Slovenija
17170 ogledov

Janša ima zelo dober razlog, da se mu smeji

Janez Janša Saša Despot
Največja opozicijska stranka SDS je po nekaj mesecih znova prevzela vodstvo na lestvici priljubljenosti strank.

Volilo bi jo 16,3 odstotka vprašanih, njeno zasledovalko LMŠ, ki je bila še prejšnji mesec v vodstvu, pa 16,1 odstotka vprašanih, je pokazala anketa. To je za Delo opravila Mediana. Ocena dela vlade še naprej pada.

SDS je sicer novembra podpiralo 15,2 odstotka vprašanih, LMŠ pa 15,4. Obe sta svoj položaj izboljšali, a ga je SDS nekoliko bolj.

Po najnovejši, decembrski anketi je na tretjem mestu ostala Levica, ki je svoj položaj precej poslabšala. Še novembra bi jo volilo 11,2 odstotka vprašanih, tokrat 8,4 odstotka. SD ostaja na četrtem mestu, pri čemer je svoj rezultat nekoliko izboljšala, saj bi jo novembra volilo šest odstotkov vprašanih, tokrat 6,3 odstotka.

NSi bi volilo 4,9 odstotka vprašanih, kar je za odstotno točko slabši rezultat kot novembra. DeSUS bi volilo 3,4 odstotka (novembra 2,2 odstotka), SNS pa 2,3 odstotka (novembra 3,2 odstotka). Na osmem mestu je Piratska stranka z 2,1-odstotno podporo, sledijo SAB, ki jo podpira 1,8 odstotka vprašanih (novembra 2,3 odstotka), SLS z 1,4-odstotno podporo (novembra en odstotek), medtem ko je SMC z 0,9 odstotno podporo padla na 13 mesto (pred njo sta se uvrstili Andrej Čuš in Zeleni ter Dobra država). Še novembra je SMC podpiralo 1,9 odstotka vprašanih.

17,8 odstotka jih ne ve, koga bi volili, 10,9 odstotka ne bi volilo nobene stranke, 3,4 odstotka pa jih na to vprašanje ni želelo odgovoriti.

Povprečna ocena dela vlade še naprej pada, saj je oktobra znašala 2,81, novembra 2,77, tokrat pa 2,76. Nasprotno je ocena dela državnega zbora v zadnjem mesecu nekoliko narasla, in sicer s povprečne ocene 2,56 v novembru, na 2,64 v decembru.

Na barometru priljubljenosti politikov še naprej vodi predsednik republike Borut Pahor, drugi je premier Marjan Šarec, tretji pa novi slovenski evropski komisar Janez Lenarčič. Na repu lestvice so predsednik SDS Janez Janša, zunanji minister Miro Cerar in predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Anketo je za Delo izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana. Potekala je med 26. novembrom in 5. decembrom, v njej pa je sodelovalo 732 ljudi.0

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
 • Avatar Žare Dolenc
  zare 05:57 11.december 2019.

  Torej, stranka ima najvišjo podporo anketirancev, njen prezident pa nekje na začelju. Tu nekaj ne štima. Anketiranci kateri so podprli SDS bi, po vsej logiki morali podpreti tudi njenega prezidenta.

 • mirror 15:03 09.december 2019.

  Ker si žurnalovi novinarji ne upajo, oziroma ne smejo pisati o gradnji kanalizacije čez vodovarstveno območje, ne smejo o odpisanih dolgov družine Janković, pa se razpišejo o banalni anketi prirejenega javnega mnenja. Res je, brez Janše vam živeti ni.

 • Avatar MS
  MS 15:00 09.december 2019.

  "Janša ima zelo dober razlog, da se mu smeji" Le nasmeh je bolj kisel! Kajti na barometru priljubljenosti politikov vodi predsednik republike Borut Pahor, drugi je premier Marjan Šarec! Povsem na repu lestvice pa je predsednik SDS Janez Janša!