da sem ves čas bil zelo korekten do vlade in jo hvalil. Povedal sem tudi, da je Alenka delo na treh točkah dobro opravila. Ali moram biti tiho, če nekaj ni bilo dobro? Ne razumem, zakaj Alenka meni, da nima podpore stranke, če ni predsednica stranke. Konec koncev je ta vlada nastala zaradi podpore stranke. Konec koncev sem vse, ki so danes na teh pozicijah, predlagal jaz.  /.../ Brez korenin tudi drevesa ni. Pričakujem, da se bova po glasovanju z Alenko usedla. Ta večer bova razčistila. Program 2020 je edina rešitev za državo. Zaščitimo svoje ljudi. Srečno Slovenija,“ pa je izjavil Janković.

"Dragi Zoran, stola PS nisi bil pripravljen izprazniti"

"Potrebujem vaše zaupanje, pomoč in sodelovanje. Danes potrebujem tudi vaš glas," je v prvem govoru članom PS na kongresu na Brdu pri Kranju povedala Alenka Bratušek, ki vztraja, da ne bo predsednica vlade, če je ne bodo podprli tudi kot predsednico stranke. "Če nimam vaše podpore za vodenje stranke, ne morete pričakovati, da bom iskala podporo za vodenje pri drugih strankah."

Bratuškova je v svojem govoru odkrito napadla svojega konkurenta v boju za predsedstvo v stranki Zorana Jankovića: "Dragi Zoran, dejstvo je, da stola PS nisi bil pripravljen čisto izprazniti. Morda je to moja krivda, saj sem imela polna pooblastila, a sem zaradi miru v stranki delovala tako, kot sem. Ko predsednik nima časa, naj bi naloge prevzel generalni sekretar, ki si ga imenoval še ti (Zoran Janković). Ko sem predlagala, da postavim sekretarja, ki mu zaupam, veš, kaj so bile tvoje besede. Da ne rečem, kaj bi ti naredil s članom, ki bi rekel, da je vlada nelegitimna ...Če stvari ne bomo razčistili med sabo in preverili zaupanja, ne moremo pričakovati, da nam bodo zaupali drugi. Naučila sem se, da se države ne vodi kot upravo podjetja. Vsaka tvoja poteza mora biti dobro premišljena in izpeljana s čisto vestjo. Ali bo PS vlado vodila še naprej ali pa se poslovimo od vsega tega. Prenehajmo živeti v iluziji, da se kolo zgodovine lahko zavrti nazaj. Politika ni podjetništvo, je tkanje krhkega zaupanja. Ne moremo si privošiti najedanj znotraj stranke."

Izpostavila je tudi "preštevanje" poslancev PS in poudarila, da so jo "v štetje silili le takrat, ko ni šlo drugače". A si Bratuškova, kot je dejala, ne želi več z mandatom premierke "poslancev v lastni stranki odvračati od tega, da podirajo" proračun ali ministre. "Zgodilo se je vsaj trikrat in bilo je trikrat preveč," je povedala. Kongresno štetje pa je zanjo neizogibno, saj si ne more več dovoliti jemati energije s prepričevanjem tistih, ki so izgubili njeno zaupanje, ali da bi njihov skupni projekt "zavirali ali celo usmerjali" posamični interesi, je navedla Bratuškova.

Zadeve bi lahko uredili drugače

V nadaljevanju nagovora pa je Bratuškova Jankoviću očitala, da je julija lani prvič zahteval sklic kongresa PS. Takrat so po njeni oceni zelo težko rekli, da je razlog neuresničevanje programa. "Razlog je bil proračun, ki ni bil narejen najbolj po meri... Oziroma, bi ga ti naredil nekoliko drugače," mu je dejala.

Priznala je tudi, da je res rekla, da na kongresu z Jankovićem ne bo tekmovala. Če bi se Janković držal dogovora, da so vlado sestavili do prihodnjih rednih volitev in da se je sam za ta čas umaknil, današnji kongres ne bi bil potreben, je ocenila. Vmes bi se zadeve lahko uredile in pred naslednjimi volitvami bi člani PS lahko enotno podprli enega kandidata, je dodala.

"Janković: Mi se danes odločamo za prihodnost države"

"Drage pozitivke in pozitivci. Draga Alenka. Ta nagovor bo mešan. Pokazal bo moj pogled, kako smo nastali in kje smo se razšli,“ je svoj govor začel Janković, ki je izpostavil, da se člani danes odločajo "za prihodnost države." "Gremo naprej pokončno in stojimo za svojimi besedami in dejanji ali pa bomo popustili kompromisom, ker nas izsiljujejo, da bodo izstopili iz koalicije," je povedal ljubljanski župan, ki ne vidi razloga, zakaj Bratuškova ne bi mogla voditi vlade, če je on predsednik stranke. Poudaril je tudi, da ga mesto premierja ne zanima, o županovanju pa se bo izrekel 9. maja.

Dotaknil se je tudi volitev, na katerih so zmagali, a mu ni uspelo sestaviti koalicije. Janković je poudaril, da bi lahko podrobneje razložil vse svoje poteze, zaradi katerih se je PS nazadnje znašla v opoziciji, med drugim tisto, da je vztrajal pri kandidaturi Maše Kociper za predsednico DZ. Vendar pa, kot je poudaril, "svojih ljudi ne žrtvujem za to, da dosežem nek položaj". Spomnil je na nekatere ljudi, ki so mu v času od parlamentarnih volitev do danes odrekli podporo.

