Slovenija
8 ogledov

Janković s socialnimi partnerji dosegel soglasje

Zoran Janković Boštjan Tacol
Socialni partnerji so danes z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem dosegli soglasje glede interventnega zakona, je povedal Janković.

Soglasje je bilo doseženo tudi med predstavniki sindikatov, upokojencev ter večino vodij poslanskih skupin tudi na sestanku pri predsedniku DZ Gregorju Virantu. Le DeSUS bo sporočil svojo odločitev jutri. Interventni zakon je potrdil tudi odbor za finance.

Izjema so nadomestila za brezposelnost

Transferji posameznikom in gospodinjstvom, pokojnine ter plače javnih uslužbencev in funkcionarjev po dogovoru ostanejo zamrznjene v prvem polletju 2012. Izjema so nadomestila za čas brezposelnosti.

Poleg tega so se dogovorili, da v prvem polletju 2012 ne bo nobenih enostranskih posegov v dosežen dogovor. Parlamentarne stranke pa se bodo po Jankovićevih besedah zavezale k varčevalnim ukrepom, zlasti pri javnih naročilih, kar je izpostavilo že računsko sodišče.

Janković: "Upam da bo Evropa to spoštovala"

"Tako smo dobili šest mesecev časa za dogovarjanje o vseh potrebnih reformah," je dejal Janković. "V tem času se bomo morali dogovoriti, kako naprej," je opozoril.

Kot je dejal, so danes dokazali, da se znajo dogovoriti. "Računam na to, da bo Evropa to spoštovala in tudi obrestne mere bi bile lahko zaradi sprejetja interventnega zakona nižje," je ocenil. Tako prihranjena sredstva bi potem po njegovih besedah "res lahko šla na področja pravic upokojencev in brezposelnih".

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je novinarjem dejal, da je doseženi dogovor korak naprej, vendar pa bo treba počakati še na sestanek s poslanskimi skupinami danes popoldne, je povedal.

Izrazil je tudi zadovoljstvo nad tem, da so "Jankovića in predstavnike vlade uspeli prepričati, da je iz zakona nujno treba izvzeti nadomestila za čas brezposelnosti".

Opozarja pa na to, da šteje večina v državnem zboru. "Počakajmo na to, ali se bo ta večina oblikovala," je dejal. V sredo "smo namreč spremljali dogajanje v državnem zboru in videli, kakšen relief se oblikuje tam," je pojasnil.

Zakon naj bi obravnavali jutri

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da je doseženi dogovor v osnovi predlog, s katerim se je konfederacija že strinjala v predhodnih pogovorih z Jankovićem.

"Če ne bo nobenega drugega dogovora do sredine leta 2012, to pomeni, da se bodo takrat sprožili vsi tisti mehanizmi, ki bi morali začeti veljati že 1. januarja 2012 - tako npr. pri javnih uslužbencih napredovanja v nazive in plačne razrede," je spomnil.

Ob 11. uri se bodo v DZ sestali predstavniki parlamentarnih strank in se dogovorili o vsebini zakona, ob 14. uri pa se bodo sestali še s predstavniki sindikatov in upokojencev. Zakon bo po pričakovanjih obravnavan v petek na izredni seji DZ.

Komentarjev 4
  • privat 12:25 24.december 2011.

    iskrenosti...tukaj se gre le za njihove dobro plačane plače!! dogovor je le lep če masno služijo ...Prej se zmenijo prej bodo dobili zeleno luč za ropanje državnega denarja...tudi tistega ,ki ga bojo šele naši unuki zaslužili...poštenosti si rekel...nimaš pojma!!

  • privat 20:15 22.december 2011.

    socialni partnerji soglašajo...kdaj pa je bilo drugače?? danes ni več nekih pravičnih socialnih borcev ,ki bi se resnično borili za pravice ljudi!! vse se da kupiti...tudi pravila za osnovne človekove pravice

  • graff 11:46 22.december 2011.

    Kako malo iskrenosti in poštenosti je bili potrebno, za dosego sporazuma, česar pa njegova nadvzvišenost iz SD=slovenske desnice, Borut Pahor ni zmogel ali ni želel.Česwtitam Jankoviču in socialnim partnerjem, tole revše spodaj, pa naj svinja na kjer drugje.