Slovenija
64 ogledov

"Janša ni izgubil volitev, ampak volivce"

SDS po volitvah Saša Despot
(Ne)sodelovanje SDS. Po zakonu poslanci obvezani sodelovati pri delu državnega zbora. Večina njihovih volivcev ostala doma.

Poslancem zakon nalaga, da so dolžni sodelovati pri delu in odločanju v državnem zboru in njegovih delovnih telesih, česar pa pri SDS vsaj po napovedih takoj po prvih objavah volilnih rezultatov ne nameravajo upoštevati.

Podpredsednika SDS Zvonka Černača, ki je včeraj napovedal, da v državnem zboru ne bodo prevzemali nobenih položajev, o sodelovanju na sejah pa se bodo odločali selektivno, danes za dodatna pojasnila ni bilo moč priklicati. 

Predsednik državnega zbora Janko Veber je za STA pojasnil, da bi bilo v primeru nesodelovanja SDS delo državnega oteženo in bi pomenilo tudi večjo obremenitev za ostale poslance. "To je hud presedan. Izgubili bi tudi možnost oblikovanja zakonodaje, kar bi bila nezaupnica vsem tistim, ki so jim dali glasove," je dejal Veber. 

Volivci so odšli stran 

Po neuradnih rezultatih je SDS včeraj podprlo 20,69 odstotka volivcev in glede na to bi jim v državnem zboru pripadlo 21 mandatov. Pri stranki vztrajajo, da je za neuspeh krivo dejstvo, da predsednik stranke SDS Janez Janša prestaja zaporno kazen. "Janša ni izgubil volitev, ampak volivce. Izgubili so sto tisoč volivcev, morda jih je nekaj volilo za Cerarja, večina pa je ostala doma. Če bi šli ti volivci na volišče, bi bil izid drugačen," meni Andraž Zorko iz Valicona. Po mnenju analitika ima SDS okoli 120 tisoč "t. i. vernikov, ki bi za Janšo volili kadarkoli", podporniki, predstavljajo zelo izobraženo bazo Janševih volivcev pa so se naveličali dejstva, da v zadnjem tednu izgubijo volitev in tudi tega, da je njihov predsednik na sodišču in v zaporu. 

Pri SDS so volitve sicer označili za nelegitimne, prav tako ne nameravajo priznati vlade, ki bo oblikovana na podlagi teh rezultatov, pozvali so k državljanski nepokorščini. 

Vprašanje, kako bodo pri SDS (ne)delovanje upravičili pri svojih volivcih, ki so jih konec koncev izvolili zato, da jih zastopajo v državnem zboru, pa ostaja neodgovorjeno.  

Komentarjev 12
  • titty 14:33 17.julij 2014.

    Boljše komunistična Slovenija kot diktatura SDS!

  • pjosko 15:44 15.julij 2014.

    skoda sls-a,ki ni tako slaba stranka,sploh mlajsi kader,tale mlajsi visok gospod ki je bil na soocenju(se opravicujem nisem si zapomnil imena) je bil odlocen in je stal na trdnih tleh,pa tudi drugi "mlajsi" so se mi zdeli kompetentni z vizijo, ...prikaži več z izjemo SDS.ovcev,ki prihajajo iz pomladka kjer se kalijo in seveda jim ze tamle napunijo glave z njihovimi blodnjami.na nekaj me to spominja iz zgodovine,sam nisem preprican kaj...w janseva mladina

  • pjosko 15:37 15.julij 2014.

    pocakajmo kaj bo,ne prehitevajmo z ugibanji,mogoce pa bo mal boljse...