Največja prevara slaba banka

Janković je poudaril uspehe vlade pod vodstvom Bratuškove, pri čemer na prvem mestu navaja zadovoljstvo, da se je Slovenija nehala deliti na domobrance in partizane. Izpostavlja sprejeta državna proračuna in podporo EU.

A se je obregnil ob neuspehe pri investicijah. Če teh ni, ni delovnih mest, pade potrošnja, je opozoril. Bratuškovi predlaga rekonstrukcijo vlade, ki bo točno določila ključne projekte, vodila pa jo bo Bratuškova.

Na tem mestu se je dotaknil nekaterih projektov vlade. Največja prevara je po njegovih besedah slaba banka. Spomnil je, da je bila njegova najtežja odločitev vložitev zahteve za referendum o slabi banki in državnem holdingu, še v času, ko so bili v opoziciji. "A zdaj, ko smo v vladi, je pa slaba banka dobra? Tega ne morem razumeti," je dejal.

Kritiziral je tudi nepremičninski davek, ki je bil po njegovem mnenju narejen "šlampasto" in je naredil škodo. PS je tista, ki po njegovih besedah vodi vlado, ob čemer pa se je vprašal, ali bodo res odvisni od dveh partnerjev, prvaka DeSUS Karla Erjavca in predsednika DL Gregorja Viranta. "Virant moralizira, kaj mora drugi narediti namesto njega. Erjavec pa: dokler sem v vladi, ne dam penzij. Taista sta v prejšnji vladi prodala 26 tisoč penzionistov."

Golob za Bratuškovo

Pred Bratuškovo in Jankovićem so spregovorili podpredsedniki stranke. Robert Golob se je odprto zavzel za Bratuškovo: "Zame ni zmaga, kdo od njiju bo zmagal. Zame je zmaga to, da danes - ne glede na to, kdo bo zmagal - ostanemo enotni. Da obdržimo predsednico vlade in župana glavnega mesta. Želim si, da podpremo Zorana za župana in za častnega predsednika stranke. Želim, da soglasno podpremo Alenko Bratušek za predsednico vlade in jo soglasno izvolimo za predsednico stranke, da bo svoj mandat lahko izpolnila."

Golob je tudi izjavil, da "pred KPK ni obrambe" in se pred njo "nimaš možnosti braniti ali pritožiti“.

"Prosim vas, da danes ne razmišljate o tem, kaj drugi politični akterji mislijo o nas, ampak o tem, kaj mislimo o sebi. Pozabite na Erjavca, Viranta, Lukšiča … V mislih imejte državljanke in državljane. Zoran in Alenka, dovolita mi, da vama povem, kako vaju vidim jaz. Zoran sanjač, Alenka realistka. Sanjač, ki je v Ljubljani dokazal, da sanje lahko postanejo resničnost. Realistka, ki je znala in zna preveslati še tako težko politično krizo," je bila diplomataska Melita Župevc, tako kot tudi Maša Kociper: "Naš Zoran izjemen menedžer in voditelj, najboljši župan. Alenka, ki je v trenutku, ko smo dobili drugo priložnost, edina sprejela izziv. Z ženskim taktom ji je uspelo v enem letu državo potegniti iz krize. Naša Alenka in naš Zoran ... oče in mati stranke pravijo eni, oče in hčerka pravijo drugi. Mnogi so me vprašali, kako smo lahko kaj takšnega dopustili ... /.../ Zoran težko sprejme mesto drugega, Alenka mu je v eni točki podobna. Ne želi, da odločitve sprejemajo drugi. Ni se vam treba odločati med Zoranom in Alenko. Vsak od vas dobro ve, kdo ima v njegovem srcu in glavi posebno mesto. Odločamo o tem, kdo bo vodil stranko do naslednjega kongresa in ne za vse čase."

Komentarjev 36
  • drimer 21:00 27.april 2014.

    Gospod Han , sedaj pa ste našli dežurnega krivca .Zoki je naredil edino pravilno potezo,le kdo bi volil PS, če ne bi bilo Zokija. Pa kaj ,če ne bomo imeli vlade nekaj mesecev, saj je ne rabimo, kot tudi poslancev ...prikaži več ne. Sicer pa bi bilo najbolje ,da novinarji poročate o čem bolj pametnem kot je politika.

  • vladek 10:08 27.april 2014.

    Člani PS,če vam je kaj do domovine Slovenije,zapustite to partijo čim prej

  • mph 11:13 26.april 2014.

    Najslabše pa je, da že vsak bivši državni uradnik oz. kdorkoli ustvarja neko svojo stranko, ki jo predstavlja za "levo" oz. vsaj manj trdo kapitalistično, kar pa samo drobi nasprotni breg Majerju. In glede na to, kakšen narod smo, se ...prikaži več nam bo spet zgodil Majer. Res za bruhat. Jasno je, da je edina rešitev za svet, ne samo za Slovenijo, neka oblika demokratičnega socializma. In kar sem bral zadnje mesece, moram reči, da me najbolj prepriča IDS. Imajo vse elemente za preprečitev pojava kulta osebnosti, izjmeno široka baza odločanja, nimajo predsednika, imajo samo koordinatorje, .... drugače pa so mi zelo blizu Solidarnost, TRS, kjer so v vrhu zelo načelni ljudje. Ampak mislim, da bi morali združiti sile v neko skupno formacijo, da zberejo dovolj glasov, da Slovenijo potegnejo iz mraka, v katerem smo in še hujšega, v katerega lahko pademo.