Slovenija
14481 ogledov

Janša bo še danes nagovoril državljane

Janez Janša Tamino Petelinšek/STA
Zvečer se bodo sestali svetovalna skupina in predstavniki vlade. Predsednik vlade bo nagovoril državljanke in državljane.

Včeraj je bilo s 3.765 opravljenimi testi potrjenih 726 novih primerov okužbe s koronavirusom. Gre za 77-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjo nedeljo. Delež pozitivnih testov je bil najvišji doslej, kar 19 odstotkov testov. Hospitaliziranih je 265 bolnikov s covidom-19, 32 so jih včeraj sprejeli v bolnišnico, enajst odpustili, štirje so umrli. Na intenzivni negi je 49 bolnikov, kriterij za razglasitev epidemije je več kot 50. Šest bolnikov s covidom-19 so jih na oddelke intenzivne nege sprejeli, odpustili pa niti enega. 

Izpolnjena sta dva od treh pogojev za razglasitev epidemije in za ukrepe iz t. i. rdeče faze. Štirinajstdnevna incidenca je že dlje časa višja od 140 okuženih na 100.000 prebivalcev. V bolnišnicah je že več kot 250 ljudi, na oddelkih intenzivne nege jih je 49, v načrtu ukrepov je meja za to kategorijo postavljena pri številu 50.

"Nekatere ukrepe iz t. i. rdeče faze smo že razglasili in jih že izvajamo, tako da bo zvečer predvsem zelo deloven posvet in pregled, kaj vse je pripravljeno, ali slučajno še kaj manjka in ali na podlagi spoznanja, ki so ga delili evropski voditelji prejšnji teden v Bruslju, lahko pripravimo v naših načrtih še kakšen dodaten ukrep, ki bi nam omogočil, da v naslednjih dneh zmanjšamo pritisk na bolnišnice. Na drugi strani pa pregledamo, koliko je naš zdravstveni sistem napredoval v tem času, v času, odkar je vlada zahtevala, da se pripravijo načrti za povečanje števila postelj za drugi val epidemije. Šlo bo za zelo konkreten pregled in posamezne izvajalce, največ se pričakuje od mz da predstavi, kaj je bilo pripravljenega. Vlada bo na podlagi tega odločila, kaj je treba storiti," je dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin za TV Slovenija. 

"Predsednik vlade bo že danes, že pred pričetkom te seje pripravil poseben nagovor državljanom, v katerem bo pojasnil trenutne razmere, medtem ko bo ta razširjena, operativna delovna skupina verjetno kar nekaj ur pripravljala modalitete do sedaj sprejetih načrtov in njihove dopolnitve," je dejal Kacin. Kacin ne pričakuje, da bo epidemija razglašena že danes, ampak v prihodnjih dneh. Še enkrat je pozval vse delodajalce, da organizirajo delo na daljavo, če je to mogoče. Vse, ki so bili pozitivni na covid-19, je pozval, naj se izolirajo, obvestijo druge, ne pošiljajo svojih družinskih članov na delo in da so del rešitve in ne del problema. "Treba je zamejiti to širjenje, ker sicer naš zdravstveni sistem tega ne bo zdržal," je še dodal. 

Na Twitterju se je oglasil minister za zdravje. "Prihajajoči dnevi bodo odločilni za naše soočenje z virusom. Ukrepi, ki jih uvajamo, so nujni za zaščito najšibkejših in normalno delovanje javnega zdravstvenega sistema. Z majhnimi odrekanji lahko naredimo ogromno. Maske, higiena rok in kašlja, držanje distance. Hvala, ker pomagate!," je zapisal. 

V javnem pismu je k solidarnosti pozval tudi generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. V pismu je opozoril, da bomo šli v naslednjih tednih skozi nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti in skozi obdobje, polno nemogočih preprek. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 17
  • Franjo Erman 19:43 18.oktober 2020.

    Jajo , spokaj se nazaj v šipterijo

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 18:03 18.oktober 2020.

    Državljanke in državljani,dame in gospodje sporočamo..."ŽIVEL NAŠ VELIKI GOSPOD IVAN JANEZ JANŠA!!!". "ŽIVELA DEMOKRATIČNA REPUBLIKA SLOVENIJA". Borutu Pahorju, Matjažu Nemcu,Ivanu Galetu,Guslarju Zlatku, Šarćiriju,Ćrnćefućeviću...,sporoćamo,"ZELO INTIMNO,ZELO ĆILLY,SPOŠTUJTE SVOJE VAGINALNE FLORE,ŠE POSEBNO V VIRUSNIH ĆASIH".

  • Janez 18:03 18.oktober 2020.

    Ne morem poslušati tega tipa. Slabo govori in vmes ves čas grozi. Zakaj bi moral prenašati, da mi v moji domovini eden tip, ki te države ne spoštuje neprestano grozi!!??