Slovenija
3643 ogledov

Janša čaka Počivalškov odgovor

Janez Janša Saša Despot
SMC včeraj na izrednem sestanku poslanske skupine.

Vodja opozicijske SDS Janez Janša, ki je s strankami SMC, NSi in DeSUS začel pogajanja o novi koaliciji po odstopu Marjana Šarca, v teh dneh pričakuje odgovor predsednika SMC Zdravka Počivalška glede števila poslanskih glasov, ki jih lahko zagotovi.

SMC ima v parlamentu deset poslancev, nekateri med njimi pa naj bi imeli pomisleke glede sodelovanja v Janševi vladi. Govora je treh poslancih. SDS, NSi in DeSUS imajo skupaj 38 glasov, za potrditev nove koalicije bi bilo potrebnih 46 glasov, kar pomeni, da bi moral Počivalšek prepričati vsaj osem svojih poslancev. Poslanca manjšin sta sporočila, da ne bosta jeziček na tehtnici pri glasovanju o novi vladi. 

Po odhodu podpredsednice stranke Ksenije Klampfer in pismu Mira Cerarja, ki je sporočil, da v vladi pod Janezom Janšo ni pripravljen sodelovati, se je včeraj sestala poslanska skupina SMC, vendar na sestanku naj ne bi sprejeli nobenega dogovora. "Šele v primeru zadostne uskladitve prioritet in jasnosti glede realne glasovalne moči vsake od partneric ter večinskega seštevka bo stekel morebitni 3. krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi," so včeraj sporočili s SDS. 

Predsednik LMŠ Marjan Šarec medtem možnosti sodelovanja med LMŠ in SMC na morebitnih predčasnih volitvah še ni pokopal. Včeraj je potrdil, da pogovori namreč še tečejo, LMŠ pa od SMC zahteva zagotovilo, da po volitvah ne bo vstopila v koalicijo s strankami z desnega političnega pola. "Najprej pa se moramo vsi skupaj strinjati, da ne bomo sodelovali v desni vladi," je dejal Šarec, ki je povedal tudi, da od SMC še ni prejel nobenega zagotovila.

"Moramo vedeti, da se trenutno odvija precej v slovenski politiki na obeh straneh. Zadnjič sem ugotavljal, da se z vsakim sedenjem za mizo s SDS seveda zaupanje naših ljudi nekoliko zmanjšuje, ampak to seveda ni pomenilo, da so zadeve že pokopane," pravi Šarec.

SMC naj bi želel, da na listo kandidatov, ki bi se na volitvah potegovali za mesta v parlamentu, uvrstijo polovico njihovih kandidatov, na kar pa LMŠ ne pristaja, saj, kot pravi Šarec, "izhodišča niso enaka". Razhajali naj bi se tudi glede imena kandidatne liste. 

 

 

 

 

Komentarjev 14
  • Avatar Leon
    Leon 13:53 12.februar 2020.

    Bademajster bo ostal sam v stranki !

  • Avatar Leon
    Leon 13:52 12.februar 2020.

    Po vojni se štejejo mrtvi ,zato počasi in počakajmo volitve !

  • Tupamaros 13:38 12.februar 2020.

    Poslanci Šarčeve koalicije imajo kratko pamet. Niti tega se ne zavedajo, da jih je pustil na cedilu. Enostavno svojega poslanstva ne morejo izpolniti. Ostane jim le še nezaslužena plača za neopravljeno delo.