Slovenija
3509 ogledov

Marjan Šarec: Juncker je pristranski, Tajani nesposoben

Marjan Šarec
Šarec skuša popraviti napako?

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec je bil v intervjuju za vplivni evropski portal Politico, oster do Evropske komisije in njenega predsednika Jeana-Clouda Juncerja. Šarec je ocenil, da je Juncker v mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško pristranski zaradi strankarskih interesov.

Tako Junckerjeva kot Plenkovičeva stranka sta članici najmočnejše evropske skupine Evropske ljudske spranke (ELS).

"Potrebujemo Evropsko komisijo, ki bo spoštovala vladavino prava, potrebujemo Evropsko komisijo, ki bo manj politična," pravi Šarec.

Hrvaška se je iz postopka arbitraže umaknila leta 2015, po tem, ko so v prisluhe ujeli pogovor med slovensko agentko Simono Drenik in arbitrom Jernejem Sekolcem. Spomnil je, da je arbitražno sodišče odločilo, da se postopek nadaljuje. "Zelo smo bili razočarani, ker gospod Juncker ni jasno izrazil, da je potrebno spoštovati vladavino prava. Dejal je, da se ne bo postavil na stran Slovenije ali Hrvaške, kar bi moral absolutno reči pa je, da je potrebno spoštovati vladavino prava," je poudaril Šarec. 

Marjan Šarec je bil v zadnjem mesecu tarča številnih kritik, ker ni izkoristil priložnosti, da bi ta vprašanja izpostavil, ko je imel možnost nagovoriti Evropski parlament, zato zdaj nekateri ocenjujejo, da Šarec z intervjujem v Politicu skuša nadoknaditi zamujeno. 

Šarec je v intervjuju Evropski komisji očital tudi, da dela v prid večjih in močnejših držav. Spomnil je na komentar Junckerja, s katerim je odgovoril na vprašanje, zakaj so Franciji dovoljeni določeni manevri glede fiskalnega pravila. Juncker je dejal: "Ker gre za Francijo." "To nas zelo moti," je dejal Šarec.

V Ekomisiji so za Politico pojasnili, da se je Juncker simbolno in premišljeno odločil, da bo začel dialog o prihodnosti Evrope v Sloveniji (obisk marca 2017), ki jo nekateri vidijo kot eno od novih in majhnih članic. S tem naj bi se bil poklonil Sloveniji. Glede meje s Hrvaško so sporočili, da je evropska komisija spodbujala obe strani, naj dosežeta sporazumno rešitev.

Šarec se je obregnil tudi ob predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, ki je v  zadnjih mesecih podal več spornih izjav, ki so se nanašale na ozemljske zahteve Italije v Sloveniji in na Hrvaškem ter trdil, da je Mussolii opravil tudi dobro delo za Italijo.  

Tajanijeve pripombe je označil kot nezaslišane in dejal, da je treba storiti vse, da naslednji predsednik ne bo nekdo, ki je naklonjen reviziji zgodovine.Tajanija je, kot povzema Politico, označil kot nesposobnega voditi Evropski parlament. 

 

 

 

Komentarjev 5
  • mercedesb 07:49 17.april 2019.

    Bravo Sarec,koncno nekaj odlocnosti. Cmerar,spelji se nazaj na faks, mlahava zdriza. Koncno je sef vlade povedal kar gre fasistu Tajaniju in pijanduri brez primere Junkyu

  • Avatar Leon
    Leon 19:26 16.april 2019.

    Šarec je edini politik ,ki ima jajca in pove to kar večina volivcev tudi misli ! Bravo ! Ima moj glas na EU volitvah !

  • sam50 17:51 16.april 2019.

    Namesto Junglerja bi lahko postavili kar sod pijače-učinek bi bil v dosti primerih veliko boljši,predvsem varnost ostalih udeležencev bi bila na višji ravni..