Slovenija
19 ogledov

Janković že tretjič prisegel

Zoran Janković Anže Petkovšek
Zoran Janković je danes že tretjič prisegel kot župan Meste občine Ljubljana.

Zoran Janković je tako zapustil poslanski stolček, kjer ga bo nadomestila Alenka Bikar, in se za okoli dve leti in pol vrnil na magistrat.

"Izjavljam, da bom svojo dolžnost opravljal vestno in odgovorno, spoštoval pravni red Republike Slovenije in Mestne občine Ljubljana, z vsemi močmi bom deloval z blaginjo Mestne občine Ljubljana in njenih meščank in meščanov," je že tretjič pred ljubljanskimi mestnimi svetniki prisegel Janković.

"Bil sem dobre tri mesece v parlamentu in ta šola je bila zame izjemno koristna. Moram povedati, da so naše razprave tu v mestnem svetu veliko bolj plodovite, veliko bolj strpne," je dejal v pozdravnem nagovoru. Ob tem je izrazil upanje, da bodo v prihodnje skupaj sprejemali sklepe, ki bodo v korist razvoja mestne občine.

Kot pravi župan, ga najbolj veseli, da se vrača "v veliko mestno družino, v najboljšo ekipo", ki skupno šteje 12.000 ljudi. Njihov način dela je po njegovem prepričanju lahko tudi smerokaz za delovanje Slovenije.

Za ljubljanskega župana je bil prvič izvoljen leta 2006, njegova Lista Zorana Jankovića pa ima od takrat tudi večino v mestnem svetu.

Pred decembrskimi volitvami je Janković ustanovil stranko Pozitivna Slovenija, ki je na volitvah tudi zmagala. Po tem, ko mu ni uspelo sestaviti vlade, je znova kandidiral za župana in bil na to funkcijo tudi tretjič izvoljen v prvem krogu.

Prisegel bo tudi dupleški župan

Danes bo pred občinskim svetom Občine Duplek prisegel še novi dupleški župan Mitja Horvat. V četrtek bo svoj mandat uradno nastopil novi krški župan Miran Stanko, v petek župan Destrnika Vladimir Vindiš, v ponedeljek pa novi župan Slovenj Gradca Andrej Čas.

Preostalih šest novoizvoljenih županov pa je že začelo svoje delo. Nadomestne županske volitve, ki so bile prve po uveljavitvi nezdružljivosti županske in poslanske funkcije, so bile v 11 občinah potrebne zaradi izvolitve županov za poslance.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:07 11.april 2012.

    Kdo ga bo nadomestil: Alenka Bikar ali Britta Bilač ?