Slovenija
18 ogledov

Tudi SDS z osnutkom koalicijske pogodbe

Zoran Janković Boštjan Tacol
Janez Janša pravi, da je osnutek koalicijske pogodbe SDS-a rezervni scenarij. K njegovi "koaliciji razuma" je po njegovih besedah vabljena tudi SD.

Predsednik SDS Janez Janša je potrdil informacije, da je parlamentarnim strankam poslal osnutek pogodbe "za koalicijo razuma". Kot je pojasnil, gre za rezervni načrt v primeru, da predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću ne bi uspelo sestaviti vladne koalicije.

Gre za izključno rezervno varianto, v primeru če se relativnemu zmagovalcu volitev ne bi posrečilo sestaviti večinske koalicije, je pojasnil po proslavi v Cankarjevem domu. Osnutek koalicijske pogodbe je poslal strankam, ki so sestavile DZ, je ob tem še pojasnil.

V stranki SDS spoštujejo vrstni red na volitvah in pričakujejo, da bo predsednik države Danilo Türk dal mandat relativnemu zmagovalcu, ki bo poskušal sestaviti koalicijo. Kar predlagajo v SDS, je rezervna varianta v primeru neuspeha Jankovića, cilj pa je sestaviti koalicijo razuma, ki bi imela dvotretjinsko večino. Torej bi se tej koaliciji lahko pridružil tudi SD, je še pojasnil.

Predsednik Pozitivne Slovenije Janković je povedal, da o omenjeni pogodbi ne ve ničesar, zato je ne more komentirati. Dodal je, da ima Janša vso pravico poskušati sestaviti koalicijo. Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak o pogodbi ne ve ničesar, saj je ni prejela, na to temo pa se tudi z nikomer ni pogovarjala, je pojasnila za STA.

Dogovor Liste Virant, SLS in DeSUS

Predsedniki strank SLS, DeSUS in Liste Virant Žerjav, Erjavec in Virant so se na sestanku po seji DZ dogovorili, da bodo sodelovanje, ki se je začelo z deblokado parlamenta ob izvolitvi predsednika DZ, nadaljevali. To po Virantovih besedah pomeni, da se bodo lotili analize svojih programov, da vidijo, ali lahko nastopajo skupaj.

Možnosti presenečenja v zvezi s pogajanji za sestavo koalicije so očitno vse večje. Še zjutraj je kazalo, da bi Lista Gregorja Viranta bila vedno manj pripravljena vstopiti v koalicijo z Jankovićem. Po dopoldanskem sestanku pogajalskih skupin Državljanske liste Gregorja Viranta in Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića kaže, da je sodelovanje možno.

SLS, DeSUS in Virant na ločenem sestanku

Predsedniki strank SLS, DeSUS in Liste Virant Radovan Žerjav, Karl Erjavec in Gregor Virant so se po seji DZ o inetrventnem zakonu ponovno srečali na sestanku. Šlo za pogovore o morebitnih koalicijah, saj so se o tem pogovarjali že v četrtek.

Po sestanku so sporočili, da bodo poskušali še ugotoviti, ali lahko na pogovorih s predsednikom republike Danilom Türkom naslednji teden nastopijo skupaj.

Na vprašanja novinarjev na izjavi za javnost, sklicani za novinarje, nobeden od trojice ni odgovarjal, ker da se morajo o točni vsebini sodelovanja še natančno dogovoriti. Tako tudi niso odgovorili na vprašanje, ali to pomeni sklenitev nekakšne koalicije.

Sestanek trojice je danes po seji v DZ najprej potekal v pisarni Radovana Žerjava, kasneje pa so ga nadaljevali v prostorih poslanske skupine SLS.

Janković in Virantovi zdaj precej bližje

Ali so še možnosti za vstop Gregorja Viranta v morebitno Jankovićevo vlado, je bilo vprašljivo po izjavah Janeza Šušteršiča pred današnjimi pogajanji, da bi morala biti koalicija uravnotežena in da brez SLS v njej tudi ni Viranta. Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je že v preteklih dneh dal vedeti, da za njegovo sodelovanje z Jankovićem ni možnosti.

A Gregor Virant je ob robu današnjih pogajanj potrdil, da je Zoran Janković tokrat pogajanja precej bolje vodil, slednji pa je po poročanju MMC RTV Slovenija dejal, da gre za pojasnjevanja, ne za razlike. Poleg tega naj bi Janković izjavil, da bo javnost zelo presenečena.

Našli skupno pot

Janez Šušteršič je po sestanku dodatno pojasnil, da so na vseh področjih, ki so bila vprašljiva, "našli neko pot, da se pogovarjamo naprej". Svoje predloge bodo Pozitivni Sloveniji poslali še v pisni obliki. Dodal je, da so se strinjali, da je dokapitalizacija NLB iz proračuna slaba rešitev ter da dvig DDV ni potreben na začetku mandata. Dejal je še, da je bilo ključno tudi poglavje o korupciji v koalicijski pogodbi, ki ga bodo dodelali s konkretnejšimi ukrepi.

