Slovenija
15 ogledov

Janša najverjetneje brez imunitete

Prvak SDS je prepričan, da ima slovensko pravosodje očitna dvojna merila. (Foto: Žurnal24 main
Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga, naj predsedniku SDS Janezu Janši ne prizna poslanske imunitete.

Končno odločitev bo tako sprejel državni zbor (DZ). Če bo DZ sklep potrdil, bo s tem dovolil vodenje kazenskega postopka. Janša se sicer, kot so pojasnili v SDS, na imuniteto ne namerava sklicevati.

Spomnimo. Vrhovno tožilstvo je na okrajno ljubljansko sodišče v omenjeni aferi vložilo obtožni predlog zoper pet oseb. Janeza Janšo obtožujejo sprejemanja daril. Mandatno-volilna komisija se bo tako danes najprej opredelila do podelitve poslanske imunitete predsedniku največje opozicijske stranke, nato pa bodo predlagali še sestavo nove preiskovalne komisije v zadevi Patria. Preiskavo so zahtevali poslanci SDS in SNS, ki so prepričani, da gre pri aferi za "politično ozadje in politično režirano zgodbo".

Ne tudi za Mariniča

Enako odločitev je mandatno-volilna komisija sprejela tudi v primeru poslanca SDS Branka Mariniča, ki ga sumijo kaznivega dejanja napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanj listin.

Komisija za preprečevanje korupcije je na podlagi pridobljene dokumentacije Mariniču očitala, da je leta 2005 goljufal pri izpitu iz nemškega jezika, ko se je na ustnem delu izpita pojavila pred profesorico Marjeto Ekar neznana oseba in se poskušala identificirati s ponarejeno študentsko listino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.