Slovenija
5478 ogledov

Janša kritikom odgovarja: Moja plača je popolnoma enaka Šarčevi

nova vlada RS Saša Despot
Kot razlog za zvišanje plač vlada navaja povečan obseg dela ministrov.

Včeraj smo v prispevku Naši vladniki so si na hitro zvišali plače pisali, da so si ministri in državni sekretarji zvišali plače. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je pred sejo vlade namreč dejal, da je za državne sekretarje na ministrstvih določen 61., za ministre pa 64. plačni razred. Razpon plač za ministre se sicer giblje od 62. do 64., za državne sekretarje pa od 59. do 61. plačnega razreda.

nova vlada RS Slovenija Naši vladniki so si na hitro zvišali plače
Janez Janša Sporočilo Janši Slovenija Ostro sporočilo Janši: "General vedno zadnji poje kosilo"

"V zvezi z informacijami v javnosti glede povišanja plač funkcionarjev je treba pojasniti, da so plače funkcionarjev določene v Zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, v prilogi zakona, ki določa, da so ministri uvrščeni od 62 do 64 plačnega razreda, državni sekretarji pa od 59 do 61 plačnega razreda," ob ogorčenju javnosti danes pojasnjuje vlada. 

Premier Janez Janša je na Twitterju danes zapisal: "Moja plača je popolnoma enaka kot je bila plača mojega predhodnika Marjana Šarca. Poleg tega kot predsednik vlde še nobene nisem dobil."

"Mnogi danes ne vedo od česa bodo jutri živeli. Ekonomisti svarijo pred recesijo,projekcija padca BDP doma in v svetu je strašljiva," so kritično do vladne poteze zapisali v opozicijski Socialni demokraciji. "Nova vlada pa zvišuje plače svojim funkcionarjem. Nesprejemljivo! Solidarnost pomeni, da v času krize vlada najprej poskrbi za najšibkejše, ne zase!"

Janša jim odgovarja: "Nihče ni zvišal plač. Za čas krize sem vse ministre, DS in njihove najožje ekipe uvrstil v možne plačne razrede, enako priporočam vsem predstojnikom povsod, kjer so zaradi širjenja novega koronavirusa covid-19 preobremenjeni. Kdor bo dvakrat obremenjen, bo za ta čas dodatno plačan."

Razlog: Povečan obseg dela

Vlada v sporočilu za javnost poudarja, da vsakokratna vlada v skladu z zakonom v okviru veljavnega razpona uvrsti funkcijo ministra in funkcijo državnega sekretarja v plačni razred. "To pomeni, da aktualna vlada ni spreminjala nobenih predpisov z namenom spreminjanja plač funkcionarjem, ampak je glede na aktualne razmere in bistveno povečan obseg nalog uporabila veljavno ureditev in v okviru z zakonom določenih razponov ministre in državne sekretarje uvrstila v ustrezen plačni razred," so zapisali v sporočilu za javnost.

Janez Janša Slovenija Janez Janša, sram vas je lahko!
 
Dodajajo, da je treba spomniti, da so se v letu 2019 spremenile plače javnih uslužbencev z uvrstitvami delovnih mest in nazivov v višje plačne razrede, kar je vplivalo tudi na vzpostavljena razmerja med njihovimi plačami in plačami funkcionarjev, pri čemer so za javne uslužbence določeni še dodatki tako za delovno uspešnost kot za posebne pogoje dela in za delo v delovnem času, ki je manj ugoden, funkcionarji pa prejemajo le osnovno plačo in dodatek za delovno dobo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • fasader56 08:31 21.marec 2020.

    Jamrajo,da morajo ne vem kako delati. Kaj pa,prosim, letate od kamere do kamere da si zvečer ogledujete svoje nesramne gobce,pezdeti..........

  • milan654 07:53 21.marec 2020.

    toste prostaki

  • Dejan6521 20:15 20.marec 2020.

    Mimo grede v Albaniji poslanci in cela vlada bo v času krize imela polovico plače