Slovenija
18 ogledov

Jankovićevi posli imajo prednost

slovenija 08.01.14, Zoran Jankovic, NPU, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Boj. Minister Gregor Virant upa, da bodo sodišča sodila enako hitro, kot preiskuje policija.


Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) po naših neuradnih informacijah pospešeno pripravljajo že drugo kazensko ovadbo zaradi domnevnih nepravilnosti pri gradnji športnega kompleksa v ljubljanskih Stožicah. "Preiskovalci NPU še vedno zbirajo obvestila in dokazno gradivo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. Pri preiskavi je bila zasežena velika količina listinske dokumentacije in več elektronskih naprav. Pregledovanje zaseženih dokaznih predmetov intenzivno poteka, pri tem pa je treba poudariti, da je delo zelo zahtevno in zahteva veliko časa," so poudarili na policiji.

Za Jankovića že druga


V ovadbi naj bi Zoranu Jankoviću, županu Mestne občine Ljubljana (MOL), med drugim očitali zlorabo položaja, nevestno delo v službi in ponarejanje listin med pripravami na gradnjo, ki je stala okoli 370 milijonov evrov. Policija pa po naših informacijah še preverja, kako naj bi pri poslih za gradnjo v Stožicah sodeloval Jankovićev sin Damijan Janković. Del denarja, ki ga je MOL nakazala podjetju Grep, ustanovljenem izključno za gradnjo športnega parka v Stožicah, naj bi namreč pristal na računih Jankovićevega podjetja KLM naložbe. Zato naj bi kriminalisti kazensko ovadili tudi šefa Grepa Uroša Ogrina. Tako Ogrina kot Jankovića je NPU v začetku februarja že enkrat kazensko ovadil, tedaj zaradi sklepanja domnevno škodljive pogodbe za najem površin v Stožicah, s katero bi Grep bankam lažno dokazoval, da lahko odplačuje posojila.

Čim prej bi zaključili


Preiskava omenjenih kaznivih dejanj je ena od najobsežnejših preiskav in jo na NPU vodijo že skoraj tri leta. Za preiskovalce je zato, neuradno, ena od prednostnih nalog, ki jo poskušajo čim prej dokončati. "Želimo si, da bi tožilstva in sodišča sledila tempu policije pri boju proti gospodarskemu kriminalu in korupciji," je ob prvi obletnici vlade povedal notranji minister Gregor Virant, ki pregon obeh razume kot ključni področji svojega ministrstva. V ta namen so zgolj lani namenili dodatne tri milijone evrov in zaposlili 75 ljudi.

"Ni več svetih krav"

Kot izplen lanskega leta pa je Virant navedel 30.000 ovadb na področju gospodarskega kriminala in korupcije (20 odstotkov več kot predlani). S kaznivimi dejanji naj bi obdolženci povzročili več kot 190 milijonov evrov škode. Virant po svojih besedah daje slovenski policiji jasno vedeti, da zanjo ni nedotakljivih svetih krav. Policija pa je še posebej osredotočena na bančni sistem, zdravstvo, podjetja v državni lasti, trgovanje z zemljišči in nepravilnostih v občinah.

Komentarjev 2
  • Mr.Bean 11:10 12.marec 2014.

    kot zgleda končne epiloge zna speljati hrvaško sodišče....

  • maresem 07:42 12.marec 2014.

    Ja.... se dogaja... samo kje so pa epilogi??? Ni dovolj samo odmevna akcija po celi SLO, končni epilog je važen z namestitvijo na Dobu od 10 let naprej.