Slovenija
28 ogledov

Jankovića prijavili protikorupcijski komisiji

Plečnikov stadion Nik Rovan
Odbor stanovalcev Fondovih hiš, ki nasprotuje Pečečnikovi prenovi bežigrajskega stadiona, v prijavi Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) opozarja na izmenjavo uslug med ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in investitorjem Jocom Pečečnikom.

Fondovci menijo, da je očitno, da si je Janković prizadeval za sprejem takega prostorskega akta pri prenovi Plečnikovega stadiona, ki bi Pečečniku omogočila obsežnejšo prenovo in s tem čim večjo premoženjsko korist. Ta se mu je oddolžil tako, da je maksimalno financiral njegovo volilno kampanjo in prevzel odgovornost za neprijavljeno prireditev na Prešernovem trgu po zmagi levega trojčka leta 2008 – najprej se je namreč ugibalo, da je naročnik prireditve Mestna občina Ljubljana (MOL).

Podpisal prej, kot bi smel

Fondovci so KPK prijavili še prirejanje sklepa mestnega sveta, ker je Janković s Pečečnikom podpisal pogodbo o ustanovitvi družbe Bežigrajski športni park (MOL je v družbo vložila zemljišča v vrednosti 5,7 milijona evrov) dva meseca, preden se je Pečečnikova družba GSA v zemljiško knjigo vpisala kot lastnica dela stadiona, ki ga je kupila od SCT; to pa je bilo v nasprotju s sklepom, ki ga je sprejel mestni svet.

V ospredju zasebni interes

V tretji prijavi fondovci opozarjajo na prenos pristojnosti občine na investitorja, ker je ta prevzel izdelavo prostorskega akta: "Utemeljeno je pričakovati, da bo investitor poskušal čim bolj uveljaviti zasebni interes na račun javnega in zavrniti vse pripombe in predloge javnosti, ki bi temu nasprotovali." Dodali so, da je velika razlika med tem, ali bi pripombe in predloge preučila MOL, "ki naj bi vendarle opravljala tudi vlogo varuha javnega interesa, ali pa če o njih odloča investitor, v korist katerega se prostorski akt pripravlja".

MOL: Namigovanja "neutemeljena in nesmiselna"

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so poudarili, da je prijava popolnoma neosnovana. Kot so sporočili STA, je občina pri obnovi Plečnikovega stadiona ravnala skladno z zakonskimi predpisi in kakršnakoli namigovanja o izmenjavi uslug med županom in investitorjem so neutemeljena in nesmiselna. "Še več, ni jasno, zakaj naj bi župan potreboval uslugo gospoda Pečečnika, kot mu očitajo stanovalci Fondovih blokov v prijavi Komisiji za preprečevanje korupcije, saj je investitor BŠP, kjer je MOL družbenik z 28-odstotnim deležem," izpostavljajo na občini.

Komentarjev 5
  • KLOBO 17:43 07.november 2012.

    Zoki gre lovit ribe na prepovedano območje. Rib veliko, skoraj več kot vode. V trenutku ima polno mrežo rib, ko pride policija.Policist: Zoki, ribarjenje je tu prepovedano, zato boš kazensko odgovarjal!Zoki: To so moje ribe.Policist: ...prikaži več Kako?Zoki: Lepo. To so moje ribe, vsako jutro jih prinesem sem, vržem v vodo, jih pokličem in se same vrnejo v mrežo...bi radi, da vam pokažem?Policist: No daj, da vidim.Zoki vrže ribe nazaj v vodo, nekaj sekund tišine.Nato reče policist: Sedaj!Zoki: Kaj sedaj?Policist: Pa pokliči jih...Zoki: Koga?Policist: Ja, ribe..Zoki: Kakšne ribe?

  • wingspan15 18:38 11.junij 2012.

    Plečnikova zapuščina bi morala biti pod okriljem države, nikakor pa ne v privatnih rokah.

  • infinity 18:23 11.junij 2012.

    saj ni nor, da bi vlagal denar, neko stvari, ki mu nebo prinašala dobička. Vendar po mojem mnenju je zadnji čas, da se začne stadion obnavljati, saj si Plečnik zasluži, da so njegove arhitekturne stvaritve lepo vzdževane, in služijo svojemu ...prikaži več namenu in ne propadanju. Te fondovci pa tudi samo izsiljujejo, treba se je zavedati, da živijo v centru mesta, kjer se gradijo visoke stavbe. Morda pa koga tudi Fondovi bloki motijo, tiste ki so na tem delu živel že pred izgradnjo teh zanemarjenih blokov.