Svet
384 ogledov

Tajani: "Želel sem izpostaviti mir"

Antonio Tajani
Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani se je ob začetku plenarnega zasedanja v Strasbourgu opravičil za izjave na nedeljski slovesnosti v Bazovici.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani se je opravičil za izjave, s katerimi je povzročil razburjenje v Sloveniji in na Hrvaškem. Dejal je, da je želel posredovati sporočilo miru, in izrazil obžalovanje, če so bile njegove izjave napačno razumljene.

Poudaril je, da je hotel spomniti na tisoče žrtev ene hujših tragedij v prejšnjem stoletju, predvsem italijanskih, pa tudi hrvaških in slovenskih. To, da je bilo več tisoč ljudi vrženih v kraška brezna, je po besedah Tajanija zgodovinsko dejstvo, na katerega spominja slovesnost v Bazovici.

"V svoji izjavi sem želel izpostaviti mir in spravo med italijanskim, hrvaškim in slovenskim narodom in njihov prispevek k evropskemu projektu," je poudaril. Dejal je še, da njegov namen ni bil užaliti nikogar, temveč je hotel le poslati sporočilo miru, da se podobne grozote ne bi nikoli več ponovile.

Pojasnil je še, da se omemba italijanske Dalmacije in Istre ni nanašala na geografska območja, temveč je govoril o optantih iz Istre in Dalmacije, ki govorijo italijanski jezik, ter njihovih potomcih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti v Bazovici. Prav zaradi opredelitve zgodovinske resnice je bil po njegovih besedah mogoč preobrat v odnosih med Italijo, Hrvaško in Slovenijo, državami, ki jih danes povezuje prijateljstvo in mir in so najboljši primer, da je Evropska unija zgodba o uspehu.

"Mislim, da sem med svojim celotnim mandatom pokazal, da sem za mir med Slovenijo, Hrvaško in Italijo," je odgovoril Tajani. Dodal je, da se je želel posvetiti tistim, ki so izgubili življenje.

MZZ Slovenija MZZ opozarja na revizionizem na slovesnosti v Bazovici

"Izjave so nas vrnile v čase po vojni"

Več evropskih poslancev, med njimi slovenski Franc Bogovič (EPP/SLS), je Tajanija po tej izjavi prosilo za dodatna pojasnila glede izjav, ki so močno vznemirile slovensko in hrvaško javnost ter obudile spomin na fašizem.

Bogovič se je za pojasnila zahvalil in dejal, da so nedeljske izjave v Sloveniji in na Hrvaškem razumeli povsem drugače. "Izraza italijanska Istra in italijanska Dalmacija sta nas nehote vrnila ne le v čase po drugi svetovni vojni in dogodke, ki jih Slovenci, Hrvati in Italijani obžalujemo, temveč tudi v čase po prvi svetovni vojni, ko je italijanski fašizem zadal veliko gorja temu delu Evrope," je poudaril.

Oglasila sta se tudi evroposlanca iz Hrvaške Ivan Jakovčić (Alde) in Ruža Tomašić (ECR). Jakovčić, ki prihaja iz Istre, je dejal, da je pojasnilo glede izrazov italijanska Istra in Dalmacija pomembno za tiste, ki danes živijo v Istri, za optante in vse, ki želijo živeti v miru. Tomašićeva pa je izpostavila, da sta Dalmacija in Istra močno trpeli pod italijansko okupacijo in občutile vse grozote fašizma. Po njenih besedah je sramotno, da predsednik Evropskega parlamenta zastopa imperialistične težnje in si prisvaja tuje ozemlje. "Vaš govor je prebivalce spomnil fašizma ter vsiljevanja italijanskega jezika in kulture na hrvaškem ozemlju," je še dejala Tomašičeva. Tajani je odgovoril, da ni nikoli hotel vsiljevati italijanskega jezika komurkoli.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 18:01 12.februar 2019.

    To je dejstvo: v bližnji ali dalni prihodnosti bodo zanesljivo uveljavili rapalsko mejo.

  • Avatar Leon
    Leon 19:31 11.februar 2019.

    Žrtve takšnih hujskačev bodo italijanski turisti ob jadranski obali . Kdo bo potem krivec?