Slovenija
20 ogledov

Jankovića odkantali za dve leti

Slovenija 25.04.2012 Zoran Jankovic, Alenka Bratusek, novinarska konferenca Pozi Saša Despot
Izbira med Bratuškovo in Jankovićem prestavljena za nedoločen čas.

"Kongres bo prej ali slej," se je na odločitev izvršnega odbora stranke, da bo lahko za predsednika kandidiral šele čez dve leti, odzval Zoran Janković.

Kongres stranke Pozitivna Slovenija, na katerem bodo izbirali predsednika stranke, bi moral biti čez dobra dva tedna. Vendar pa se je odbor soglasno odločil, da bodo kongres preložili na čas pred državnozborskimi volitvami.

Podpredsednica izvršilnega odbora PS Maša Kociper je sicer dejala, da odbor popolnoma podpira Alenko Bratušek kot premierko in predsednico vlade. Ocenjujejo, da vlada dela dobro.

"Interes države postavljamo pred interes stranke," je dejala Kociperjeva.

Odvračanje pozornosti od pravih problemov

Po neuradnih informacijah Bratuškova še do danes zjutraj ideji o preložitvi kongresa ni bila naklonjena. Po štirih urah so člani izvršnega odbora vendarle dosegli soglasje, čeprav naj bi bila, kot je neuradno slišati, razprava za tesno zaprtimi vrati "pestra".

Na vprašanje, kako so člani Bratuškovo uspeli prepričati v podporo takšnemu sklepu, je Kociprova odgovorila, da je premierka po opravljeni razpravi "dejala, da bo tako odločitev pač spoštovala".
"Debata o tem, kdo je bolj primeren za predsednika, bi ošibila vso politično sceno v Sloveniji. Že debata o tem, kdo bo kandidiral, je odvrnila pozornost od pravih problemov," meni podpredsednik PS Robert Golob.

Stališča so jasna

Izvršni odbor PS bi moral sicer danes določiti listo kandidatov za predsednika stranke in jo predstaviti javnosti. Od 12 evidentiranih kandidatov sta soglasje h kandidaturi podala le Janković in Bratuškova.

Janković je z napovedjo kandidature odlašal vse do zadnjega. Ko pa jo je potrdil, je v koaliciji završalo – nekateri so jasno povedali, da to pomeni konec trenutne koalicije.  Tudi Bratuškova je jasno povedala, da ne bo predsednica vlade, če v stranki ne bo dobila podpore.

Poslanec PS Jerko Čehovin pa je situacijo včeraj orisal s primerjavo, da je to "tako, kot kadar se starša ločujeta, pa ne veš, ali bi se odločil za mamo ali za očeta".

V katero smer bo šla politična kriza?

Predsednik DL Gregor Virant je odločitev o prestavitvi kongresa presenetila, pred komentarjem o tem se je želel pozanimati in pogovoriti s premierko. Odločitev sicer ocenjuje kot polovičarsko.

Prvak DeSUS Karl Erjavec meni, da se s prestavitvijo kongresa PS ohranja stabilnost koalicije in vlade. Če je bila za Slovenijo slaba novica, da Zoran Janković kandidira za predsednika PS, je danes dobra novica, da bo kongres PS odložen, je dejal za STA.

Po drugi strani pa vodja poslanske skupine koalicijske SD Matjaž Han meni, da je prestavitev kongresa politične krize ne more rešiti, lahko jo le poglobi.

 

Komentarjev 9
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 20:22 30.januar 2014.

    A Zoki,a je lep občutek ko te tvoji ujebejo.NAVADI SE.

  • privat 07:41 07.oktober 2013.

    realno gledano..kaj je lahko stranka ki zaposluje JOVOta sploh lahko neka politična stranka??? in iz nje prihajajo ljudje ,ki naj bi vodila državo?? In kdo pričakuje sploh kak napredek?? Kaj je stemi novinarji??? V demokratičnih državah se ve ,če je ...prikaži več nekdo iz take stranke ,jo stranka TAKOJ nažene da neizgubijo svoj imidž poštenosti..ne pa kar juriš naprej ,tudi če je iz te stranke še ne pomeni da sem jaz takšna..?? V mojem svetu si takšna kakšna je stranka in obratano!! Hočemo novo vlado!

  • ennanova 14:11 04.oktober 2013.

    Kdo je Zoran Janković?Če je res, kar trdijo nekateri, da so namreč pred dvema letoma spravili Jankovića v politiko samo zato, da na volitvah ne bi zmagal Janez Janša, je to sramotna, nagnusna preračunljivost najnižje vrste, vredna vsega prezira. ...prikaži več A pomembnejše je, da je na volitvah Janković zmagal, kar pomeni, da mu je zaupalo zelo veliko ljudi, ki bržčas tudi niso hoteli, da bi zmagal JJ, in so hoteli nekaj novega. Kdo je torej Zoran Janković? …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1217-kdo-je-zoran-jankovic