Slovenija
1427 ogledov

Poklukar od danes tudi uradno minister za zdravje

UKC Ljubljana Janez Janša Twitter/Janez Janša
Kandidat za ministra Janez Poklukar ima zagotovljeno podporo poslancev.

Poslanci državnega zbora bodo danes potrjevali Janeza Poklukarja za novega ministra za zdravje. Poklukar je prejšnji teden že dobil potrditev matičnega odbora. Ima podporo koalicije in poslancev SNS. 

Janša: Izzivi pred nami so veliki, hvala, ker jih je sprejel

Po tem, ko je konec lanskega leta z mesta ministra za zdravje odstopil DeSUSov Tomaž Gantar, je vodenje ministrstva prevzel predsednik vlade Janez Janša. "Izzivi pred nami so zelo veliki. Na tem mestu se mu zahvaljujem, da je te izzive sprejel," je v državnem zboru dejal predsednik vlade Janez Janša. 

Ta je nato za ministra za zdravje predlagal 42-letnega direktorja UKC Ljubljana. Poklukar je pred tem vodil jeseniško bolnišnico, kjer je zaključil tudi njeno sanacijo. "Postavil je visoke standarde," je dejal Janša. "Pod vodstvom Janeza Poklukarja je UKC Ljubljana omogočil uspešno zdravljenje covid bolnikov iz vse države. V desetih dneh mu je uspelo uspešno zaključiti obnovo prostorov, ki so se prej gradili 12 let," je še dejal Janša. 

Poklukar: Nisem član nobene stranke

Na zaslišanju pred matičnim odborom je Poklukar izrazil pričakovanje, da bo imel podporo predsednika vlade in ministra za finance. Glede ne situacijo, v kateri smo in izpostavljenost resorja, drugače po njegovih besedah praktično ne bo šlo. Povedal je tudi, da ni član nobene stranke ali kvote. S sabo bo s terena pripeljal kadre s katerimi bo bo okrepil ekipo na ministrstvu, ki je po njegovi oceni prešibka. 

Pred Poklukarjem je leto in pol mandata. 

Prevetritev strokovne skupine za covid

V strokovno oziroma svetovalno ekipo na ministrstvu za zdravje ej po njegovi oceni potrebno pritegniti več epidemiologov. Po odstopu Maria Fafangla, je v svetovalni skupini le ena epidemiologinja. Kot je znano, svetovalno skupino zapušča tudi njena vodja, Bojana Beović, ki je postala predsednica zdravniške zbornice. 

Poklukar bi sredstva iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki med epidemijo zaradi manjšega izvajanja drugih zdravstvenih storitev niso bila porabljena, bi preusmeril v programe, ki jih potrebujejo. Dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bi ukinjal pač pa preoblikoval.

Prva prioriteta bo seveda obvladovanje epidemije covida-19. Poklukar poudarja pomen cepljenja. Cilj je zagotoviti zadostno količino cepiva. Prepričan je, da stroka lahko ustrezno nagovori državljane, da se bodo v zadostnem številu cepili.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.