Slovenija
32459 ogledov

Ostro sporočilo Janši: "General vedno zadnji poje kosilo"

Janez Janša
Po novici, da bodo plače ministrov in državnih sekretarjev v novi vladi segli v najvišje plačilne razrede, se je na premierja Janeza Janšo in njegovo vlado usul plaz ostrih kritik.

Razpon plač za ministre se giblje od 62. do 64. plačnega razreda, za državne sekretarje pa od 59. do 61. tega. Ministri bodo po novem prejeli 5200 evrov bruto na mesec, državni sekretarji pa 4600 evrov, približno 400 evrov več na mesec.

Plačni razred ministra sicer določi predsednik, plačni razred državnega sekretarja pa vlada na predlog ministra za javno upravo.  Za primerjavo; v prejšnji vladi Marjana Šarca so bili sicer vsi ministri z izjemo finančnega umeščeni v najnižji plačni razred, to je v 62., enako vsi državni sekretarji, torej v 59.

Koronavirus v Italiji Slovenija K nam bi moral pripeljati tri milijone mask, vlada s šoferjem izgubila stik

Prvi in drugi razred

Danes so se v povezavi na dvig plač ministrov in državnih sekretarjev oglasili v Zvezi svobodnih sindikatov. Predsednica Lidija Jerkič sporoča: "V trenutku, ko prav vsi v Sloveniji s strahom zremo v jutrišnji dan, v trenutku, ko se vsak od nas nečemu odpoveduje (prav vsi tudi delu osebne svobode) za to, da se bomo skupaj prebili do boljšega jutri, nas delite na prvorazredne in drugorazredne državljane ter državljanke." 

nova vlada RS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kot dodaja v odzivu dvig plač – tudi če mu rečemo zgolj »uvrstitev« v višje plačilne razrede – "za peščico posameznic in posameznikov, ki so komaj začeli opravljati svoje delo, je v tem trenutku – milo rečeno – neprimerna poteza. Dviga plač za ljudi, ki so dolžni zaščititi vse državljanke in državljane Slovenije, pa tega še niso naredili, je neprimerna poteza! Dvig plač skupini posameznikov, medtem ko istočasno večina ne ve, kako bo plačala položnice, je neprimerna poteza!"

Krizni management izstavi račun po koncu posla

Ostro kritiko nadaljuje z besedami, da general vedno poje kosilo za svojo vojsko. Krizni menedžment po navadi izstavi šele račun, ko uspešno opravi delo! Dober krizni menedžment razume ter nagradi tiste, ki garajo in tvegajo, da se skozi krizo prebijemo.
Zato vlado Janeza Janše poziva, da dvigne plačo vsem delavkam in delavcem v zdravstvu, zaposlenim v trgovinah, da poskrbi za čistilke, varnostnike, komunalne delavce, peke, mesarje, novinarje, vojake, policiste in vse druge poklice, ki morajo delati za dobro vseh državljanov in državljank.

nova vlada RS Slovenija Naši vladniki so si na hitro zvišali plače

"Ne pozabite na samozaposlene! Zagotovite varovanje zdravja v vseh tovarnah. Zagotovite ustrezno zaščitno opremo. Komunicirajte strokovno, argumentirano in spoštljivo. Šele potem razmišljajte o dvigu plač!", še dodaja.

Policija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Policisti na nogah

Oglasili so se tudi v Sindikatu policistov Slovenije (SPS), kjer pravijo, da jim premier Janša v svojem nagovoru ni namenil niti besede, kljub temu, da opravljajo najzahtevnejše naloge varovanja življenja, zdravja in varnosti prebivalcev Republike Slovenije in so zaradi narave dela, ena najbolj izpostavljenih skupin prebivalstva.

Janez Janša Koronavirus Slovenija Janez Janša v videu nagovarja državljane in državljanke

"Policistke in policisti ne izpostavljamo samo lastnega zdravja in življenja, temveč tudi zdravje naših družin, partnerjev, otrok, staršev, starih staršev in drugih sorodnikov. Zaradi Vaše, namerne ali nenamerne napake v Vašem govoru, Vam zato izražamo naše veliko ogorčenje in razočaranje," pravijo v policijskem sindikatu, kjer so še posebej ogorčeni zaradi poteze o uvrstitvi ministrov in sekretarjev v najvišji plačilni razred. To je med policistkami in policisti izzvalo nemalo ogorčenja. "Glede na to, da se policisti že 10 let in več borimo za ureditev statusa našega plemenitega poklica in so argumenti Vlade vedno, da »preprosto nima sredstev« za to, takšno potezo Vlade, ki jo vodite, v teh kriznih trenutkih ocenjujemo kot neokusno in neodgovorno," so zapisali pri SPS, kjer dodajajo, da opravičevanja te poteze Vlade z argumenti, da so vladni funkcionarji v času epidemije »dvojno« obremenjeni in zato zaslužijo višje plačilo, policistke in policisti, ki so zaradi izredne kadrovske krize že vrsto let preobremenjeni, žal ne moremo sprejeti.

Janez Janša Slovenija Janez Janša, sram vas je lahko!

"Policistke in policisti tudi v najtežjih časih, kot je ta trenutek epidemije, ne razmišljamo o preobremenjenosti in plačilu, temveč sledimo zgolj svojemu poslanstvu in kljub veliki izpostavljenosti na terenu, svoje delo opravljamo odgovorno in profesionalno," so še zapisali v sporočilu za javnost.
 

Komentarjev 60
  • anna17 11:24 08.april 2020.

    Ob tem preseravanjem na portalu najbolj fake news cajtng, ki močno zaudarja po komunizmu, naj vas spomnim o "kosilih" generala, ki ga bi naj pojedel general, kot zadnji, da pa vaš rdeči pedofilsko morilski geeneral tito ni, kot vsa komunistična ...prikaži več drhal, nikoli niti zadnji, kajšele nehal žreti, še ko mu je pri vseh odprtinah prenažiranje gledalo ven, narod pa je crkoval ali životaril, vas pa ni nič motilo! Res zanimivo, kakšnih laži in prevar se poslužujete rdečuhi, v želji po prevzemu oblasti!

  • fasader56 08:27 21.marec 2020.

    ga.Jerkič je malo zašla. Očitno ne ve,da vse dosedanje vlade ni brigalo ljudstvo,pač pa njihov osebni pohlep in egoizem. Torej ni dvig plač v tem trenutku nič novega v Slovenski politiki. Svojo vzvišenost nad ostalimi so pokazali takoj,ko se je ...prikaži več ponudila možnost. Tako se vlada v Sloveniji od osamosvojitve dalje. Torej nič novega..........karkoli nas še čaka...........

  • milan654 07:51 21.marec 2020.

    zdržali boste do kncaleta 2020 bote odleteli ko knof od