Slovenija
15 ogledov

Janša nima žegna Bruslja

Janša in Barroso Žurnal24 main
Evropska sredstva. Črpanje je lahko zaradi zmanjšanja števila ministrstev ogroženo, morda začasno celo zamrznjeno. SDS: Teza je "v celoti zgrešena". Problem bo 2013. Grozi nam izguba 1,4 milijarde evrov.

Strokovnjaki bodočo slovensko vlado opozarjajo, naj bo pri preoblikovanju ministrstev pozorna, da ne bo ogroženo črpanje evropskih sredstev. Evropska komisija (EK) mora namreč proučiti in odobriti vsako večjo spremembo v institucionalnem okviru črpanja sredstev (denimo spremembo števila ministrstev ali drugih organov), kar lahko povzroči celo začasno zaustavitev črpanja sredstev.

Največja koalicijska stranka SDS trdi, da se črpanje ne bo ustavilo, saj da je ta teza "v celoti zgrešena".

Čakali bi lahko mesece

Slovenija je morala pred začetkom finančne perspektive 2007–2013 v Bruselj poslati institucionalni okvir črpanja evropskih sredstev. Ali je zmanjšanje števila ministrstev oziroma njihovo prestrukturiranje, ki ga je sprejela nova koalicija, večja sistemska sprememba, bo presodila EK. Na Službi Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) pojasnjujejo, da na podlagi izkušenj zgolj premeščanje organov v okvir enega ali drugega ministrstva ne bi smelo biti razlog nove akreditacije, ki bi ogrozila črpanje sredstev tik pred iztekom finančne perspektive. "Sprememba arhitekture sistema izvajanja (na primer število organov upravljanja) pa bi na drugi strani skoraj neizogibno predstavljalo spremembo, ki bi zahtevala poglobljeno in podrobno akreditacijo," opozarjajo. Ta postopek bi lahko trajal tudi nekaj mesecev.

Problem bodo vladne želje

Na SVLR denimo še menijo, da so sredstva evropske kohezijske politike ključna pri novih zaposlitvah in so v času krize še posebno pomembna. "Prav zato bi si želeli čim manjše posege v sistem izvajanja evropske kohezijske politike. Verjamemo, da bodo ta dejstva vzeta v obzir pri snovanju institucionalne strukture v okviru nove vlade," dodajajo.

Nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik opozarja, da bi v Bruslju večje težave lahko nastale predvsem, če bi želela nova vlada evropska sredstva z enega področja, na primer prometa, prenesti v denimo spodbujanje podjetništva. Prav tega se bojijo tudi na lokalni ravni. Staša Baloh Plahutnik iz zasavskega regionalnega centra za razvoj pravi, da večletni projekti niso ogroženi, lahko pa se zaradi različnih prioritet ne izpeljejo novi. Obenem opozarja, da bo za regionalni razvoj pred iztekom finančne perspektive na voljo le še en večji razpis. "Pričakujemo ga čim prej, upamo, da zaradi reorganizacije ministrstev ne bo zamujal," dodaja.

Bruselj diktira pravila

Na EK pritrjujejo, da lahko administrativne spremembe vodijo do določenih motenj pri upravljanju evropskih sredstev. "A ne želimo predpostavljati, da se bo to dejansko zgodilo," dodajajo. Opozarjajo, da izplačilo sredstev ne bo ustavljeno, če bodo napovedane spremembe izpeljane skladno z evropskimi pravili o upravljanju evropskih sredstev.

Komentarjev 2
  • recesija 16:12 02.februar 2012.

    Zurnal24, toliko dezinformacij, ki smo jih lahko prebrali zadnji teden v vašem brezplačniku, ne uspejo v enem letu prikazati Delo, Dnevnik in Mladina skupaj!

  • tralala 09:53 02.februar 2012.

    Ja in? Če se ne ozira na lasten narod oz. njegovo voljo, se tut na Bruselj ne bo.