Slovenija
6 ogledov

"Jankovićeva poteza neracionalna"

kongres PS Anže Petkovšek
Po zmagi Jankovića na kongresu PS je po mnenju političnih analitikov Igorja Pribca in Matevža Tomšiča možno, da se bo stranka razklala dva dela, a tako bi verjetno bilo tudi v primeru zmage Alenke Bratušek.

Pribac, sicer profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti, je poudaril, da je pred Jankovićem prvi veliki izziv, boj za enotnost stranke. Hkrati pa ga čaka tudi ohranitev vseh poslancev v poslanski skupini. V obeh primerih Pribac pričakuje velike težave.

Verjame sicer, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, kljub temu pa dvomi, da bo poslanska skupina ostala povsem neokrnjena. Analitik pričakuje tudi sankcije za vodjo poslanske skupine PS Janija Möderndorferja, naklonjenega Bratuškovi. A možno, da bo Möderndorfer že sam potegnil neko potezo, preden jo bo Janković, je ocenil.

Izvolitev Jankovića za predsednika PS pa pomeni vsaj destabilizacijo vladne politike, zelo verjeten scenarij pa se mu zdi tudi razpad vlade in vnovične volitve.

Politični prostor poln posebnosti

Tudi za Tomšiča, ki predava na Fakulteti za uporabne družbene študije, je padec vlade zelo verjeten, vendar obenem poudarja, da nič v slovenski politiki ni samoumevno, saj je slovenski politični prostor poln posebnosti.

Pribac meni, da je Janković potegnil potezo, ki s stališča njegovih domnevnih ciljev ni racionalna. Če bi namreč Alenka Bratušek še naprej predsedovala PS in bi stranka enotno podprla Jankovićevo kandidaturo za ljubljanskega župana, bi Janković tudi imel več možnosti za ponovno županovanje.

Stranka Jankovićev ščit?

Pribac se tudi sprašuje, kakšni so racionalni razlogi, ki so Jankovića motivirali, da kandidira proti predsednici vlade. "Ena od možnosti je, da je padel v skušnjavo stranko uporabiti kot ščit v svojih zasebnih pravnih postopkih," je razmišljal. Ne zdijo se mu resnične niti besede, da bi kljub njegovi zmagi Bratuškova vodila vlado, "vodil jo bo namreč on".

Sicer so načrti, da bi PS imela predsednika stranke, predsednico vlade in župana Ljubljane, "račun brez krčmarja". Kot je spomnil, koalicijski partnerji v prvih odzivih že zahtevajo pogovore o določitvi datuma predčasnih volitev.

Vrnili so se h koreninam


Rezultat petkovega kongresa je po Tomšičevih nekoliko presenetljiv, ker je bilo ogromno pritiska iz političnega ozadja oziroma tistih, ki so botrovali k samemu nastanku stranke, da delegati Jankovića ne bi podprli, je dejal. S tem je mislil na krog podpornikov, ki so nato vsi po vrsti začeli zatrjevati, da Jankovića ne podpirajo in naj se umakne.

Ne glede na to, je pa razplet, kot pravi Tomšič, normalen, saj je Janković le tisti, ki je ustanovil stranko. Zato je šlo za vrnitev h koreninam, kot se je izrazil.

DL čaka konec

Tomšič težko napoveduje rezultat morebitnih predčasnih volitev. Po javnomnenjskih anketah sicer v zadnjem času res vodi SDS, vendar predsednika te stranke Janeza Janšo čaka, kako se bo odvila zgodba s Patrio, je spomnil. Če bi bil Janša obsojen, to sami stranki verjetno ne bo več toliko škodovalo, bo pa težava sklepanje koalicij, je pojasnil.

Nekatere druge stranke, denimo DL, pa so verjetno obsojene na propad, razmišlja Tomšič. Tudi PS bo verjetno dobila bistveno manj glasov, kot jih je dobila na volitvah 2011. Se pa na drugi strani kažejo neke morebitne stranke, ki računajo na to, da bi se jim predčasne volitve lahko obrestovale. Tukaj Tomšič omenja predvsem listo Igorja Šoltesa, ki ji ankete za evropske volitve kar dobro kažejo.

Komentarjev 3
  • slajan 14:43 27.april 2014.

    Zoki MORA ostati čim višje ne zaradi egoizma in narcisoizma, temveč potrebe po zaščiti celega plemena Janković, ki bo ob morebitnem padcu glave družine korak bližje Dobu. Funkcije in pozicija Jankoviču in sinovoma zagotavljajo varnost in prepotrebne veze, kot tudi ...prikaži veči ščit pred mrhovinarji, ki mu trenutno ne morejo nič. Človek z Zokijevo zgodovino bi v tujini že prišel iz zapora, medtem ko je pri nas med najvplivnejšimi.

  • Pepe1 06:57 27.april 2014.

    Jankovič je garač samo takrat ko se pretaka družbeni denar v njegov žep nevem zakaj si tako slep ali imaš tudi koristi ko ga potpiraš

  • Žurnalček 14:50 26.april 2014.

    Pribac , Jankovič se nikoli ni ukvarjal z in na temo enotnost stranke , kajti on je stranka in člani gredo za njim in njegovo vizijo , ker vedo , da kar reče , tako se bo tudi zgodilo. Jankovič ...prikaži več ni noben politik , ampak je gospodarstvenik in težak garač in to vedo vsi člani stranke, tako da se z enostnostjo stranke PS , tebi in ostalim politikantom ni treba ukvarjati in razbijati glav ! Res da si en profesor , sam tlele si ga pa 100 % pihnil že na samem začetku . Za ostalo pa , kdo si od koalicijskih politikantov upa iti na volitve ? Mogoče Erjavec , dost je bilo njegovega osebnega škodovanja državi , mogoče pilot in predavatelj Zavirant , Lukšič pa lahko dobi od nas članov , samo eno na gobec , po domače rečeno al misli mogoče na koalicijo z krivonogim kriminalcem ?