Slovenija
29968 ogledov

Janša: "Dejstvo je, da je pred nami tretji val"

seja DZ Janez Janša Saša Despot
Tretjemu valu se zaradi novih variant virusa ne bo mogoče izogniti, meni predsednik vlade Janez Janša, ki je napovedal spremembo strategije cepljenja.

Ob zaključku razprave ob potrjevanju novega ministra za zdravje je predsednik vlade spregovoril tudi o epidemiološki sliki v državi. Ne nazadnje bo epidemija oz. pandemija ključni izziv za Janeza Poklukarja, ki je prisegel kot novi zdravstveni minister. 

"Dejstvo je, da je pred nami tretji val. O tem, ali bo tretji val ali ga ne bo, ni dileme. Bo, zaradi novih verzij virusa. Po celi Evropi in tudi pri nas. Vprašanje je samo, kako močan bo," je dejal predsednik vlade Janez Janša

V Sloveniji smo trenutno priča dvema nasprotujočima trendoma. "Po eni strani se nam zmanjšuje število obolelih, ki terjajo bolnišnično zdravljenje. Hvala bogu, se je drastično zmanjšalo število umrlih, potem ko smo precepili stanovalce v domovih za starejše in nekaterih drugih zavodih, kjer je bilo tveganje največje. To je dober trend, ki pa kot vemo iz prejšnjih valov, ne bo trajal v nedogled, ker v nasprotno smer gre trend povečevanja števila okužb," je povedal o trenutnih razmerah pri nas. 

Po tem, ko so se v vrtce in šole vrnili otroci skladno z načrtom sproščanja za oranžno fazo, je prišlo do povečanja števila okužb med otroci. "Beležimo tudi porast okužb med starejšo generacijo, ki je najbolj prizadeta z epidemijo. V nekaj tednih žal moramo računati, da se bo trend obrnil. Že tako se nekatere regije, ki so bile v oranžni barvi, obračajo v rdeče," je dodal predsednik vlade. 

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo | Avtor: Profimedia Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Profimedia

Strategijo cepljenja bodo dopolnili

Janša je napovedal, da bo vlada v bližnji prihodnosti dopolnila strategijo cepljenja. "Med prednostne kategorije bomo uvrstili vse tiste, za katere je predpisano obvezno testiranje. Gre za šolstvo, tiste, ki delajo v trgovini, taksiste – vse, ki se morajo zaradi visokega tveganja obvezno periodično testirati. Med to kategorijo bomo uvrstili tudi državni zbor in ostale dele kritične infrastrukture," je napovedal. 

Na ta način bo možno bolj natančno določiti, kdaj bo do cepljenja prišlo, ne pa natančno. Še vedno namreč ni jasno, koliko cepiva bo v prihodnjih mesecih dobavljenega. "Evropa je od božiča do zdaj uspela pocepiti dobre štiri odstotke prebivalstva. Če bi bil ta trend enak v naslednjih mesecih, bi epidemija trajala še leta," je povedal Janša. "EU mora biti po našem mnenju do junija sposobna zagotoviti dovolj cepiva za svoje prebivalstvo. Če tega ne bo, se bo ponovila slaba izkušnja iz prvega vala lani."

Najave dobav so sicer optimistične, ampak treba je počakati do dejanskih dobav. Kot je poročala STA, naj bi AstraZeneca v drugem četrtletju EU dostavila polovico manj cepiva proti covidu-19 od napovedanega. Slovenija išče dodatne možnosti dobave cepiv, vendar je pri tem treba imeti v mislih varnost, verodostojnost in zaupanje v cepivo, je poudaril Janša.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 37
  • titty 17:23 24.februar 2021.

    Včasih je v naših krajih domoval Peter Klepec, danes pa Ivan Janez Tepec.

  • si_rob 16:49 24.februar 2021.

    Kreku naroči naj v laboratoriju povečajo število ciklusov na PCR testih in bo več lažno pozitivnih. Imeli bomo porast in smo lahko v rdeči ali črni. Kriv bo pa angleški, afriški ali kak drug sev. Kriv bo "zdravniški sev". Tisti ...prikaži več brez hrbtenice. Vsi dobijo v tem covid času od 60-100% višje plače. Kdo bo proti covidu. Naj traja, naj traja, naj traja......

  • si_rob 16:45 24.februar 2021.

    Kako je že rekel Črtomir: "Kdor se predati hoče, mu ne branim....S seboj pa vabim druge vas junake." Kdor se hoče cepit, naj se. Itak sploh ne vedo, kake bodo posledice, ker klinične raziskave še niso končane na nobenem cepivu. ...prikaži več Posebno pa je gensko cepivo problematično. Tam je popolna teme. Zato smo mi Zemljani poskusni zajci zanj. To je povedal v enem intervjuju v ZDA direktor Bionteca, ne dobesedno, se razume. Nam Jajo napoveduje novi val. Saj lahko.