Slovenija
7449 ogledov

Janša: "Kako naj bi jaz prinesel teste, v žepu ali torbici?"

Janez Janša Vlada RS
Janša glede tega, ali je predlagal verifikacijo določenih hitrih testov: "Obstaja ta možnost."

Preiskovalna komisija, ki na zahtevo opozicije preiskuje z epidemijo covida-19 povezane vladne ukrepe od nastopa aktualne vlade do marca letos, zaslišuje predsednika vlade Janeza Janšo. Gre za že tretje zaslišanje Janše pred to komisijo. 

Robert Pavšič (LMŠ) je od Janše skušal izvedeti, ali držijo informacije zelo zanesljivega vira, da je sam prinesel določene hitre teste iz Slovaške in jih dal v verifikacijo na NLZOH.

"To mislite v žepu, ali torbi?" je zanimalo Janšo. "Odgovor je, ne, to je smešno, kako bi jaz prinesel te teste iz Slovaške?" 
"Ste šli na delovni obisk na Slovaško, v lekarno, vam jih je prinesel predstavnik dobavitelja ...," je skušal biti nazoren Pavšič. 
"Pust bo malo kasneje, pustimo to za tisti čas," mu je odgovoril Janša in pojasnil, da v tem mandatu sploh ni bil na obisku Slovaške.

Janša: "Mogoče sem kdaj predlagal verifikacijo določenih hitrih testov."

Je pa Janša potrdil, da obstaja možnost, da je verifikacijo določenih testov strokovni skupini predlagal po katerem od srečanj na evropski ravni, kjer so potekale razprave o obvladovanju epidemije. "Govoril sem s predsednikom slovaške vlade, ko je povedal, da izdelujejo teste, ki so bolj občutljivi, če nam jih lahko nekaj posodijo ali prodajo. Slovaška se je odločila, da nam jih donira nekaj tisoč. Pristojna institucija je to pregledala. Nisem jih jaz tja prinesel," pojasnjuje Janša. 

"Tudi, če gre za par tisoč testov, ki smo jih dobili kot donacijo, se kasneje ti testi zaradi verifikacije na NZLOH lahko kupujejo," pa je srž problema povzel vodja preiskovalne komisije Pavšič. "Tako, kot so se kupovali testi glede sporne verifikacije NLZOH-a, hitri testi Majbert Pharm, se je verjetno kasneje uvažalo teste za samotestiranje in tukaj je intenca vprašanja, ali ste jih vi prinesli. Vsako dejanje ima posledice. Ni vprašanje kakovosti testov, vprašanje je, ali ste vplivali na verifikacijo."

Tudi na vprašanje, ali je on osebno ali kdorkoli z njegovega kabineta kontaktiral NLZOH glede verifikacije teh testov, je Janša odgovoril: "Mogoče. Mogoče smo pospešili ali pa opozorili, da je donacija na voljo." Janša je ob tem poudaril, da brez verifikacije pristojne institucije uporaba testov ni mogoča. 

hitri test antigenski testi Slovenija Kriminalisti v nacionalnem laboratoriju. To je razlog!

Komisija je hotela zaslišati tudi Klemna Nicolettija, ki pa ga, kot že tudi v začetku decembra, na zaslišanje ni bilo. Nicoletti je eden od lastnikov podjetja Majbert Pharm, ki je Sloveniji dobavilo prve večje količine hitrih antigenskih testov za množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

Že kmalu po dobavi so se pojavile prve težave glede testirnih paličic. Vodja strokovne skupine za hitre teste pri ministrstvu za zdravje Viktorija Tomič in virologinja Metka Paragi, nekdaj zaposlena v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) sta na preteklih pričanjih poudarili, da dobavljeni hitri testi niso ustrezali strokovnim kriterijem za uporabo v presejalne namene ter, da so neučinkoviti in neustrezni.

Za nizko precepljenost kriv prejšnji režim​

Glede očitkov o slabem obvladovanju epidemije je Janša menil, da je težave leta 2020 povzročil tudi upor proti uvedbi aplikacije za sledenje stikov. Pri tem pa je poudaril, da so nekateri v opoziciji, posebej Alenka Bratušek, temu ostro nasprotovali.

Na vprašanje, kdo je odgovoren za nizko precepljenost v Sloveniji, je Janša odgovoril, da se z nizko precepljenostjo soočajo vse države, ki jim je v preteklosti vladal enopartijski komunistični režim. "Precepljenost je odvisna od zaupanja v znanost," je odgovoril Janša in zavrnil tezo, da je nizka precepljenost posledica nezaupanja v vodstvene strukture saj je nizka precepljenost značina tudi za zahodni del Nemčije. 

Glede tega, da je Slovenija po smrtni statistiki ena slabših v Evropi, je Janša dejal, da smo "zaščiteni toliko kot smo precepljeni. Kar se tiče smrti glede na število okuženih, smo v Evropi na 12. mestu." Presežno število smrti je povezal s številom umrlih v domovih za starejše in poudaril, država v njih ni investirala že 15 let.

 

 
Komentarjev 29
 • PaPajapopi 09:32 15.januar 2022.

  Kalimero dnevno zmerja in žali vse, ki se z njim ne strinjajo. In nikoli ne zbira besed.

 • marko345 15:31 14.januar 2022.

  Če se ne motim, smo edina država, ki ima na oblasti ( bivše) komuniste, tako na vladi, policiji,v parlamentu, EU parlamemtu, državi upravi, ministrstvih. In Janša sedaj tolče po komunistih kjer je bil sam eden od perspektivnejših. Ko tega kadra ...prikaži večega kadra ne bo več tam, kjer se odloča, toliko časa v Sloveniji ne bo demokracije.

 • Avatar Leon
  Leon 13:58 14.januar 2022.

  Glede na odgovore je MOGOČE ,da je Janša totalni idiot .