Slovenija
18207 ogledov

Šarec zavrnil nagovor v Evropskem parlamentu

Marjan Šarec
Šarec zavrnil ponudbo Evropskega parlamenta, da bi nastopil na zasedanju prihodnji teden v Strasbourgu in predstavil svojo vizijo prihodnosti EU. Boji se, da bi mu očitali, da gre za predvolilni nastop.

"To je velika blamaža za Slovenijo. Nagovora o prihodnosti EU v Evropskem parlamentu se ne zavrne," je odločitev predsednika vlade Marjana Šarca, da ne bo nagovoril poslancev Evropskega parlamenta in predstavil svojo vizijo razvoja Evropske unije, komentirala evropska poslanka Romana Tomc. Šarec bi imel to priložnost na marčevskem zasedanju v Strasbourgu.

Plenković priložnost izkoristil

Od januarja lani je Evropski parlament nagovorilo 19 predsednikov vlad držav članic EU, med njimi nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron, hrvaški premier Andrej Plenković. Na zadnjih dveh zasedanjih sta nastopila predsednika italijanske in slovaške vlade Giuseppe Conte in Peter Pellegrini.

Plenković, Juncker, Evropski parlament | Avtor:

"Kar ni bilo težko Merklovi, Šarcu očitno je"

Šarec naj bi nastop zavrnil nastop z utemeljitvijo, da je datum prepozen in ob koncu parlamentarnega mandata. "Pred nekaj časa je slovenska vlada potrdila interes za sodelovanje, a ko je evropski parlament predlagal drugo zasedanje marca, je bil ta datum žal neustrezen," je za Delo pojasnila namestnica glavnega glasnika evropskega parlamenta Marjory van den Broeke. Šarec bi sicer priložnost za nastop dobil tik pred evropskimi volitvami, v času odločanja glede brexita, v nagovoru pa bi lahko omenil tudi težave arbitražnem sporazumu in medlost EU, ko gre za nespoštovanje mednarodnih pogodb ter se odzval na sporne izjave predsednika parlamenta Tajanija.  

Šarec: Če bi ga imel, bi mi prav tako očitali

Šarec je tvitnil, da bi mu, tisti, ki mu očitajo, da ne bo imel govora, če bi ga imel, prav tako očitali, namreč, da gre za predvolilni govor. "Za nagovore bo še priložnost, saj nas čaka predsedovanje 2012," je zapisal. 

Angela Merkel, EP | Avtor: Epa Epa

"Zamujena priložnost, da bi bila Slovenija slišana"

"Zamujena priložnost, da bi bila Slovenija slišana, kot je to priložnost izkoristilo že več kot 10 voditeljev, Merkel in Macron, pa tudi Plenković. Škoda!," meni evropska poslanka Tanja Fajon. 

Evropske teme manj pomembne?

Iz Šarčevega kabineta so za Delo poročili, "da se je predsednik vlade odločil, da bo člane evropskega parlamenta nagovoril na eni izmed prihodnjih priložnosti ob novem sklicu." Kot je znano, je Šarec zavrnil tudi sodelovanje s SMC in SAB na prihajajočih evropskih volitvah, tako bo LMŠ na evropskih volitvah nastopila samostojno. LMŠ, ki ima v Sloveniji glede na javnomnenjeske ankete največjo podporo, projekcije kažejo, da bo dobila štiri poslanska mesta. Šarec je za nosilko liste postavil novinarko Ireno Jovevo. Tudi zato je bil Šarec deležen kritik, da ga evropska zgodba ne zanima. 

Šarčeva zavrnitev je presenetljiva tudi zato, ker bi Šarec z nastopom v Evropskem parlamentu požel tudi precej mednarodne pozornosti, saj zasedanja v Strasbourgu redno spremlja več sto novinarjev iz EU in drugod.  

2021 predsedovanje EU

Slovenija bo v drugi plovici leta 2021 predsedovala Evropski uniji. Šarčeva vlada se doslej še ni odločila, kaj bodo vsebinske prioritete predsedovanja, je pa sprejela projektno nalogo s temeljnimi izhodišči in nalogami, ki jih je potrebno opraviti pred začetkom predsedovanja ter njihovo časovnico. 

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Slovenija Šarec napovedal, da se bo zgledoval po Janši

Šarec: Lahko bi mi očitali

"Moj govor v Evropskem parlamentu v tem času bi bil lahko razumljen kot predvolilni. Tisti, ki mi danes očitate, ker ne bom imel govora, bi mi v nasprotnem primeru očitali prav to. Za nagovore bo še priložnost, saj nas čaka predsedovanje 2021. Srečno vsem na volitvah!" se je na številne kritike na twitterju odzval premier.

 

 

Mesečni nagovori predsednikov vlad sicer niso običajna praksa v Evropskem parlamentu, uvedel jih je sedanji predsednik parlamenta Antonio Tajani, ki je novembra 2017 v pismu voditelje držav članic EU pozval, da evropskim poslancem predstavijo svoje poglede glede prihodnosti Evropske unije. Ali bo pobuda živela še v naslednjem mandatu, ni znano. 

Komentarjev 67
  • lado16 10:29 25.marec 2019.

    Ta gnida , ki ste jo volili VIIII , je VAŠE OGLEDALO ,KAKO STE ENAKI DEBILI !!! POŠTENJE VAM JE TUJE ,STE PAČ NAROD SRAMOTE Z KOMUNIZMOM !!!!! SMRT KOMUNISTOM ,SVOBODA NARODU !!!!!

  • munja 20:42 24.marec 2019.

    Škandal, sramota, blamaža! A res? Veliko bolje bi bilo za Slovenijo, če bi se politika in politiki potrudili in vrnili nazaj ponikle milijarde, ne pa da se blamirate z vse mogočimi izjavami glede govora predsednika vlade v evropskem parlamentu, ki ...prikaži večki tako in tako ne bi imel nobenega haska, ker nas nihče ne posluša, kaj šele upošteva. Prav se je odločil.

  • Marcel Pravnik 09:23 22.marec 2019.

    No, če nima kaj pametnega povedat je bolje biti tiho. Kako že pravijo, če tišine ne polepšajo vaše besede bodi tiho.