Slovenija
25 ogledov

Janša: Dogovor v pomoč katerikoli vladi

Sestanek parlamentarnih strank.
1/5
Saša Despot
Pahor po srečanju s predsedniki parlamentarnih strank: Gre za eno najbolj pomembnih srečanj političnega vrha. Janša: Zakone bomo podprli.

Prvak SDS Janez Janša je po sestanku predsednikov parlamentarnih strank dejal, da bodo zakone podprli, vendar je šel dogovor širše in bo v pomoč katerikoli vladi.

Strinjali so se, da je treba dogovor o zlatem fiskalnem pravilu sprejeti.

"Govorili smo o pozitivnih signalih, ki jih mora Slovenija poslati navzven in navznoter, in mislim, da smo lahko zadovoljni z rezultati sestanka.

Dosežen je sporazum, ki govori o prvi začetni stopnji soglasja za uvrstitev zlatega fiskalnega pravila v slovensko ustavo, kar je bistveno več, kot je predlagano v zakonodaji," je povedal prvak SDS.

"To niso nepotrebni zakoni," je dejal Janša in dodal, da so amandmaje sicer vložili že septembra ob prvem sprejemanju. Meni tudi, da je bonitetne ocene treba upoštevati.

Pahor: Najbolj pomembno srečanje političnega vrha

Premier Borut Pahor, ki opravlja tekoče posle, je dejal, da je današnji sestanek eno najbolj pomembnih srečanj slovenskega političnega vrha. Prvič je potekala razprava o ustavnih spremembah za isto mizo, glede na prioritete, tistega, kar smo sogovorniki danes razumeli kot nacionalni interes, je dejal Pahor.

Poslanske skupine v državnem zboru bodo tako pozvali, naj podprejo začetek postopka za spremembo ustave, s katerim bi v ustavo zapisali zlato pravilo (zgornjo mejo dolga države). Na vrhu EU konec januarja bo namreč govora o tem, da se mora fiskalno pravilo zapisati v najvišje pogodbe države.

Predsedniki parlamentarnih strank so se dogovorili tudi, da gre zakon o javnih financah v državni zbor po nujnem postopku. Ta predlog pa nobena od strank ne bo pogojevala s kakšno drugo ustavno spremembo.

Predlog bo pripravila vlada, v proceduro pa ga bodo dale poslanske skupine, je povedal Pahor in dodal, da bodo s tem sprožili mehanizem, ki bo po mnenju pravnikov avtomatično reguliral referendume in ga bo moralo upoštevati ustavno sodišče. Po mnenju Pahorja gre za pomembno sporočilo finančnim trgom.

Druga prelomna stvar je današnji dogovor, ki pomeni oživitev enega bolj pomembnih institutov v slovenski politiki, koordinacijo parlamentarnih strank za evropske zadeve, je povedal Pahor. "Danes smo sprejeli dogovor, ki ni terjal pisnih podlag, ampak izkušnjo o preteklosti, o oživitvi te koordinacije."

Stranke s Pahorjem o nakopičenih problemih

Borut Pahor je z voditelji parlamentarnih strank govoril o novih zaostritvah v območju evra, ki se poznajo tudi Sloveniji, saj ji je bonitetna agencija Standard & Poor's v petek zvečer skupaj še z osmimi državami znižala bonitetno oceno. Ocena Slovenije je padla z AA- na A+, obeti za naprej pa so negativni.

S šestimi predsedniki strank je izmenjal tudi stališča glede paketa šestih zakonov, ki jih je vlada v četrtek poslala v državni zbor, med drugim predlog novega zakona o javnih financah.

Komentarjev 14
  • privat 08:17 21.januar 2012.

    kako bi bilo lepo če bi ti ljudje zakapirali ,da jih enostavno več ne želimo videti!!

  • privat 08:17 21.januar 2012.

    kako bi bilo lepo če bi ti ljudje zakapirali ,da jih enostavno več ne želimo videti!!

  • mia 08:10 18.januar 2012.

    v ustavi bi moralo biti tudi določilo, ki določa plače raznim funkcionarem in didektorjem v javnih, državnih službah. to da si sami določajo dohodek, pač ne gre, denarnega nadomestila za bivše poslance nebi smelo biti, naj imajo kot vsi, pa ...prikaži več si bodo hitro našli službe.