Slovenija
2755 ogledov

"Raje bi bil v ambulanti, a ..."

Janez Poklukar Državni zbor/Grah Matej
DZ je z 50 glasovi za in 31 proti podprl imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje.

42-letni zdravnik Janez Poklukar je postal 18. slovenski minister za zdravje doslej in tretji v tej vladi.

"Tako kot pred dnevi na zaslišanju pred odborom tudi danes povem, da bi bil raje v ambulanti. Vendar spoznal sem in verjamem, da tukaj skupaj z vami lahko naredim več za zdravje ljudi. Vverjamem, da je pred nami ključen trenutek za spremembe v zdravstvu. Skupaj in poenoteni v skupnem cilju verjamem, da lahko dosežemo tisto, kar v zdravstvu že dolgo čakamo. Naši pacienti, zaposleni v zdravstvu in vsi Slovenci si to zaslužimo. Zato vas vse vabim h konstruktivnemu dialogu in sodelovanju," je novoimenovani minister Poklukar po svoji zaprisegi nagovoril poslanke in poslance. 

Zdrsov v karieri praktično nima

Imenovanje Janeza Poklukarja za novega ministra za zdravje je logično nadaljevanje njegove dosedanje uspešne menedžerske kariere v zdravstvu, piše STA. 

Menedžersko se je Poklukar sprva uril v jeseniški bolnišnici, katere vodenje je prevzel pri 35-letih in v globokih rdečih številkah. A pod njegovim vodstvom je bolnišnica kot prva v državi uspešno zaključila program sanacije poslovanja. V Poklukarjevem času so zgradili tudi urgentni center, pri čemer je med gradnjo delo urgentnega centra nemoteno potekalo v vojaški poljski bolnišnici.

Po petih letih vodenja gorenjske bolnišnice je prišel na vrh največje bolnišnice v državi, Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer je zamenjal Aleša Šabedra, ki je tedaj prevzel vodenje ministrstva za zdravje. Slabega pol leta po začetku vodenja UKC se je začela epidemija covida-19, v tem času so v UKC uspeli izvesti nekaj investicijskih projektov, zlasti v luči potreb po obravnavi covidnih bolnikov.

Večjih grehov v Poklukarjevi karieri ni zaslediti. Zdrs, ki so mu ga očitali nekateri opozicijski poslanci v sredo na zaslišanju pred pristojnim odborom v DZ, je imenovanje Vaneta Antoliča pred nekaj tedni za v. d. predstojnika ortopedske klinike. Prav na dan zaslišanja je bil Antolič namreč na prvi stopnji obsojen zaradi prejemanja daril v odmevnem primeru korupcije v zdravstvu. Poklukar je v sredo dejal, da moraš biti za to, da veljaš za krivega, pravnomočno obsojen. Antolič je dan za tem odstopil s položaja.

Janez Poklukar | Avtor: Državni zbor/Grah Matej Državni zbor/Grah Matej

Poudarja, da ni član nobene stranke

Čeprav so v NSi dejali, da je bil Poklukar med kandidati, ki so jih predlagali za ministra za zdravje, pa sam poudarja, da ni član nobene stranke in nobene kvote.

42-letni Poklukar je sicer zdravnik internist. Poleg svojega osnovnega poklica se je odločil še za študij dentalne medicine, a ga je ob rednem delu in petih otrocih obesil na klin, saj pravi, da se v svojem delovanju stoodstotno osredotoča na tisto, kar počne.

V preteklem letu, ko je zaradi epidemije covida-19 njegov delovnik med tednom trajal od zgodnjih jutranjih pa do večernih ur, je konce tedna z družino izkoriščal za obiskovanje gora - toliko kot jih je obiskal lani, jih menda še ni v življenju. V pogovorih z mediji rad omeni svojo soprogo, s katero sta rojena na isti dan v letu, le letnica je različna. Zanjo pravi, da podpira vse štiri štiri vogale v hiši.

Janez Janša konstruktivna nezaupnica Slovenija Poklukar od danes tudi uradno minister za zdravje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • JZekspert 21:42 24.februar 2021.

    Kaj je pa tako dobrega naredil, da se mediji cedijo od lepih besed? Pred par tedni je postavil Antoliča ''zlato palico'' za vodjo oddelka UKC? Ali zato, ker je menda dobro na SB JE obračal številke, skratka spreten računovodja, morda ...prikaži več pa zato manj nudi bolnikom, brez podrobnosti je tukaj vse nejasno... Neopredeljen?? Seveda je zelo očitno SDS-ov, kako ste bili kaj zadovoljni z vrhunsko Beovićko, kaj? Prosim, ne preklinjajte...

  • 097f449e0137bf780e0de3d4aea4df30cd6018ac 09:14 24.februar 2021.

    Ne razumem zakaj je 31 poslancev glasovalo proti??? Sem nevtralen in se mi zdi čisto vredu človek in drugače nestrankarski... .Po drugi strani so pa ti,ki so glasovali proti izvolitvi, pritiskali na Janšo,da ne najde zdravstvenega ministra. Kakšna dvoličnost KULA.Nekaj ...prikaži več govorijo,drugo mislijo,tretje delajo in karkoli naredi vlada,jim ni prav.Verjetno imajo tudi pritiske stricev iz ozadja,ker se mi njihovo obnašanje ne zdi v mejah normale.To,kar se zdaj dogaja v DZ se ni nikoli.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:32 23.februar 2021.

    Ni politično opredeljen, so rekli. Če ga je predlagal Janša, ima sigurno z njim plane. Tale revež sigurno še ve s kakšnim hudičem bo pogodbo podpisal. Držim pa pesti, da mu uspe! Čas bi že bil za enega tapravega zdravstvenega ...prikaži več ministra. Takega, ki ve kaj dela in ima še pokončno hrbtenico.