Slovenija
12472 ogledov

Janša danes opozoril na to nevarnost

Janez Janša Anže Petkovšek Na novo izvoljeni predsednik 14. slovenske vlade Janez Janša.
Premier Janez Janša je danes obiskal UKC.

Janez Janša se je danes mudil na obisku v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer se je seznanil s stanjem in prilagoditvami naše največje bolnišnice za obvladovanje novega koronavirusa. V UKC Ljubljana je danes hospitaliziranih 51 okuženih bolnikov, od tega na oddelkih 37 bolnikov in 14 v enotah intenzivne nege.

Premier je ob obisku izpostavil, da je vlada vse ukrepe za zajezitev epidemije sprejela na podlagi mnenja stroke, "res pa je, da dolgo časa tako imenovana stroka v Sloveniji ni bila enotna in smo morali pogledati tudi, kako so se na podobno grožnjo, ki je simetrična po celi Evropi in pravzaprav po celem svetu, odzivale druge države in strokovnjaki po drugi državah".

"Nismo slepi. Opazovali smo, kaj se dogaja po svetu, in smo videli, kaj deluje in kaj ne deluje, kajti na veliko srečo Slovenija ni bilo prvo žarišče v Evropi. Če bi bili, bi bila cena takšna, kot je v Italiji, kjer se je zamujalo z ukrepi," je ocenil Janša.

Svarilo glede nevarnosti ponovnega vala

Po premierjevih besedah vlada tudi intenzivno spremlja, kaj se dogaja v tistih državah, kjer so že mislili, da so epidemijo zajezili, pa je ponovno izbruhnila. "Po današnjem pogovoru z ljudmi iz prve bojne črte se še bolj zavedam, da tudi nevarnost ponovnega vala ni mimo," je posvaril. Ravno s tega vidika je treba biti po njegovih besedah zelo pazljiv pri sproščanju nekaterih ukrepov.

Nekateri ukrepi, ki jih danes razumemo kot zaustavitev javnega življenja, bi se lahko sicer po Janševi napovedi postopoma odpravili še pred koncem maja, nekateri mogoče tudi proti koncu tega meseca. Življenje se bo začelo vračati v normalne tire, ko bo dovolj zaščitne opreme, je dejal. Ob tem je opozoril, da je pozval, da moramo opremo tudi uporabljati. Tudi nekatere službe, servisi in del industrije se bodo navadili obratovati v takšnih razmerah, ki so postali nova normalnost, in te bodo "na žalost" trajale, dokler ne bo učinkovitega cepiva ali vsaj učinkovitega zdravila zoper to bolezen, je dejal.

Jelko Kacin Povedal ... Slovenija Razlog, zakaj nočejo povedati lokacije umrlih

Poklukar: stabilen trend

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar pa je izpostavil, da v bolnišnici zadnjih pet dni opažajo stabilen trend oz. ne opažajo rasti pacientov, okuženih s koronavirusom. Ob tem je poudaril, da v UKC izvajajo postopke za ohranjanje življenja, ki presegajo le umetno predihavanje. Danes bo, kot je napovedal, obravnavan prvi pacient s covidom-19, ki ga bodo dali na zunajtelesni krvni obtok.

Da lahko bolnikom nudijo ustrezno pomoč, pa je po Poklukarjevi besedah ključno to, da so državljani k zadevi pristopili resno. "Da upoštevajo predlagane ukrepe in le na ta način zdravstveni sistem v tem trenutku zmore breme koronavirusa," je dejal.

koronavirus COVID-19 Ljubljana Novi podatki Slovenija To je razlog, da se pandemija pri nas ne umirja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
 • Avatar Leon
  Leon 08:20 06.april 2020.

  Janša je nekoč Šarca označil za komedijanta ? To kar je zaigral včeraj je res komedijantsko. Uniforma za rešitelja Slovenije ?

 • kritikus 21:10 05.april 2020.

  janez00,srecko53 ,MaloNor dobro da Vi trije niste na kakšnih visokih položajih,ker z svojim pisanjem nazujete svojo inteligenco,ki je itak ni...in svojim ravnanjem ne pomagate NIKOMUR.......

 • Derzanic Benjamin 20:54 05.april 2020.

  Lepo mišjlenje o partiji imaš, a v isti sapi si pa pristaš partije?

Sorodne novice