Slovenija
30 ogledov

Janša kmalu spet na zatožno klop

Janez Janša Saša Despot
Janez Janša pred sodnimi počitnicami še enkrat na sodišče.

Predobravnavni narok zoper predsednika SDS Janeza Janšo in njegovega odvetnika Francija Matoza zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar bo predvidoma razpisan do začetka sodnih počitnic, napovedujejo na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Predsednik SDS in njegov odvetnik sta junija 2011 predstavila kazensko ovadbo, ki sta jo vložila zoper Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria. Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, ker da je v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument.

Tožilka je namreč, kot je Matoz pojasnil ob vložitvi kazenske ovadbe, navedla elektronsko sporočilo, ki ga je 8. septembra 2005 posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu v imenu direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča poslala njegova žena Marija Badovinac Črnkovič.

V njem naj bi se mu Črnkovič zahvaljeval, da želi sodelovati z družbo Rotis in da bodo morali odločitev o sodelovanju uskladiti še s predsednikom vlade. Kot je poudaril Matoz, pa takšno elektronsko sporočilo Riedlu ni bilo nikoli poslano, ampak ga je Badovinac Črnkovičeva kot osnutek poslala svojemu možu.

Janša in Matoz z obtožnim predlogom proti Zobec Hrastarjevi nista uspela, tožilstvo je ovadbo zavrglo. janša je nato pregon nadaljeval kot zasebni tožilec, vendar je sodišče njegov obtožni predlog zavrglo kot neutemeljen, kar je potrdilo tudi višje sodišče.

Februarja 2012 je nato tožilstvo zoper Janšo in Matoza vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve. Primer bo na sodišču na vrsti še pred letošnjimi sodnimi počitnicami.

Odločitev glede Patrie v prihodnjih dneh

SDS je sicer na svoji spletni strani objavil račun in poziv svojim članom za prispevanje denarja za sodne stroške njihovih članov. SDS izpostavlja, da so tako stranka kot njeni predstavniki in zagovorniki, "predvsem pa predsednik Janez Janša, deležni silovitega stopnjevanja političnega, upravnega in pravosodnega obračunavanja". Primeri dosegajo vrtoglave sodne stroške, ki naj bi jih pomagalo poplačati članstvo s prostovoljnimi prispevki.

V prihodnjih dneh bo znana odločitev višjega sodišča glede podkupovanja v zadevi Patria. Prvostopenjsko sodišče je v svoji sodbi Janšo obsodilo na dve leti zapora, poleg tega bi moral plačati 37.000 evrov stranske denarne kazni.

Komentarjev 9
  • sprehajalec 20:58 17.april 2014.

    Janša, takšne zadeve se vlaga na Deželnem sodišču v Celovcu. Če vložiš tukaj, potev vsi masturbirajo ob takšnih člankih. Brez veze.

  • Senior 20:03 17.april 2014.

    S pobiranjem denarja za osumljene kaznivih dejanj stranke SDS pomeni, da stranka podpira kriminalna dejanja svojih članov.

  • 4krogci 19:55 17.april 2014.

    Na oknu glej obrazek bled, Povšetova številka 5.