Slovenija
11 ogledov

Janković se brani

Zoran Janković Anže Petkovšek
Ljubljanski župan pravi, da je za ovadbe glede posla na Vojkovi ulici izvedel iz medijev. "Prodaja je bila zakonita."

Zoran Janković je danes zatrdil, da je bila prodaja zakonita in transparentna na javni dražbi, notar pa je potrdil, da je pogodba pravno nesporna. Dejal je, da ne ve, ali je med ovadenimi, sprašuje pa se, zakaj so to pred njim vedeli novinarji. "Na vsak način bom kot župan počakal, kaj se bo zgodilo," je na vprašanja o morebitnem odstopu dejal Janković.

Glede prodaje omenjenih zemljišč je dejal, da so imeli na občini več sto primerov takšnih prodaj. "Ker je Tritonis vztrajal pri nakupu, smo se odločili, da gremo v prodajo. Dobili smo cenitev, razpisali javno dražbo, na kateri so bili štirje dražitelji," je dejal.

Od teh so po njegovih pojasnilih trije odstopili, ostal je samo Tritonis. "Ali smo ga prosili, da pride na javno dražbo," je novinarje vprašal Janković. "Branil se bom kot fizična oseba, pa naj mi kdo pove, kaj sem storil narobe. Ali je še kaj bolj transparentnega, kot je javna dražba," je dodal.

Škode za 1,1 milijona evrov


Preiskovalci NPU so namreč v četrtek ovadili tri osebe v zvezi s sumi nepravilnosti pri poslovanju z občinskima zemljiščema na Vojkovi ulici v Ljubljani. Trojico so ovadili zaradi kaznivega dejanja goljufije, za katero je zagroženih do osem let zapora.

Dve osebi sta osumljeni, da sta od marca 2008 do marca 2009 z namenom, da bi občini pridobili premoženjsko korist, spravili kupca z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto in ga zapeljali, da je direktor kupil državni zemljišči, da bi na njih gradil poslovno stavbo z garažo.

Preiskovalci so ugotovili, da sta predmetni zemljišči del funkcionalnega zemljišča, na katerem ni možna gradnja. Ovadili so tudi cenilca, saj je ostalima dvema osumljencema s cenitvijo pomagal pri izvršitvi dejanja, je v današnji izjavi pojasnil direktor NPU Darko Majhenič. Škodo so preiskovalci ocenili na 1,1 milijona evrov.

Komentarjev 8
  • privat 08:10 14.oktober 2013.

    če je to vse dokazlivo in resnično v prvi vrsti upam,da ga policija zasleduje ,ker Slovenija mora dobita ukraden denar nazaj...vsekakor na ta račun da pusti minimalne pravice malih ljudi. Vprašanje pa je zakaj to vse toliko traja ,če je ...prikaži več oblubljeno evropi ,da se bo preganjal organiziran kriminal...

  • Žvižgač 10:51 12.oktober 2013.

    Od poštenjaka sin Damjan si je dal vpisati zemljiški dolg na stanovanje, kot piše v Dnevniku, verjetno ima plačane vse račune v podjetju, ki mu ga je pošteni ata podaril in ga vsake tolk časa na bančni avtomat pošlje, da ...prikaži več mu dvigne kaj dnarja za sendvič iz neplačanih terjatev iz lastniškega deleža. Upajmo, da bo kdo odprl te zemljiške dolgove in pogledal upravičence iz zemljiškega dolga. Po mojem je na zemljiškem dolgu naveden kot upravičenec prav ata.

  • Žvižgač 10:21 12.oktober 2013.

    Če vzamemo v zakup vse kar je ta človek do sedaj pokazal in potegnemo vzporednico s Popovičem, Kanglerjem, Šrotom in še kom ter na drugi strani ovrednotimo delo pravosodnih organov, ki v desetih letih skoraj ničesar niso sposobni pravnomočno procesirati, ...prikaži več, ni čudno, da ti poštenjaki ostajajo trdno v svojih sedlih. Še več, ti ljudje so kreatorji javnega mnenja, katero jim je zelo naklonjeno, saj se premeščajo iz funkcije na funkcijo ali vlečejo iz mandata v mandat. Bebav narod pa se sprašuje zakaj so denarnice tanjše in položnice višje. Ob tem bi radi imeli boljše pobiranje davkov tako, da DURSU, CURSU in policiji jemljejo proračunska sredstva, medijsko pa se spravljajo na obrtnike, ki komaj preživijo z opravljanjem dejavnosti. Raje jih vidijo na Zavodu za zaposlovanje kot iskalce zaposlitve.