Slovenija
21346 ogledov

Janša: Digitalno potrdilo tudi za obiske ustanov, testiranje nič več brezplačno

Testiranje na koronavirus
1/13
Profimedia
Vlada je sklenila, da bo treba za udeležbo na različnih dogodkih, obiske ustanov in podobno pokazati digitalno potrdilo oziroma negativen test ali pa dokazilo o prebolelosti covida. Ukinja se brezplačno testiranje.

"Enotno evropsko covid potrdilo velja kot obvezen instrument pri prehodu notranjih meja v Evropski uniji. Za uporabo digitalnega potrdila v posameznih državah je evropska komisija državam predlagala, da se čim širše uporablja. Tudi za udeležbo na množičnih prireditvah in podobnih dogodkih. Na vladi smo sklenili, da bomo tem priporočilom sledili. Veljali bodo torej PCT pogoji. Kdor je cepljen, testiran ali prebolevnik, praktično ne bo imel omejitev. To velja tudi za šolstvo, kjer bo možno, a tu so v veljavi starostne omejitve," je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Predvidoma od sredine avgusta testiranje ne bo več brezplačno.

Na podoben sistem prehajajo vse evropske države, pojasnjuje Janša in zagotavlja, da bo testiranje ostalo brezplačno za bolne in ostale primere v okviru zdravstva: "Govorim o tistem delu, za katere je šlo iz proračuna že 60 milijonov evrov. V Sloveniji se ne nagibamo k obveznemu cepljenju, smo pa dolžni ravnati tako, da tisti, kdor je cepljen, ne bo plačeval za tiste, ki niso cepljeni. Pogoje bo določila stroka, kdor ima upravičen razlog, bo še vedno upravičen do brezplačnega testiranja."

 
Komentarjev 42
  • Kirka 15:09 16.julij 2021.

    Janša, nič nam nisi plačal iz svojega žepa. PCT je obvezen; če je brezplačno cepivo, morajo biti tudi testi. Kje je US?

  • eminenca 13:57 16.julij 2021.

    enostavno nas stiskajo ob zid, do zidu še malo manjka, potem pa samo še v kot u čošak ... žal ne bo več izhoda ... nabijajo do konca pa to je to ... časovno se bo tole še stopnjevalo ... ...prikaži več ni druge cepit, pa naj gre vse u tri pm

  • rd2dmk2 09:21 16.julij 2021.

    jest sem za. sam plačam testiranje, tudi zdravljenje če želite, če bom zbolel za c-19. smo zmenjeni. samo zahtevam pa, da za vse, ki bodo cepljeni in bodo zboleli ali kogarkoli okužili pa naj vse stroške nosijo osebno iz lastnega ...prikaži več žepa vlada in NIJZ. tako da lepo plombo na njihovo premoženje. pa gremo. jest plačujem davke in plačujem ovezno in dodatno zavarovanje. in če ste kupil teste za državni denar, sem ga že plačal. ko ga boste iz svojga žepa, pa bluzite.