Slovenija
6378 ogledov

Šarec Janševim: "Frontex da, a ne tako, kot ste vi vpili v Črnomlju"

seja DZ Saša Despot
SDS predsedniku vlade očita neukrepanje ob vse več nezakonitih prehodih meje.

Poslanke in poslanci so majsko zasedanje državnega zbora začeli z vprašanji premierju Marjanu Šarcu in ministrom. Premier je ostro zavrnil kritike SDS, ki mu očita neukrepanje ob vse več nezakonitih prehodih meje. Zatrdil je, da je vlada sprejela vse ustrezne ukrepe.

Černač: Za osemkrat več prehodov meje

Število nezakonitih prehodov hrvaško-slovenske meje se je v zadnjih dveh letih povečalo za več kot osemkrat, gre tudi za donosno trgovino z ljudmi in množično kršitev azilne zakonodaje, je dejal poslanec SDS Zvonko Černač. Ljudje zlasti na območju meje med Hrvaško in Slovenijo se po njegovih besedah počutijo ogrožene, na shodu v Črnomlju pa so predsednika vlade pogrešali, je dejal. V Črnomlju je bil namreč 11. maja protestni shod z opozorili na težave tamkajšnjih ljudi zaradi migracij. Podpret so jih prišli tudi predstavniki SDS.

Marjan Šarec Šarec Slovenija Šarec: Slovenska podjetja je uničil pohlep nekaterih ljudi

Predsednik vlade Šarec je v odgovoru poslancu poudaril, da gre pri migracijah za mednarodne okoliščine. "Ni mogoče trditi, da je za to kriva Slovenija," je opozoril. "Ni res, da vlada ni storila ničesar. Policiji smo dali dodatek za povečan obseg dela ravno na schengenski meji, na mejo so bile poslane dodatne enote vojske, pri varovanju meje je aktivnih že 419 pomožnih policistov, aktivirana je bila posebna policijska enota za izravnalne ukrepe, sodelovanje s Hrvaško pri vračanju migrantov na Hrvaško pa poteka dobro," je naštel.

Šarec: Če bo potrebno, bomo aktivirali 37.a člen

Če pa se bo situacija drastično poslabšala, je mogoče po njegovih besedah aktivirati 37.a člen zakona o obrambi, ki daje vojski dodatna pooblastila. "A verjamem, da zdaj situacija ni takšna, da bi bilo to potrebno," je zatrdil.

Ograja v Razkrižju | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na mednarodni ravni pa je Slovenija že predlagala napotitev Frontexa. "Vendar ne tako, kot ste vi vpili na strankarskem shodu v Črnomlju, da bi moral priti na našo mejo," je dejal. Priti bi moral na zunanje meje EU, še najbolje pa bi bilo, da pride na makedonsko-grško mejo, je menil. Glede preprečevanja tihotapskih mrež pa je zagotovil, da slovenska policija na tem področju dela dobro.

Glede očitka, da ga ni bilo na shodu v Črnomlju, je premier dejal, da na "strankarske shode" ne bo hodil. "Na mojem hrbtu ne boste lomili kopij," je dejal.

"Nisem kriv, če vi niste sestavili vlade"

"Jaz nisem kriv, če vi niste sestavili vlade. Vem, da si želite, da bi bil vaš predsednik tukaj na mojem mestu, ampak že same izjave, v takšnem kontekstu, vam odgovorijo, zakaj ste sami tukaj," je dejal.

Marjan Šarec v DZ Slovenija Šarec: "Lahko se mi smejite, vam nič ne zamerim ..."

Černač ni bil zadovoljen z odgovorom, zato je predlagal razpravo o Šarčevem odgovoru na naslednji seji.

Zmago Jelinčič (SNS) pa je premierja Šarca v svojem poslanskem vprašanju pozval, naj Slovenija umakne priznanje Kosova, ker da naj bi bil ta akt v nasprotju z določili slovenske ustave in temeljne ustavne listine. Premier nad pobudo ni bil navdušen in se je prvaku SNS "zahvalil za njegovo interpretacijo in mnenje", a kot je zatrdil, Slovenija priznanja Kosova ne bo umaknila, saj to ne bi imelo smisla. "Če bi to spreminjali zdaj, bi izpadli neverodostojno," je prepričan Šarec.

Slovenija ambiciozna glede podnebnih ciljev

Slovenija je znotraj EU v skupini ambicioznejših držav, pa je Šarec dejal je v odgovoru na poslansko vprašanje v zvezi s podnebnimi cilji. Za doseganje le teh bomo morali zapreti Termoelektrarno Šoštanj (Teš), a moramo pred tem odgovoriti na vprašanje, od kod bomo pridobivali energijo, je izpostavil.

