Slovenija
5591 ogledov

"Otrok, ki so ga ubili nacisti, ni drugačen od otroka, ki so ga ubili komunisti"

Matteo Salvini
Italijanski notranji minister Matteo Salvini je dejal, da ne razume, zakaj je slovenski premier Marjan Šarec protestiral proti njegovim izjavam.

"Ne verjamem, da je otrok, ki ga je ubila nacistična roka, drugačen od otroka, ki ga je ubila roka komunista," je dejal v ponedeljek zvečer na italijanski televiziji.

Salvini, ki je tudi podpredsednik italijanske vlade, se je v nedeljo v Bazovici udeležil slovesnosti ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije.

Ob tem je preko Twitterja sporočil, da je prišel v Bazovico, da bi počastil tisoče rojakov, ki so jih komunisti mučili, pobili in večkrat še žive vrgli v brezna. "Kaj je bila njihova krivda? To, da so bili Italijani. Kdor zanika, dvakrat ubije. Mi ne pozabimo," je še zapisal.

Premier Šarec je v odzivu na dogajanje v Bazovici na Twitterju zapisal, da je bil fašizem dejstvo "in imel je za cilj uničenje slovenskega naroda". Kot je še spomnil v tvitu, je v soboto govoril o želji po potvarjanju zgodovine v Sloveniji. "Enako se dogaja na italijanski strani meje. Žal s strani vidnih politikov, celo EU funkcionarjev," je dodal.

Slovesnosti v Bazovici se je udeležil tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je izjavil, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Ob tem je dodal, da naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija". Tajani je sicer v ponedeljek izrazil obžalovanje, češ da so bile njegove izjave narobe razumljene.

Antonio Tajani | Avtor: Profimedia Profimedia

Medtem pa je poslanka opozicijske Demokratske stranke in nekdanja predsednica Furlanije-Julijske krajine Deborah Serrachiani dejala, da utegnejo izjave predstavnikov desnice v Bazovici sprožiti nov diplomatski spor Italije, tokrat s Slovenijo. "Ne bi si smeli izmišljati zunanjih sovražnikov, da bi prikrili domače napake ali izvajali volilno kampanjo," je dejala po poročanju Anse.

Senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc pa je napovedala poslansko vprašanje italijanskemu zunanjemu ministru Moaveru Milanesiju, kaj bo storil za razjasnitev italijanskega stališča v evropskem duhu, k čemur je pozvalo slovensko zunanje ministrstvo.

Slovenska politika na nogah!

Burno se je na Tajanijeve izjave prek Twitterja odzvala slovenska evropska komisarka Violeta Bulc: "Zaskrbljena sem zaradi izjave predsednika evropskega parlamenta, enega izmed najvišjih funkcionarjev EU. Izkrivljanje zgodovinskih dogodkov na obmejnem prostoru Slovenije in Italije je nesprejemljivo. Ne pozabimo, da je evropska zgodba, zgodba miru, solidarnosti in povezovanja narodov."

Čeprav se je pred tem v Evropskem parlamentu zaradi svojih besed posipal s pepelom ji Tajani ni ostal dolžen, takoj se je odzval: "Zgodovina je zgodovina!"

Evropska poslanka Tanja Fajon iz vrst SD je izjave Tajanija označila za neverjetne. Pri tem je obsodila revizionizem, ki prihaja s strani nekoga, ki se ima "za pravega evropskega voditelja".

Fajonova je danes zaskrbljenost glede uporabe jezika revizionizma, ki si ga je Tajani privoščil v nedeljskem govoru, izrazila tudi v pismu, ki ga je poslala predsedniku Evropskega parlamenta, so sporočili iz njene pisarne. Po mnenju Fajonove si Tajani kot predsednik Evropskega parlamenta in eden najvišjih funkcionarjev EU tega nikakor ne bi smel privoščiti.

"Nedopustno je, da si predsednik Evropskega parlamenta, ki je svojo kampanjo gradil ravno na sloganu 'predsednik vseh državljanov EU', dovoli potvarjanje zgodovine in neupoštevanje vseh njenih aspektov. Žalosti me, da je v očeh predsednika Tajanija potreba po prebujanju italijanskega patriotizma večja in pomembnejša od zgodovinskih dejstev. Glede na to, da je predsednik dokazal nepoznavanje zgodovine, ga v pismu seznanjam tudi s poročilom slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije iz leta 2000," je navedla Fajonova.

Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) pa je sporočil, da "izjave Tajanija in Salvinija pomenijo nesramen izziv resnici in dokončno obračanje hrbta načelom sprave in dobrega sosedstva, na katerih temelji postnacistična in postfašistična Evropa".

Vajgl je sicer že prejšnji teden Tajaniju pisal zaradi razstave z naslovom Vzhodna meja v prostorih Evropskega parlamenta, ki naj bi spomnila na italijanske žrtve med- in povojnega nasilja, ne pa tudi na žrtve fašizma. Izrazil je ogorčenje nad razstavo, ki jo je pripravilo Nacionalno združenje Furlanija-Julijska krajina in Dalmacija v sodelovanju z anonimnim članom Evropskega parlamenta.

evropski parlament | Avtor: EPA EPA

"Izjavi Salvinija in Tajanija sta ne samo neprimerni, ampak vredni obsodbe in v nasprotju z evropskimi vrednotami, na katere večkrat opozarja prav Tajani sam, ko v vlogi predsednika nagovarja Evropski parlament," pa je v odzivu ocenil evroposlanec Igor Šoltes (Zeleni).

Ob tem se je vprašal, kam pluje ta "vedno manj prikriti fašizem, ki neizogibno gradi zidove in ruši mostove sožitja in sodelovanja". "Očitno sta Salvini in Tajani preskočila učno uro iz zgodovine in jo poskušata pisati znova," je sklenil Šoltes.

Na nedeljske izjave so se ostro odzvali tudi v stranki Levica, kjer so zapisali, da "gre za nevarno potvarjanje zgodovine in relativizacijo dogodkov fašističnega dvajsetletja (ventennio fascista), ki so močno in krvavo zaznamovali naše kraje".

Vlado so pozvali, da se ostro in neomajno javno postavi v bran pravicam italijanskih Slovencev, da nemudoma javno obsodi ponoven pojav mazaških akcij proti Slovencem v Italiji in s protestno noto na to opozori italijansko vlado. Pozvali so jo še, naj javno obsodi revizionizem in relativizacijo zgodovinskih dogodkov, predvsem v oziru na govora Salvinija in Tajanija ob dnevu spomina ter na to opozori italijansko vlado s protestno noto.

Z MZZ so sporočili, da je ob italijanskem "obeleževanju dneva spomina" prišlo do "poskusov enostranske in selektivne interpretacije zgodovinskih dogodkov na obmejnem prostoru Slovenije in Italije", ki niso v duhu evropskih vrednot. Izrazili so zaskrbljenost zaradi zgodovinskega revizionizma, pri čemer niso izpostavili nobenega posebnega dogodka ali govorca v nedeljskem obeleževanju italijanskega dneva spomina.

Prvak opozicijske SDS Janez Janša pa je v odzivu na izjave premiera Šarca zatrdil, da "zgodovino potvarja on". "Je očiten primer, ko ena skrajnost hrani drugo. Fašizem je bil dejstvo, njegovi okrutni zločini razkrinkani. Mussolinija so Italijani sami obesili. Slovenski komunisti pa so v nekaj mesecih pobili več Slovencev kot fašisti v 20 letih," je poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • Avatar vec
    vec 16:30 14.februar 2019.

    V bistvu Salvini ali tega ni izjavil ali pa so naši narobe prevedli, KAJ IMA ITALIJA Z NACIZMOM ? No ja vsekakor manj kot Komunisti z nacizmom, On je htel rečt (al pa tudi je) ROKA FAŠISTA, če pa je ...prikaži veče rekel nacistična roka, potem je pa podlež, v bistvu je fašizem kr spregledal in kao mama mia poveri gli italiani

  • N001 11:19 13.februar 2019.

    Spominjamo se nedolžnih otrok, ki so med nič hudega slutečo igro 19. marca 1921. leta padli pod streli objestnih italijanskih fašistov. Dva otroka sta bila ubita, dva pohabljena in trije ranjeni. Zločin, izvršen nad temi otroci, še preden se je ...prikaži več fašistični režim uradno zavihtel na oblast, je že nakazoval pretresljivo temeljno usmeritev totalitarne fašistične ideologije do Slovencev, napovedoval je raznarodovanje ter kulturni in etnični genocid. (VIR., TIGR)

  • predrag 06:22 13.februar 2019.

    Res je kar pravi,samo tu se moramo vprašati katera roka je to začela in zakaj druga roka ne sme vrniti.