Slovenija
2485 ogledov

Janša: O tem bi se morali pogovarjati, pa se ne

Janez Janša Anže Petkovšek Izjava Janeza Janše ob odstopu Mira Cerarja.
Janša obžaluje, da v kampanji ni bilo razprave o črpanju evropskih sredstev in demografiji

Predsednik SDS Janez Janša je ob današnjem obisku strankine stojnice v Murski Soboti povedal, da obžaluje, ker v predvolilni kampanji ni bilo govora o črpanju in porabi evropskih sredstev, čeprav je to nevralgična točka. Prav tako pa kandidati za poslance po njegovih besedah niso govorili o demografskih vprašanjih kot ključnem evropskem problemu.

V EU smo šli tudi zato, da se hitreje razvijamo in prvič odkar imamo lastno državo, dobimo sredstva od nekoga, je opozoril Janša. Ob tem je navedel, da smo v tem sedemletnem finančnem obdobju, ki se končuje prihodnje leto, porabili samo 20 odstotkov denarja.

Marsikje ni infrastrukture in drugih potrebnih objektov, v bruseljskem proračunu pa sta še več kot dve milijardi evrov, je opozoril Janša. Po njegovem mnenju bi se o tej temi morali pogovarjati, da bi tako spodbudili odgovorne, da kaj več postorijo v času, ki je ostal, čeprav celotne zamude žal ne bo mogoče nadomesti.

Strateško najpomembnejša tema

Kar zadeva demografijo pa je prvak SDS dejal, da je Evropa sicer bogata, ampak stara in zato nastajajo dileme o migracijah in družinski politiki, vse to pa je premalo v ospredju, saj je to strateško gledano najpomembnejša tema.

O izidu volitev Janša še ne želi govoriti. "Za glasove se šele borimo, vse je še odprto, mislim, da bo tako do zadnje minute v nedeljo, tudi zaradi možnosti preferenčnih glasov in odločal bo vsak glas," je napovedal Janša.

Stojnico je obiskal skupaj z nosilcem skupne liste SDS in SLS za evropske volitve Milanom Zverom. Ta tokratno kampanjo ocenjuje kot veliko bolj naporno od prejšnje, pričakuje udeležbo več kot tretjine volivcev in ugotavlja, da bo potrebnih za listo veliko več glasov kot pred petimi leti.

"Prepričan sem, da bomo z zavezništvom s SLS prepričljivo dobili te volitve in prizadeli premierju še tretji poraz po lokalnih in nacionalnih volitvah," je dejal.

Položaj stranke v kampanji je po Zverovih besedah ugoden, saj so v ospredju varnostno tveganje, nezakonite migracije, nevarnost terorizma in podobna vprašanja, na katera imajo po njegovem prepričanju člani Evropske ljudske stranke najboljše odgovore. Evropa mora postati tudi bolj solidarna in socialna, je še dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • dragec 19:06 26.maj 2019.

    verjamete SLO šipratju?????

  • marsal 19:12 22.maj 2019.

    saj smo socialni in solidarni z migranti , kaj še hočeš ?

  • slovenski97 19:02 22.maj 2019.

    Ne pozabite, številka 9 je srečno ljudsko število! Obkrožite jo, kajti vašega glasu je škoda za nesrečne številke!