Slovenija
20 ogledov

"Jankovića je dobro imeti na očeh"

Zoran Janković (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
V novo objavljenih depešah na spletni strani WikiLeaks med drugim o vlogi Janševe vlade pri menjavah na Delu, sodelovanju med Drnovškom in Janšo, pa tudi o Zoranu Jankoviću.

V eni izmed depeš je zapisano, da je tedanji zunanji minister Dimitrij Rupel v pogovoru z namestnico ameriškega veleposlanika Maryruth Coleman priznal, da so si nekateri iz vlade prizadevali izbrati prijateljskega urednika časopisa Delo, da pa to nista bila on sam ali Janez Janša. Tistim, ki so si prizadevali, je uspelo nastaviti generalnega direktorja in odgovornega urednika.

Tema sestanka med Colemanovo in Ruplom so sicer bile obtožbe o političnih pritiskih na slovenske novinarje, sestanek pa je predlagal Rupel. Slednji je obtožbe zanikal, ob tem pa pojasnil, da slovenski novinarji pišejo "v izjemno kritičnem tonu, kar dokazuje, da vlada nikakor ne izvaja pritiska". Obtožbe pa je označil za politično motivirane.

Colemanova je dejala, da je ameriško veleposlaništvo zaskrbljeno zaradi novinarske svobode v Sloveniji ter da bodo to omenili tudi v poročilu o človekovih pravicah.

Sodelovanje med Drnovškom in Janšo

Marca 2005 se je tedanji veleposlanik Thomas Robertson sestal s tedanjim predsednikom republike Janezom Drnovškom. Slednji je po zapiskih Robertsona ocenil, da Janša dela dobro in da je prvih 100 dni nove vlade potekalo dobro.

Drnovšek je bil zadovoljen s sodelovanjem z Janšo, sestajala sta se enkrat tedensko. Slednje je Robertson označil kot paradoks, saj je bilo sodelovanje med Janšo ter Drnovškom tesnejše kot pa sodelovanje z Janševim predhodnikom na mestu predsednika vlade Antonom Ropom. Slednji je bil namreč Drnovškov izbor za predsednika vlade, potem ko se je Drnovšek temu mestu odpovedal zaradi predsedniških volitev. V depeši je tudi razkrito, da je Drnovšek Ropa označil za "nestrpnega človeka". Ob tem ga je označil za prešibkega.

Jankovića je dobro imeti na očeh

Robertson se je leta 2007 na kosilu sestal tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Čeprav je Janković Robertsonu zatrjeval, da ni politik, ga je nekdanji veleposlanik označil za osebo, ki jo je dobro imeti na očeh. Janković ima po Robertsonovih ocenah občutek za ljudi. Tako lahko za Jankovića pričakujemo, da bo v prihodnosti igral pomembno vlogo v slovenskem političnem prostoru, je še zapisal Robertson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.