Slovenija
14 ogledov

Janković: "Vrnil se bom in postal premier"

Zoran Janković Špela Mohorič
Župan MOL in predsednik stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković je v intervjuju za Jutarnji list dejal, da namerava politiko zapustiti, ko bo na njenem vrhu.

Predsednik Pozitivne Slovenije in ljubljanski župan Zoran Janković je v pogovoru za današnji Jutarnji list ostro kritiziral premierja Janeza Janšo in njegovo politiko. Napovedal je zmago Pozitivne Slovenije na prihodnjih parlamentarnih volitvah in s tem prevzem položaja predsednika vlade.

Janković je dejal, da je Janšev koncept vodenja države slab. "Ključno je zagnati državna vlaganja, odpreti nova delovna mesta. Potem ko je Janša prevzel vodenje vlade, od tega ni bilo nič. Varčevanje, ki ga propagira, je uničevanje," je dejal.

Kot je ocenil, ni enega samega dela slovenske družbe, ki bi bil zadovoljen. Spomnil je na svoje ocene, da bodo letošnji slovenski rezultati slabši kot lanski, ter da je pozval Janšo k odstopu. Njun odnos pa je ocenil kot "hladen".

Ali je za njegov pregon kriv Janša?

"Trdim, da je bil največji problem prvih štirih let Janševe vlade uničenje ceha direktorjev, ko je odstavil mnoge direktorje in je prišlo do vakuuma. Nisem njegov nasprotnik, sem nasprotnik njegovih odločitev in njegovega načina dela," je izjavil Janković. Znova je poudaril, da se s politiko ne bi nikoli ukvarjal, če ga ne bi odstavili s čela Mercatorja.

Na vprašanje, ali po njegovem mnenju Janša stoji za njegovim policijskim pregonom, je izjavil, da si na kaj takega sploh ne želi pomisliti, čeprav je tožilstvo pod nadzorom Janševega ministra. "Ne vem, ali sta si blizu s tem ministrom ali sta prijatelja, sicer pa je minister Vinko Gorenak izjavil, da mora vedeti vse, kar se dogaja v državi," je pojasnil Janković.

Kot je dodal, kljub temu Gorenak zdaj ne ve, kam so izginili podpisi sindikatov za referendum o slabi banki, čeprav "ima od parlamenta do notranjega ministrstva 72 korakov".

"Kar naj izvolijo Pahorja"

Novinarko je zanimalo, ali se boji zmage Boruta Pahorja na predsedniških volitvah zaradi možnosti, da bi se še bolj približal Janši ter da bodo potem vsi skupaj še bolj pritisnili nanj. "Kar naj izvolijo," je odgovoril Janković, ki je prepričan v zmago Danila Türka. "Podpiral ga bom do konca. Je dober predsednik."

Ne skriva ambicij za predsednika vlade

Janković se na položaju predsednika države ne vidi, hkrati pa ne skriva ambicij za prevzem premierskega položaja. Ob tem napoveduje zanesljivo zmago PS na prihodnjih parlamentarnih volitvah. "Edino vprašanje je, kdaj bodo volitve."

Med drugim je komentiral tudi spor med Hrvaško in Slovenijo glede Ljubljanske banke ter poudaril, da bi morali problem urediti pred 15 leti. "To je treba urediti tako, da ljudje dobijo svoj denar, ker se zaupanje v banke gradi z leti. Sicer pa gre za vprašanje dogovora na državni ravni."

Komentarjev 61
  • Tupamaros 15:32 27.februar 2014.

    Sem zelo žalosten. V tem našem Butalistanu je vse mogoče tudi to, da postanejo kriminalci predsedniki vlade. Nič novega, že videno.LPTupamaros

  • patron 13:26 27.februar 2014.

    da ga čujemo kako priča engleski, kao prime minister....na dobu......buhaha

  • Franc Bukovec 14:39 20.november 2012.

    Ma ti čarapan ne boš nikoli premier. Enostavno zato, ker se ne znaš izražat, ne znaš pisat (verjetno), retorika obupna, močno pa dvomim v tvoje sposobnosti. Dej si zamislimo situacijo, kjer pride Jankovič na sestanek v Bruselj..pa sej bi se ...prikaži več nam smejali do amena. Hipotetično - da ima dobre namere, pa vsi vemo da jih nima - enostavno ni za premierja. Ni kos takšni funkciji iz mnogih vidikov.