Slovenija
74 ogledov

Janša ni priznal krivde zaradi tvita

Janez Janša Profimedias
Janez Janša na celjskem okrožnem sodišču ni priznal krivde zaradi žaljivega tvita, ki ga je namenil novinarkama RTV Slovenija Mojci Šetinc Pašek in Eugeniji Carl.

Janez Janša je na današnjih predobravnavnih narokih na celjskem okrožnem sodišču izrazil presenečenje nad tem, kako hitro je stekel sodni postopek zoper njega. Dejal je še, da v obtožbi ni nobenih dejstev in da gre samo za osebno mnenje. Na vprašanje sodnice, ali se bo udeleževal glavnih obravnav v tej kazenski zadevi, je Janša odgovoril, da bo prišel, če bo to možno.

Janšev zagovornik Franci Matoz je predlagal, da se izvedejo določeni dokazi. Tako je predlagal, da se sodišče seznani s člankom Eugenija Carl - Slovenka leta, objavljenim leta 2014 v časniku Delo. Po oceni Matoza je Carlova neutemeljeno in zlonamerno poročala o Janši in drugih članih SDS. Meni tudi, da je Carlova ravnala v nasprotju z etiko.

Zagovornik je tudi predlagal, da se na glavni obravnavi kot priče zaslišijo Branko Grims, Andreja Valič Zver in Aleš Primc.

Zagovornik Carlove Stojan Zdolšek, ki prav tako zagovarja Šetinc Paškovo, je sodišču predlagal branje sodbe velenjskega okrajnega sodišča, ki je v pravdni zadevi razsodilo, da je bil Janšev tvit žaljiv. Predlagal je tudi zaslišanje Šetinc Paškove, ki je bila, kot je dejal, močno razžaljena zaradi omenjenega tvita.

Matoz je glede Šetinc Paškove predlagal, da se sodišče seznani z določenimi novinarskimi prispevki. Zdolšek pa je izrazil presenečenje nad tem, da ima Janša veliko politične moči, a se brani z blatenjem novinarjev.

Na sodišču zaradi tvita

Povod za kazenski tožbi obeh novinark je bila objava na družabnem omrežju Twitter, v kateri je Janša zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."

Zaradi omenjenega tvita sta novinarki Janšo tožili tudi pravdno. Na Okrajnem sodišču v Velenju je bilo za petek razpisano nadaljevanje naroka za vrnitev v prejšnje stanje v pravdni zadevi, v kateri Šetinc Paškova od Janše terja plačilo odškodnine zaradi tvita, a je bil narok preklican.
Velenjsko okrajno sodišče je v tej zadevi lani razsodilo, da mora Janša novinarki plačati 6000 evrov kazni, pri čemer pa je sodišče izreklo zamudno sodbo, ker toženi ni v roku odgovoril na tožbo.

Kot je zapisano v sodbi, vročevalec sodne pošiljke ni mogel osebno izročiti naslovniku, zato mu je pustil obvestilo, kje je sodno pisanje, a ga ta ni dvignil. Zdaj pa Janša predlaga vrnitev v prejšnje stanje. Na prejšnji obravnavi 10. marca je tako Janša pojasnjeval okoliščine prejemanja pošte lani poleti, za petek pa je bila na pričanje vabljena njegova žena.

Pred začetkom današnje obravnave v Celju je sicer Janša objavil nov tvit s fotografijami Šetinc Paškove in Carlove ter direktorja radijskih programov RTV Slovenija Mihe Lamprehta, za katerim je viden transparent z napisom smrt janšizmu, v njem pa zapisal: "Medtem ko medijske prostitutke takole javno grozijo s smrtjo, @policija_si preganja zastavo dežele Kranjske".

 

Komentarjev 10
  • wolf.ata 17:20 14.april 2017.

    rdeča propaganda lahko piše prispevke in jih brez dokazov lansira na rtv itd.,ko pa Janša čivkne pa jok in stok,po osamosvojitvi smo preveč popuščali rdečim,pa borcem (nekateri so bili za časa 2.svetovne vojne dojenčki),opa,tukaj gor je pa vse rdeče,bežim,grem kar k maši,ha,ha,

  • Tone Tone 16:23 14.april 2017.

    Kar nastavi jo.

  • Tone Tone 16:22 14.april 2017.

    Mislim, da je tudi Irglka, Gorenak,Tanko. Janša se bo branil z novim zmerjanjem , ker on ne pozna drugega zagovora kot drugega obtoževat.