Slovenija
74612 ogledov

"Janša je opravilno nesposoben"

Janez Janša Epa
V Bruslju, kjer so že nekaj mesecev zaskrbljeni zaradi notranjepolitične stabilnosti v Sloveniji, napetost narašča, piše eden od vodilnih nemških časopisov Süddeutsche Zeitung v članku z naslovom "Opravilno nesposoben" in fotografijo Janeza Janše.

Slovenija, ki je spet v resni vladni krizi, bo čez nekaj tednov, 1. julija, pod vodstvom desno populističnega predsednika vlade Janeza Janše, prevzela rotirajoče predsedovanje Svetu EU, piše Süddeutsche Zeitung.

Vodenje EU brez večine v lastnem parlamentu?

Lahko se zgodi, da bo slovenska vlada predsedovala EU brez večine v lastnem parlamentu, kar bo prava nočna mora, ugotavlja avtorica članka, ki se sprašuje, kako bo kot predsedujoča država na na način uspela z lastnimi pobudami in zagotavljala neprekinjeno delo na sejah Sveta EU. 

Vrhunec izmenjave udarcev v parlamentu se je zgodil marca, ko ni uspel poskus zamenjave predsednika parlamenta Igorja Zorčiča, ki je izstopil iz vladne SMC, poroča avtorica članka Cathrin Kahlweit, dopisnica z Dunaja. Nova zaostritev se je zgodila v državnem zboru v ponedeljek, ko poslanci niso uspeli potrditi dnevnega reda seje na kateri naj bi se odločalo o ustavni obtožbi zoper predsednika vlade ter menjavi predsednika parlamenta. Število glasov je bilo izenačeno, 42:42.

Nemški časopis se tako nekaj tednom pred začetkom predsedovanja Slovenije EU sprašuje, ali ima predsednik Janez Janša sploh še dovolj zaupanja v parlamentu.

"Slovenija postala problem EU"

Marca je nemški časnik Süddeutsche Zeitung ugotavljal, da je Slovenija je, odkar je vodenje vlade tretjič prevzel desnonacionalno usmerjeni Janez Janša, postala problem EU. Ne le zato, ker se je skozi pandemijo covida-19 po sicer dobrem začetku precej slabo prebila, ampak predvsem zaradi očitka Janši, da kopira svojega vzornika Viktorja Orbana in ubira "madžarsko pot".

Janša zavrnil prošnjo za intervju

"Pritisk na kulturo in medije, civilno družbo in pravosodje se stalno stopnjuje. Potovanje v Slovenijo ter pogovori s politiki, umetniki, novinarji in znanstveniki kažejo na vse to - in še več: razklana, skrajno polarizirana država, ki se opoteka pod agresivno retoriko in radikalnim pristopom moža, ki ga nekateri označujejo kot izkušeno 'politično žival' s solidno podoro, drugi pa kot brezobzirnega narcisa s preganjavico," je zapisala avtorica članka Cathrin Kahlweit.

Prošnjo Süddeutsche Zeitunga za intervju s premierjem so v Janševem kabinetu zavrnili. 

 

Komentarjev 85
  • Plavi-mil 08:34 12.junij 2021.

    Pa še kako je sposoben, če ne bi bil, našim levičarjem ,ne bi bilo treba osirati Slovenije v tujini, za njih je samo polom sposobnost. JJ samo naprej, razgrajuj ta komunistični sistem in nas popelje v normalno stanje, bravo vlada.

  • Beverly_Floyd 14:12 22.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop d0 interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • majstore 13:40 22.maj 2021.

    Pa Janša je govno od govna!!!!!!!!!!