Slovenija
436 ogledov

Slovenski in hrvaški evroposlanci iz EPP želijo jasno opravičilo Tajanija

Antonio Tajani pričakuje tedensko vinjeto za deset evrov. Žurnal24 main
Zahtevajo "jasno opravičilo in umik njegovih izjav", ki jih je podal na nedeljski slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb.

V pismu predsednika parlamenta Antonia Tajanija, ki sicer prav tako prihaja iz EPP, slovenski in hrvaški evropslanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) opozarjajo, da so njegove besede, naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija, naj živijo italijanski izgnanci", globoko užalile slovenske in hrvaške državljane in so v nasprotju s položajem, ki ga opravlja.

"Vprašanje zmage nad fašizmom je civilizacijsko dejstvo, kot je tudi izkazovanje časti vsem nedolžnim žrtvam. Ne smemo pa pozabiti, da je treba imeti enako sočutje tako do žrtev komunističnega nasilja kot tudi do žrtev fašističnega nasilja," je zapisalo deset evropskih poslancev pismu. Pismo je sicer zapisano v angleščini in hrvaščini, ne pa tudi slovenščini.

Tajanija tudi opozarjajo, da je njegove besede mogoče razumeti kot ozemeljske pretenzije in tudi kot zgodovinski revizionizem. Drugih možnosti interpretacije pa ni, so zatrdili in zavrnili Tajanijevo ponedeljkovo opravičilo, da so bile njegove izjave narobe interpretirane.

Matteo Salvini Odziv Slovenija "Otrok, ki so ga ubili nacisti, ni drugačen od otroka, ki so ga ubili komunisti"

Predsednika Evropskega parlamenta so tudi pozvali, naj se jim "v imenu zgodovinske resnice pridruži pri obeležitvi spomina na krajih zločinov vseh totalitarnih režimov v Sloveniji in na Hrvaškem", da bi tako poslali skupno sporočilo, da se kaj takega ne sme nikoli več ponoviti.

Pod pismo so se podpisali vsi slovenski evroposlanci iz EPP Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin (vsi SDS), Alojz Peterle (NSi) in Franc Bogovič, ter hrvaški Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić in Marijana Petir.

Antonio Tajani Svet Tajani: "Želel sem izpostaviti mir"

Šoltes Tajanija pozval k odstopu

Igor Šoltes je v nagovoru parlamenta poudaril, da izjave italijanskega notranjega ministra in predsednika Evropskega parlamenta dajejo vtis, "da obujata ideologijo, ki je Evropo pahnila v temačne vojne čase. /../ Zdi se, kot da bi bile vse žrtve zaman."

"Gospod predsednik parlamenta, rušite sožitje, teptate vrednote Evropske unije in zanikate zgodovino. To je nedoumljivo in žaljivo do vseh, ki so dali življenja, da lahko ljudje ob slovensko-italijanski meji danes živijo v miru. Tako ravnanje in te besede je treba ostro obsoditi in tudi po sporočilih, ki jih ves čas dobivam iz domovine, mislim, da je moja dolžnost, da vas na tem mestu v imenu mojih rojakov iz Slovenije in Italije pozovem k odstopu," je dejal Šoltes.

MZZ Slovenija MZZ opozarja na revizionizem na slovesnosti v Bazovici

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mirror 18:11 13.februar 2019.

    Ta poziv bo prinesel bogate sadove naši državi. Posledice bodo kmalu vidne, ker je Italija naš pomemben uvozno-izvozni partner. V Bruslju se verjetno kar križajo, odkar sta v evropski uniji prepirljivi naša država in Hrvaška.