Slovenija
9 ogledov

Janša bo zahteval dopolnitve

Skozi predor Šentvid se boste lahko vnovič zapeljali že v noči na četrtek. Žurnal24 main
Predsednik vlade Janez Janša je prejel poročili ministrstev za promet in notranje zadeve v zvezi s predorom Šentvid. Ali bo prometni minister ostal na položaju, bo znano prihodnji teden.
˝Zahtevali bomo določene dopolnitve,˝ je dejal in dodal, da bo vlada o poročilih razpravljala najkasneje naslednji teden. Takrat bodo sprejete tudi ustrezne odločitve. ˝Do odločanja na vladi pričakujem tudi nekatere dodatne ukrepe, ki smo jih zahtevali od odgovornih,˝ je ob seji sveta SDS v Ljubljani še dodal predsednik vlade, pri čemer je na vprašanje, za kakšne ukrepe gre, odgovoril, da bo o tem govora, ko bo vlada sprejela oziroma obravnavala poročilo in ko bodo padle odločitve.

Glede uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars), ki je prav tako ponudila odstop, je Janša dejal le, da se bodo odločali, ˝ko bodo poročila proučena in ko bomo tudi videli, ali so ukrepi, ki so in bodo še predlagani, zadostni za to, da se prekine s takšnimi ravnanji˝. Poudarja pa, da bo ta zgodba končana ˝najkasneje do konca naslednjega tedna˝. Takrat bo tudi jasno, ali bo na svoje položaju še naprej ostal minister za promet Radovan Žerjav, ki je pred nekaj dnevi ponudil odstop.


 

SCT toži Ceramicoat

Družba SCT bo začela tožbeni postopek proti angleški družbi Ceramicoat, ki je kot podizvajalec SCT izvedla nanos protipožarnega ometa na galerijo predora Šentvid. Postopek za zavarovanje dokazov je že v teku, sodišče je tudi imenovalo sodnega izvedenca gradbene stroke, ki ugotavlja vzroke za odpadanje protipožarne zaščite s stare galerije šentviškega predora.

Janša je poročili zahteval 7. avgusta, dan po vnovičnem odkrušenju protipožarnega ometa, zaradi česar so predor ponovno zaprli. Od ministrstva za promet Janša pričakuje poročilo o vzrokih za zastoje v prometu in ogrožanja splošne varnosti udeležencev prometa v šentviškem predoru, od ministrstva za notranje zadeve pa o aktivnostih organov v sestavi ministrstva pri ugotavljanju utemeljenosti suma povzročanja splošne nevarnosti v predoru. Minister Žerjav in uprava Darsa sta odstop ponudila 8. avgusta.

Janša je pred dnevi ocenil, da Žerjav dela dobro in je prvi minister za promet, "ki se je resno spopadel z močjo lobijev in monopolov, ki so doslej bistveno dražili izgradnjo slovenske avtocestne infrastrukture". Dodal je, da Žerjav zagotovo ni neposredno odgovoren za zaplete v zvezi s predorom Šentvid.

Nadzorniki zarobantili
Nadzorniki Darsa od uprave zahtevajo vso dokumentacijo o protipožarni zaščiti predora Šentvid. Od službe za notranjo revizijo pa do 1. septembra pričakujejo poročilo v zvezi s protipožarno zaščito. Nadzorniki so upravi še predlagali, naj uvede dodaten temeljit nadzor pri posameznih projektih, ki se izvajajo.

Z zadevo Šentvid se ukvarja tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Kot je dejala, gre za sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.