Slovenija
46 ogledov

Janković toži Mikija Mustra

Potem ko je Zoran Janković Energetiki Ljubljana prodal občinski delež v Te-Tolu, Žurnal24 main
Janković toži 85-letnega Mikija Mustra zaradi karikature, na kateri je prikazan kot Adolf Hitler. Očita mu razžalitev, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do šestih mesecev.

''Jankovićev predlog za kazenski pregon legende slovenske karikature, risanih filmov in stripov, Mikija Mustra, lahko označimo za bizarnega,'' poroča Reporter.

Janković kot Adolf Hitler
Župan se je za tožbo odločil zaradi Mustrove karikature v Reporterju, objavljene tik pred pompoznim odprtjem ''Jankovićevega'' stadiona v Stožicah, na kateri je župan upodobljen z iztegnjeno desnico v pozdrav pod napisom ''En rajh, eno ljudstvo, en firer'', pod njim pa se na travi pasejo ovčice (ljudstvo).

Po poročanju spletnega portala je očitno župana asociacija na Adolfa Hitlerja zelo razburila, 85-letnemu Mustru očita kaznivo dejanje razžalitve po 158. členu kazenskega zakonika. Za to kaznivo dejanje je zagrožena denarna kazen ali zapor do šestih mesecev. Ob tem je v kazenskem zakoniku določeno, da ne gre za razžalitev, če se kdo o kom žaljivo izrazi v umetniškem delu, pri časnikarskem poklicu, če se iz okoliščin vidi, da tega ni storil z namenom zaničevanja.

''Občutljivi'' Janković
Miki Muster o kazenskem pregonu ne ve nič, za zdaj o tem ni dobil še nobenega obvestila ali vabila, še navaja portal. Pravi, da je v dolgoletni karieri risal vse slovenske politike, od Kučana in Drnovška dalje, pa ga ni nihče nikoli kazensko preganjal. Čudi ga, da je prav Janković tako občutljiv, navsezadnje je javna osebnost, karikaturisti pa imajo svobodo, da s karikaturami javnih osebnosti med drugim izražajo tudi kritiko in kažejo na napake teh osebnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.