Slovenija
0 ogledov

Janša močno ugnal Pahorja

SDS je pohitela – osnutek predloga partnerstva za razvoj so Pahorju poslali že p Žurnal24 main
Če bi bile volitve to nedeljo, bi slavila Slovenska demokratska stranka, kaže avgustovska anketa Dela. Pahorjevi Socialni demokrati bi za SDS zaostajali kar deset odstotnih točk.

Na vprašanje ankete Dela, ki je naključno izbrane prebivalce spraševala, katero stranko bi volili, če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, jih je 25,3 odstotka odgovorilo, da bi podprli SDS. Za SD se jih je odločilo 15,6 odstotka, takoj za največjo vladno stranko pa bi podprli opozicijsko SNS s 6,1 odstotka. Sodelujoči v anketi so na četrto mesto uvrstili LDS s 4,5 odstotka glasov, iz vladnega četverčka pa ji sledita stranka Zares s 3,6 odstotka in Desus z 1,7 odstotka. Opozicijska SLS bi prejela 1,9 odstotka podpore.

Avgustovska anketa je med anketiranci zaznala tudi navzočnost zunajparlamentarne NSi, a ji je izreklo podporo samo odstotek vprašanih. Delež vprašanih, ki se je zatekel k odgovoru "ne vem" ali "podprl ne bi nobene", je dosegel najvišjo letošnjo vrednost, saj znaša kar 40,5 odstotka. Prejšnji mesec je bil delež takšnih odgovorov 37,8 odstotka, januarja letos pa le 27,4 odstotka.

Najnižja ocena tudi vladi in DZ
Vlada in državni zbor sta v novem, še ne leto dni starem mandatu vladajoče koalicije SD, Zares, Desus in LDS prejela najnižjo oceno doslej, kaže avgustovska anketa Dela. Anketiranci, ki so bili pripravljeni sodelovati v Delovi raziskavi javnega mnenja, so vladi podelili srednjo oceno 2,74 in državnemu zboru 2,70. Podpora vladi je od januarja, ko jo je z oceno pozitivno ocenjevalo dobrih 54 odstotkov, vztrajno padala in je tokrat prvič pod 30 odstotki.

Türk najbolj priljubljen
Na lestvici priljubljenosti politikov še naprej vodi predsednik republike Danilo Türk, kljub rahlemu padcu povprečne ocene z julijskih 3,77 na 3,74 odstotka. Drugo mesto zanesljivo ohranja predsednik vlade Borut Pahor, ki se je v tem mesecu glede na julij popravil: z ocene 3,39 je skočil na 3,43.

Vse bolj priljubljen je Zmago Jelinčič, ki zmanjšuje zaostanek za Pahorjem, glede na julij se je tokrat popravil tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Oceno so popravili tudi Janez Janša, Zoran Janković, Gregor Virant in Lojze Peterle. Ministrska ekipa Ljubica Jelušič, Karl Erjavec in Katarina Kresal je bila avgusta v primerjavi z julijem nekoliko slabše ocenjena. Z lestvice barometra sta tokrat izpadla evroposlanec Ivo Vajgl in mariborski župan Franc Kangler.

Telefonsko raziskavo je med 11. in 13. avgustom na reprezentativnem vzorcu 712 odraslih državljanov za Delo naredil Delo Stik, oddelek za tržne raziskave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.