Slovenija
16 ogledov

Janković: "Zamenjali bomo vse nesposobne"

Zoran Janković Boštjan Tacol
Zoran Janković. Prepričan je, da je iz Ljubljane naredil najlepše mesto na svetu, iz Slovenije bi naredil najboljšo državo. Afere sinov ga pri tem ne ovirajo.

Kaj bi naredili prvi dan, če bi postali premier?

Začel bi pogovore o sestavi vlade. Ključno je uskladiti ekipo.

Koga bi povabili k sebi v vlado?

Vse, ki sprejemajo naš program ter so strokovnjaki na svojem področju in timski igralci. Delam lahko z vsemi, ki bi sprejeli program, ne morem pa biti s tistimi, ki bi želeli privatizirati javno zdravstvo ali šolstvo, ali s tistimi, ki bi zdaj vse prodali. Kajti zdaj ne bi prodajali, ampak razprodajali. Pa z SDS ne grem v vlado.

Kaj pa bi bil prvi ukrep, ki bi ga sprejela vaša vlada?

Rebalans in interventni zakon. Začeli bi z oblikovanjem ministrstev, reorganizacijo javne uprave, organizacijo procesa. Začeli bi pogovore s sindikati o reformah in uvedli davčne olajšave za investicije v regije, ki so pod slovenskim povprečjem. Začeli bi tudi pogovore o izvajanju velikih državnih del.

Javnost vas velikokrat vidi kot avtokrata in kapitalista ter ocenjuje, da se od klasičnih usmeritev desnice ločite le po svojem odnosu do NOB. Kako to komentirate?

Ne ločim se samo v odnosu do NOB. Kot avtokrata me ljudje vidijo zato, ker me ne poznajo. Obstaja faza dogovora, ko vsi povedo svoje mnenje, ko pa se dogovorimo, ni več odstopanja in je treba dogovorjeno izvesti. Kapitalist pa ... Svojega premoženja nisem nikoli skrival, nastalo je v 30 letih mojega dela, razen v zadnjih petih. Vsi so imeli priložnost kupiti delnice Mercatorja po 5.800 tolarjev. Delničarjev je bilo 25 tisoč. Ker smo dobro delali, smo jih prodali po 38 tisoč tolarjev.

Vseeno vam na ta račun del podpore odnaša dogajanje v zvezi z vašimi sinovi ...

To vi mislite. Državljani znajo razmišljati in izpostavljanje družine na način, kot se dogaja zadnje tedne, je nedopustno. Komu pa naj prepustim svoje premoženje? Koliko staršev je v Sloveniji, ki premoženje zapustijo svojim otrokom? Koliko jih je dalo stanovanje svojim otrokom, a ga niso prepisali?

Zakaj javnosti niste povedali, da imate hišo v Grosupljem?

Ker je nimam.

Napisana je na vas.

Zgodba je zelo preprosta. Sin se je oženil pri 24 letih in z ženo sta živela v najemniškem stanovanju. Ko se je rodil vnuk, Electa pa mi je bila dolžna denar, smo eno hišo odkupili, plačali davek in jima za novo leto dali hišo. Kaj je narobe s tem? Ta hiša je od mojih otrok, prepisana ali neprepisana. V prijavi protikorupcijski komisiji sem to napisal, ker se zavedam formalnosti.

V Beli krajini, na Koroškem ste obljubili razvoj tudi z novimi cestami. Kakšne infrastrukturne projekte še obljubljate?

Ne obljubljam; zagotavljam. Rekel sem že, da bo konec mandata gospodarska rast štiriodstotna. Ali je normalno, da se pri tretji razvojni osi že osem let ne moremo zmeniti, kje bo šla? Za hidroelektrarne na Savi ne potrebujemo denarja; dobimo banko, ki bo financirala gradnjo in nato dobila plačilo od prodane energije.

Menite, da ni nevarno v krizi dajati upanje ljudem? Kaj če se kriza evroobmočja poglobi?

Mi bomo boljši. Ko sem prišel, je bila v Mercatorju izguba, bile so majhne trgovine, v Sloveniji je imel 15 odstotkov trga. Po osmih letih, ko sem odšel, je imel 51 odstotkov slovenskega trga in širili smo se v druge države.

Petindvajsetletna Bedrana Ahmić pravi, da pozna veliko mladih, ki bi lahko delali, a so raje doma in prejemajo socialno pomoč. Kaj konkretno boste storili, če boste v vladi?

Dvignili bomo minimalno plačo. To bo stimulacija, da greš v službo, namesto da prejemaš socialno pomoč.

Podjetnik Ante Guberac trdi, da pozna veliko ljudi, ki so dobivali posojila na lepe oči. Kako boste ukrepali zoper take bankirje?

Zamenjali bomo vodstva vseh tistih ustanov, ki jih vodijo nesposobni ljudje. V prejšnjem mandatu so uničili celo generacijo direktorjev, ta vlada pa se je poskusila skriti za AUKN.

Komentarjev 15
  • vladek 07:53 28.november 2011.

    Janković: "Zamenjali bomo vse nesposobne"Tole pomeni,vse tiste ki niso za mene

  • Katja Lovšar 09:41 27.november 2011.

    Bravo G. Jankovič, moj glas je vaš.! Ostalim 20% ljudi k mi boste pa zdei dali minus bom pa samo rekla ČAO !!!

  • širhakl 01:14 27.november 2011.

    JA,VEČGA ŠALABAJZERJ PA ŠE NE.SEBE IN RAZVAJENE SINKOTE(ČIST CRBSKA POSLA - SAMO SIN I BOG) NAJ ODSTAVI OD KORIT Z DENARJEM,PRIVILEGIJI,ZVEZAMI ETC.