Slovenija
23 ogledov

Jankovićevi otroke objavili brez soglasja

Zoran Janković. Objavil fotografijo z otroki, a brez soglasja staršev. Pri ombudsmanki opozarjajo na pravice otrok.

Oglasi. Lista Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija je v svojem promocijskem predvolilnem časopisu Bolje objavila arhivsko fotografijo ljubljanskega župana na obisku pri osnovnošolcih, na kateri se jasno vidijo njihovi obrazi. Strokovnjaki pravijo, da bi šlo za kršitev le, če nihče od staršev otrok na fotografiji ne bi podpisal soglasja k objavi in fotografiranju, je pa "v vsakem primeru etično sporno".

Nimajo dovoljenj

Fotografija je bila ob obisku ljubljanskega župana posneta na letošnji prvi šolski dan v Osnovni šoli Koseze. V Jankovićevem štabu priznavajo, da dovoljenja staršev za fotografiranje nimajo: "Dnevna praksa dokumentiranja številnih dogodkov je takšna, da se za dokumentarne posnetke ne iščejo dovoljenja, ampak so namenjeni predvsem za spomin vseh navzočih."

Odgovorna tudi šola

Namestnik varuhinje človekovih pravic Jernej Rovšek opozarja, da je ključno, ali so starši dali soglasje le za javno fotografiranje otrok ali tudi za objavo fotografije v predvolilne namene. Če tega niso storili, bi bila lahko to kršitev otrokovih pravic.

Podobno meni informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Starši morajo vedeti, za kakšen namen bo fotografija objavljena, in dati soglasje. Odgovornost pa nosi tudi šola, ki mora vedeti, kateri otroci se smejo fotografirati, pravi Pirc Musarjeva.

Na Slovenski oglaševalski zbornici pravijo, da njihovo častno razsodišče podobno kot v drugih državah ni pristojno za oglaševanje med volilno kampanjo, saj to ureja poseben zakon, zato o teh zadevah ne morejo presojati.

Zagovor Jankovićevih

V Pozitivni Sloveniji dodajajo, da gre za arhivsko fotografijo Mihe Frasa, ki jo je za to objavo odstopil agenciji Arih, ki je oblikovala časopis Bolje. Zagotavljajo, da "fotografije otrok nikoli ne bi uporabili v oglasne namene, kot dokument konkretnega obiska pa po našem mnenju ni sporna, zlasti ker ilustrira poglavje o mladih, željnih znanja".

Od Podobnika do Popoviča

Rovšek pravi, da trend uporabe otrok v predvolilne namene v zadnjih letih sicer pada. Med najodmevnejše tovrstne kampanje spada afera iz leta 1996, ko je z uporabo fotografije svoje hčerke razburil Marjan Podobnik. Boris Popovič je leta 2008 mlade rokometaše odel v majice z napisom Slovenija je naša.

Družina Janković v postopku

Preiskava. Zoranu Jankoviću grozi do osem let zapora. Ljubljanska preiskovalna sodnica je, neuradno pred dobrima dvema tednoma, namreč že zaslišala Zorana Jankovića zaradi suma, da naj bi pri vodenju Mercatorja zlorabil položaj. Ljubljanski tožilci so potrdili, da so 9. maja na sodišče vložili zahtevo za preiskavo zoper štiri osebe. Poleg Jankovića naj bi (sicer neuradno) želeli preveriti vlogo njegovih sinov, Jureta in Damijana, pri domnevnem oškodovanju Mercatorja, česar nam na sodišču ali tožilstvu niso uradno potrdili.

Premoženjsko škodo trgovskemu podjetju naj bi Janković kot šef namreč povzročil s poslovanjem s podjetji, ki jih vodita sinova. To naj bi odkril predvsem pregled poslovanja in vodenja Mercatorja med letoma 2001 in 2005, ki naj bi med drugim izkazal oškodovanje pri gradnji trgovskega središča v Nišu. Preiskovalna sodnica se po uvodnih zaslišanjih četverice zdaj menda odloča, ali bo sprožila preiskavo.

Komentarjev 9
  • Trsten 15:15 30.november 2011.

    Izrabil je tudi mestno glasilo. V njem Zokija kujejo v zvezde. Uredil je LJ z našim davkoplačevalskim denarje in nas zadolžil za 40 let. Zadolžil je tudi Mercator. Zdaj bi rad SLO spravil na kolena, le da bi si od ...prikaži več tega lahko odtrgal dobršen del zase in za svoje zemljake.

  • jose3 10:06 30.november 2011.

    Janković = slovenski Berlusconi.

  • Dixon 15:17 29.november 2011.

    Barbara Žgajner Tavš, Stojan Pelko, Špelca Pretnar, Alenka Bikar, Britta Bilač... Sorry, Zoki, moj glas prehaja drugam. Kaj pa če bi še Dušana Cunjaka, pa morda Anej Sama, pa kakšnega hokejista, rokometaša, prav gotovo je kje tudi kakšen igralec mini ...prikaži več golfa, pikada... pa ni vodenje države športni dogodek! Zoki, smej se dalje... a kot župan! Porihtaj železniško in avtobusno postajo, potem pa v svoj hotel in na recepcijo, kot si obljubil...