Slovenija
20640 ogledov

Janša bo to vojno lahko gledal z nasmeškom

Novice: Saga se bliža koncu: Janša vendarle odprl pismo - Janez Janša Vlada RS
Medtem ko mnogi odštevajo dneve do volitev, na današnji dan jih je še 129, ko bo "vse drugače", med političnimi strankami poteka vojna za poslance, ki bi tehtnico premaknila v eno ali drugo stran.

Sergeja Hadner Hvala | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Aleksandri Pivec, predsednici stranke Naša dežela, je k prestopu uspelo prepričati poslanko SMC Matejo Udovč oziroma poslanko nove stranke Konkretno, ki se je konkretno odmaknila od politike, ki jo je ob ustanovitvi začrtala SMC.  
Na zunaj presenetljiv prestop poslanke k zunajparlamentarni Naši deželi, je nekdanjo ministrico in predsednico DeSUS Aleksandro Pivec vsaj za nekaj dni vrnil pod žaromete. Ali jo bodo žarometi osvetljevali na glavnih predvolilnih soočenjih skupaj z drugimi parlamentarnimi strankami, je odvisno od tega, ali bo za kandidaturo na volitvah uspela pridobiti še dva podpisa poslancev. Sama je namignila, da bi se v kratkem uspel zgoditi še kakšen prestop v njeno stranko. Oči so tako uperjene v poslance stranke DeSUS, ki se jim vrata državnega zbora vse bolj oddaljujejo.  

Čeprav bi po vseh zakonih narave Pivčeva morala biti mrtva politična figura, se na politični parket vrača kot igralec, ki bo pomembno krojil dogajanje pred in po volitvah. Iz tega gre sklepati, da ima Pivčeva močne politične botre. 

Ankete javnega mnenja še vedno kažejo na največjo podporo SDS, a Janša bo, da bo ostal na oblasti, potreboval nove koalicijske partnerje, zato mu je več kot v interesu, da Naša dežela, ki jo mnogi vidijo kot satelit SDS, pride v parlament. 

Volivci se sprašujejo, kako moralni so prestopi poslancev, ki so bili izvoljeni na listi ene stranke, nato pa prestopijo k drugi. Tako Udovičeva kot še en prestopnik, Branislav Rajić, sprva poslanec SMC, nato nepovezani poslanec, ki se je pridružil stranki SAB, sta  svoje volivce izdala dvakrat, prvič ko sta omogočila koalicijo Janeza Janše in drugič, ko sta zapustila stranko v katero sta bila izvoljena. V obeh primerih gre za strateške, a tudi tvegane poteze; najverjetneje oba računata na to, da bodo do volitev v spominu volilcev zbledele. 
Stranka Konkretno, v katero se je Počivalškova SMC preimenovala po nedavni združitvi z GAS Alojza Kovšce, ima v parlamentu zdaj le še štiri poslance ob tem pa tri ministre v vladi in hkrati katastrofalno nizko javno podporo. Za volitve se dogovarja za skupno listo Povežimo Slovenijo, v kateri bi bile tudi SLS, NLS in Zeleni. 
Povezovanju na sredini volivci, naveličani delitev, glede na ankete, kažejo veliko naklonjenost. A na sredini zdaj nastaja takšna gneča strank, ki se oklicujejo za sredinske, zato bodo morale pred volitvami stranke ubrati drugo taktiko. Trenutno to najbolje uspeva Robertu Golobu, ki napoveduje naskok na mesto predsednika vlade. Čeprav stranke ni še niti ustanovil, anketirani močno podpirajo njegovo napoved, da ne bo ne levi, ne desni, ne sredinski ampak nad vsemi. 
A kot pravi star pregovor, bolje vrabec v roki, kot golob na strehi. Golob bo moral prej ko slej pokazati svoje barve. Zadnja raziskava sicer kaže, da bi zaradi novih strank in gibanj obstoječe stranke izgubljale volivce. A tako Golobova stranka, kot stranka, ki jo napoveduje Igor Zorčič pa Naša dežela in Z.dej Jureta Lebna, ter še ena zelena stranka Vesna, se vse kopičijo na sredini.

Do volitev je še 129 dni, kar je v smislu verjetnosti rezultatov, ki jih zdaj kažejo ankete, veliko. Če ta trenutek novim strankam kaže dobro, se zna v naslednjih mesecih veliko spremeniti. Naj spomnim samo na LMŠ, ki je na volitvah dobila pol manj glasov, kot so ji ankete kazale nekaj mesecev prej. 
A ker na sredini nastaja precejšnja gneča, bodo morale stranke trdno garati, da bodo prepričale volivce, še posebej ob dejstvu, da se podpora zvišuje tudi strankam, povezanim v koalicijo KUL. Na sredini se torej obeta vojna, ko si stranke ne bodo smele privoščiti nežnih in neizrazitih potez. Janša bo to vojno lahko gledal z nasmeškom. 

Nove stranke, nove koalicije in nova gibanja, bodo morale volivcem ponuditi nekaj konkretnega, zavezujočega in novega. Če tega ne bodo sposobne, bomo ponovno gledali pred in povolilni boj, ki se bo vrtel le okoli tega, kdo bi sodeloval z Janšo in kdo ne. 

 

Komentarjev 60
  • Megan_Conner 12:55 17.september 2022.

    Amazon je za vsak teden spletnega dela od doma plačal od 6000 do 10.000 evrov. Za prvi mesec sem od Amazona prejel 27.416 € plače. V prostem času delam 3 ure na dan.. ček za več podrobnosti................>>>>>.>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑶𝒓𝒅𝑪𝒂𝒔𝒉.𝐶𝐨𝐦

  • jakec42 08:53 03.januar 2022.

    Potrebno bi bilo strogo prepovedat sprehajanje poslancev iz stranke v stranko,v stranki kjer si bil izvoljen,tam ostani ,ali pa odstopi in kot navaden volilec prestopi v drugo stranko!!!

  • QSprm 14:39 25.december 2021.

    Med obstojecimi notoricnimi bebcki ni nobene izbire. Imajo en in edini cilj in to je poslanski stolcek. Dobrobit naroda je besedna zveza, ki je ta falanga izrojenih skorumpirancev niti crkovat ne zna. V zadnjih 20 mesecih so se vec kot ...prikaži večt dokazali kot skodljivci in paraziti, zreli za obtozbe zaradi zlocinov proti clovestvu.