Slovenija
13 ogledov

Janša: Argumenti Zares niso prepričljivi

Dragutin Mate BOBO Žurnal24 main
Po Janševih besedah je interpelacija zoper ministra Mateja, ki jo je napovedala stranka Zares, politično dejanje brez realne osnove.

Po današnjem sestanku Partnerstva za razvoj sta se predsednik vlade Janez Janša in predsednik največje opozicijske stranke Borut Pahor dotaknila tudi četrtkove napovedi poslanske skupine Zares, da bo zoper ministra Dragutina Mateja vložila interpelacijo. Po Janševih besedah je interpelacija politično dejanje brez dejanske osnove.
Kot je dejal premier, ga argumenti, ki so jih ob napovedi o vložitvi interpelacije predstavili v stranki Zares, niso prepričali. "V zadnjih mesecih je minister Mate veliko potoval v tujino, kjer je dobro in trdo delal. Je namreč eden od koordinatorjev znotraj novih držav članic, ki vstopajo v Schengensko območje, in je deležen veliko pohval. Tudi na zadnjem evropskem svetu je bilo mogoče s strani predsednikov vlad novih članic na njegov račun slišati veliko pohval," je Mateja branil Janša. Po njegovih besedah je bil namreč prav Mate tisti, ki je uspešno koordiniral nove članice, ko so te postavile po robu zamudam pri uvedbi Schengenska režima.

Janez Janša meni, da gre pri interpelaciji za politično dejanje brez osnove. © BOBO

 
Po besedah premierja bi bilo od strank, ki so nastale iz "propadle LDS" tudi sicer naivno pričakovati, da bo med njimi prišlo do neke "pozitivne konkurence v programih in pozitivne naravnanosti na slovensko prihodnost" , s katero bodo tekmovale za volivce. "Namesto tega se zdi, da vse tri kar tekmujejo med sabo, katera bo bolj radikalna in destruktivna. Pri nekaterih se tudi zdi, da namerno rušijo dogovor o nenapadanju v času priprav na vodenje EU," je dejal Janša.

Ob tem je Janša komentiral tudi pravno mnenje, ki ga je za zbornico za zasebno varovanje izdelal Inštitut za javno upravo pri Pravni fakulteti univerze v Ljubljani, in v katerem je inštitut ugotovil, da je imelo ministrstvo za notranje zadeve vso zakonsko osnovo, da bi podjetju VIP Varovanje še pred tragedijo pred Globalom odvzelo licenco. Po premierjevih besedah takšno mnenje ne more biti verodostojno, saj lahko "avtentično razlago o zakonodaji poda le državni zbor" .

SD o podpori interpelaciji še razmišlja
Pahor je v svojem nastopu pred novinarji dejal, da se v stranki o tem, ali bodo podprli interpelacijo ali ne, še niso odločili, je pa posredno namignil, da stranka interpelacije najverjetneje ne bo podprla, če bo ta v času, ko bo Slovenija predsedovala EU. "Naj spomnim, da je stranka podpisala sporazum o podpori in sodelovanju z vlado v času predsedovanja Slovenije EU. V tem sporazumu piše, da v času predsedovanja Slovenije EU Socialni demokrati interpelacij ne bomo podpirali. Nočemo biti tisti, ki se ne drži dogovorov," je dejal Pahor. Tudi če bi stranka interpelacijo podprla, pravi Pahor, novi minister v enem letu ne bi zmogel kaj bistveno bolje delati od starega ministra: "V tem primeru pa interpelacija ni smiselna," je dejal Pahor.

Zares ni podpisala sporazuma o nenapadanju

Zares pravi, da se s podpisom sporazuma niso odrekli ničemur. © BOBO

 
Članom stranke Zares se zdijo interpretacije nekaterih politikov, da po podpisu tega sporazuma, predvsem pa v času predsedovanja Slovenije EU, interpelacije niso več dovoljene, nezrele in škodljive. "V poslanski skupini Zares nismo z vlado nikoli podpisali kakršnegakoli sporazuma, ki bi nam v času priprav na predsedovanje ali med predsedovanjem Slovenije EU onemogočal ali nam preprečeval vlagati interpelacije in s tem opravljati naloge, ki jih imamo kot opozicijska poslanska skupina," so sporočili iz stranke in dodali, da je poslanska skupina Zares pri sooblikovanju besedila Sporazuma aktivno sodelovala ter da končna različica prav na njihovo pobudo v zadnjem desetem členu določa, da "obveznosti in cilji iz tega sporazuma ne predstavljajo podlage za kakršnokoli omejevanje ustavne vloge poslank ter poslancev in njihovih oblik delovanja ter vplivanja na sprejem odločitev v Državnem zboru Republike Slovenije."

"V poslanski skupini Zares vztrajamo, da se s podpisom Sporazuma nismo v ničemer odrekli svoji osnovni vlogi v parlamentarni demokraciji, kar pomeni predvsem spremljanje in nadzor nad delovanjem vlade kot vrha izvršilne veje oblasti. To nam nenazadnje zagotavljajo in nalagajo slovenska ustava, zakoni ter poslovnik državnega zbora, predvsem pa zaupanje in podpora državljank ter državljanov. Pri tem je nesporno, da med orodja takšnega nadzora opozicije sodi tudi interpelacija," so še sporočili iz stranke.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.