Slovenija
3 ogledov

Janković zavrača očitke o zlorabi javnih pooblastil

Zoran Janković Anže Petkovšek
Ljubljanski župan Zoran Janković je zavrnil včerajšnje očitke parlamentarne komisije in jih delno pripisal volilni mrzlici.

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki je v torek sprejela končno poročilo, je med drugim ugotovila, da je bila v nakupe zemljišč v Ljubljani pred sprejemom novega prostorskega načrta ter uspele in neuspele spremembe namembnosti teh zemljišč vpletena celotna družina Zorana Jankovića, pri tem pa so bila uporabljena tudi županova javna pooblastila.

Župan, ki sicer poročila ni videl, se ob tem tudi sprašuje, ali so člani komisije res geniji, da so več kot dvesto strani dolgo poročilo obravnavali v eni uri in sprejeli sklepe, ali pa so strankarski vojščaki. Dejal je še, da poročilo omenjene komisije posledica politične mrzlice.

Novi ljubljanski prostorski načrt, sprejet lani, se je po Jankovićevih besedah pripravljal več let, doživel je vse preiskave in tudi večkrat je bil javno razgrnjen.

Ob tem je župan poudaril, da je na vseh srečanjih lastnike pozival, naj zemljišč ne prodajajo, dokler se načrt ne spremeni. "Brez prostorskega načrta ni razvoja in jaz sem na ta načrt ponosen," je dejal.

"Zelo si želim, da bi državni organi vse to preiskali. Svoje otroke bom zagovarjal, vse dokler jim ne bo dokazano, da so delovali v neskladju z zakonom," je dejal Janković in dejal, da stoodstotno verjame svojima sinovoma. "Kriminalisti me niso obiskali, niti moja sinova ne ali pa mi tega nista povedala na skupnih nedeljskih kosilih," pravi ljubljanski župan. Dodal je, da še ne ve, ali bosta sinova prišla na sobotni kongres stranke.

Na vprašanje, ali ima morda kakšne skrivne račune v davčnih oazah, pa je odgovoril: "Tisti trenutek, ko bi nekdo našel en promil mojega podjetja v tujini, bi odstopil od vseh kandidatur in položajev."

"Ali se da Slovenijo sploh bolj zadolžiti," je Janković dejal na vprašanje, ali bi tudi državo tako zadolžil, kot je Ljubljano. Napovedal je, da bo devetega novembra znano, ali bo tudi sam kandidiral za vstop v državni zbor.

In zakaj se je odločil za boj za premierski stolček? Ker ga je, kot je dejal, podprla tudi soproga in mu rekla, da naj poskrbi, da noben otrok ne bo ožigosan.

Komentarjev 15
  • privat 08:24 22.oktober 2011.

    ni demokracije praviš...kaj pa je on da nam nekaj jemle?? Jaz bi takega ki misli da je bog zbrcal kot žogo...zakaj pa se pustijo zajebavat ? Če ni demokracije je mera surova moč!

  • Veteran 20:24 21.oktober 2011.

    Danes mi je kolega povedal, da Jankovič v Občinskem svatu ne dovoli niti minimalne demokracije in je aroganten, samovšečen in pokvarjen do onemoglosti. Moj kolega je v tem občinskem svetu deloval in se direktno soočal s prijemi Jankoviča. To naj ...prikaži več bi bil ta ki bi popeljal Slovenijo iz krize, lepo prosim, potunkal jo bo za vekomaj.

  • privat 07:31 20.oktober 2011.

    to je mogoče res ..po putinu putin