Luka Mesec iz Levice je predsednika vlade ob začetku majske seje povprašal o ukrepih Slovenije na področju podnebnih sprememb. Izpostavil je 97-odstotno strinjanje znanosti glede resnosti podnebnih sprememb in številnih poročil ZN, ki opozarjajo, da je nujno takojšnje ukrepanje, če se želimo izogniti najbolj katastrofalnim posledicam. "Ukrepati moramo zdaj, do leta 2030," je dejal.

Janez Janša Slovenija Janša grozi Šarcu, Šarec odgovarja izjava Marjan Šarec V pol leta Slovenija Šarec zamenjal že četrtino vlade

"Skrbi nas, da naša vlada tega ne jemlje resno," je poudaril Mesec in med drugim spomnil na poročilo fundacije European Climate Foundation. Ta je ocenila 28 osnutkov nacionalnih energetskih in podnebnih načrtov, ki so jih morale države članice EU do začetka letošnjega leta poslati v Bruselj, in ugotavlja, da je najslabše pripravljen prav slovenski. Nevladna organizacija mu je od 100 možnih točk pripisala le 3,2 točke.

Šarec branil nacionalni načrt

Šarec je najprej branil poslani nacionalni energetsko-podnebni načrt, češ da je v času od odstopa prejšnje vlade v marcu lani do začetka delovanja njegove vlade minilo dolgo obdobje opravljanja tekočih poslov, ko se stvari "niso premikale". Dodal je tudi, da je slabo oceno vladnemu načrtu pripisala nevladna organizacija, medtem ko ga Evropska komisija ocenjuje za dobro osnovo sedanjega dela.

Teš  | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič

Slovenija je znotraj EU v skupini ambicioznejših držav na področju podnebnih sprememb, je zatrdil Šarec. Zastavljeni cilji so po njegovem dosegljivi, vendar pa bomo morali vanje vložiti precej napora: "Zlasti je naš problem famozni Teš 6."

"Nekateri bi vse zaprli, jaz se sprašujem, od kje energija"

S sedanjo strukturo energetskega sektorja bomo namreč težko dosegli ambiciozne cilje, je priznal premier. Energetsko stroko je pozval, naj pripravi koncept, kako bomo v Sloveniji pridobivali energijo. "Nekateri bi zaprli vse hidroelektrarne, zaprli bi Jedrsko elektrarno Krško, zaprli bi Teš. Jaz pa se sprašujem, od kje energija," je dejal. Pri tem je sicer ponovno zatrdil, da hidroelektrarn na Muri v času aktualne vlade ne bodo gradili.

Marjan Šarec Slovenija Šarec pojasnjuje svoj buren nastop

O ambicioznosti Slovenije na področju podnebnih sprememb "se strinja samo vlada", je premierju odgovoril Mesec. "Strokovne ocene so namreč porazne, enako porazne so zaveze, ki jih sprejemate oz. jih ne sprejemate," je očital Šarcu. Spomnil je, da Slovenija verjetno ne bo dosegla cilja glede deleža obnovljivih virov energije do leta 2020, vlada se izogiba razpravi o zaprtju Teša, sprejet pa ni bil niti predlog Levice, da se denar, sicer namenjen širitvi ljubljanske obvoznice, usmeri v železniške povezave.

"Ni pripravljenosti za resno razpravo, kaj šele za dejanja," je izpostavil Mesec, s premierjem pa sta se med drugim strinjala, da za zaprtje Teša potrebujemo časovnico in načrt.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • milan821 16:33 21.maj 2019.

    bravo marjan šarec da si povedau zoper janši in njegovi lažni in hujšaški sds da vas v sds ni sram da strašite narod glede grimsa naj bo tiho govori kot eses in najgre stražit na mejo in naj bo gtiho z gopcem

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 21:02 20.maj 2019.

    ta Šarec pa jezi mafijsko družbo, ki sliši na ime SDS.........ne razumem, da gredo ljudje na volitve in volijo kriminalce, ki kredit vzamejo pri ženski z socialno podporo..........a ste res taka goveda, da vam ni jasno, da je Janša kriminalec ...prikaži več brez konkurence v Sloveniji

  • mph 20:25 20.maj 2019.

    Bravo Šarec, bolj pokončnega in sposobnega predsednika vlade še nismo imeli. Vsaka mu čast, care je.