Zahtevo, da bi bila v koaliciji tudi SLS, pa je v četrtek sprejel svet stranke, pomeni pa, da če v koaliciji ne bo SLS, vanjo ne bo vstopila niti Lista Virant, je ob robu današnje seje dejal Virant. Stranka bo sicer končno odločitev o vstopu v koalicijo po Virantovih besedah sprejela, še preden bo šla na pogovore k predsedniku republike.

Predelali vse točke

Predsednik Pozitivne Slovenije Janković je po sestanku povedal, da sta stranki na ekonomskem področju našli skupen jezik, sicer pa so predelali vse točke. Pogovor je ocenil kot zelo dober, poudaril pa je, da je z izvolitvijo Viranta za predsednika državnega zbora (DZ) zadovoljen. Po njegovih besedah pogovori o delitvi ministrstev s strankami še sledijo.

Po poročanju MMC RTV Slovenija je sicer Janković v zvezi s stališči Virantove liste, ki ne želi, da bi kdo iz Pozitivne Slovenije vodil notranje, pravosodno ali finančno ministrstvo, dejal, da nima nobenih težav in da si želi le strokovnih ljudi. Presenečenja naj bi se obetala prav na tem področju.

Pogajanja zopet z SLS?

Na vprašanje, ali bo nadaljeval pogovore tudi s stranko SLS, ki v koalicijo z Jankovićem ne želi, je morebitni mandatar odgovoril, da se bo pogovarjal z vsemi strankami.

Radovan Žerjav pa je vnovič potrdil, da njihova stranka ne gre v vlado. To pa po njegovem ne pomeni, da ne bodo sodelovali projektno. Žerjav je še izrazil razočaranje nad Virantom, ker jih vpleta v pogajanja. Izjavil je, da ne morejo biti element za vstop neke druge politične stranke v vlado in da bo Virantu to tudi povedal.

SD aktualna še naprej

Glede sestanka s predsednikom stranke SD Borutom Pahorjem, s katerim se je sestal v četrtek, je Janković povedal, da je bil pogovor konstruktiven. Po njegovih besedah so reševali posamezne točke programa, njihove pisne pripombe pa so prejeli že prej. "In jaz sem to z veseljem sprejel, te pripombe kažejo, da obstaja želja, da se vlada formira. Ali se bo, pa prepustimo času," je dejal.

Veber s predsednikom republike ob obisku Kočevskega. (Foto: BOBO) | Avtor: Bobo Bobo
Poslanska skupina SD bo sicer na pogovoru s predsednikom republike Danilom Türkom podprla Zorana Jankovića kot mandatarja, kar mu glede na volilni rezultat tudi pripada. To je potrdil vodja poslanske skupine SD v parlamentu Janko Veber. Ob tem je dejal, da obžalujejo nesoglasja okrog mesta predsednika DZ.

Povedal je še, da je osnutek koalicijske pogodbe že pripravljen, prav tako tudi pripombe s strani pogajalske skupine stranke SD. Sedaj pričakujejo odziv glede tega, katere bodo upoštevane in katere ne.

Na vprašanje, ali je kakšna možnost, da bi se SD o sestavi koalicije pogovarjala tudi z blokom strank SLS, DeSUS in Lista Virant, je Veber odgovoril, da bi o tem razmislili, če bi pogajalska skupina ocenila, da se je treba o koaliciji pogovarjati še s kom drugim.

DeSUS v opoziciji

Neuradno smo od dobrega poznavalca stališč prvaka DeSUS-a izvedeli, da naj Erjavec s svojo stranko ne bi šel v vlado.

Komentarjev 16
  • 1111 10:12 24.december 2011.

    ...gre za pokvarjenost JJ in Viranta!!

  • Tomislava Ule 22:50 23.december 2011.

    VOLILI SMO LEVE, NE JANŠO, VIRANT PA JE PODALJŠANA ROKA JANŠE.ŽE PRI SOOČENJU JE OČTNO, DA JE VIRANT NA JANŠEVI STRANI, KAKORKOLI, SE ZAVEDATE, DA MANIPULIRATE Z NAŠIM DEN ARJEM, RES STE ENE BUDALWEO NI PRI NAS NI KRIZE.

  • VERITA 21:57 23.december 2011.

    Tehnična vlada, ki jo napoveduje Virant NE PRIDE V POŠTEV! Zakaj pa smo šli na volitve? Če vlade ni sposoben sestavit Jankovič, naj jo drugi zapovrstjo, t.j. Janša, če je on ne sestavi, naj jo tretji. Mislim, da je to ...prikaži več red. Državljani vas imamo res že zadosti. Ali ste samo nesposobnjakoviči, ali kaj? Sicer pa se je Janša že izkazal, kot predsednik vlade, kot predsednik EU parlamenta, zaupajmo mu še enkrat. Več kot smo izgubili v zadnjih treh letih, ne moremo izgubiti.