Slovenija
18 ogledov

Janša o uničevanju političnih nasprotnikov

Janša na sodišču Žurnal24 main
Prvi odzivi na odločitev višjega sodišča o uničevanju političnih nasprotnikov.

"Glej, glej, F571 spet v neposredni navezi z orodjem za uničevanje političnih nasprotnikov (Bavcon)," se je na Twitterju na odločitev ljubljanskega višjega sodišča, ki je potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria, odzval predsednik SDS Janez Janša.

Janša je bil obsojen na dve leti zapora, prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič pa na 22 mesecev.

"Sodba je politična"

Krkovič današnje sodbe višjega sodišča v primeru Patria še ni videl, a poudarja, da ni pričakoval nič drugega kot oprostilno sodbo. Njegov odvetnik Jože Hribernik je sodbo označil za politično. Napovedal je uporabo še možnih pravnih sredstev, na vrhovno sodišče bodo vložili zahtevo za varstvo zakonitosti.

Krkovič je spomnil, da je vsakič ob prihodu na sodišče v izjavi novinarjem opozarjal, da ima "njegovo kaznivo dejanje ime Tone Krkovič" in je zato pričakoval, da bo vsaj kaznivo dejanje dobilo svoje ime oz. svojo kvalifikacijo. O tem, ali bodo zaprosili za alternativno prestajanje kazni, pa za zdaj po Hribernikovih besedah še ne razmišljajo.

"Jaz tega nisem naredil"

Črnkovič pa je v odzivu na sodbo za Radio Slovenije dejal, da je takšno odločitev napovedal že po javni obravnavi. Trdi, da dokazov ni in jih ne more biti.

"Ne da ni dokazov, jaz tega nisem naredil, jaz nisem dal obljube. Ne da ni dokazov, jih ne more biti in jih nikoli ne bo," je za Radio Slovenija dejal Črnkovič.

Žrtev pravne fikcije

Na spletni strani SDS so objavili odziv na odločitev sodišča v angleškem jeziku. Proces so označili kot političnega ter kot "vrh ledene gore grozljivih razmer v slovenskem sodnem sistemu", Janša pa da je bil obsojen brez enega samega dokaza. Pri tem opominjajo, da je finsko sodišče konec januarja letos zavrglo obtožbe uslužbencev Patrie, ki naj bi podkupovali slovenske uradnike. Navajajo pravnika Klemna Jakliča, da je Janša žrtev "pravne fikcije".

Popoldne je potekala seja Izvršilnega odbora SDS; po seji je podpredsednikstranke Zvone Černač povedal, da so na seji izrekli enotno podporo Janši. Še več: "Odzivi na sodbo kažejo, da se bo stranka okrepila. V kratkem času bo sodba izbrisana s tega sveta." In še: "Če bi sodba temeljila na pravu in pravičnosti, potem bi bila oprostilna."

Pred sestankom so bili člani Izvršilnega odbora stranke redkobesedni. Poslanec Andrej Čuš je povedal, da ljudje že vedo, za kaj gre, in da SDS raste iz dneva v dan. "Janez Janša je heroj," pa je dodal poslanec Marijan Pojbič.

Kakšen bo vpliv na politiko?

"V stranki SD smo prepričani, da je neodvisno sodstvo pogoj za zdravo demokracijo. Dobro je, da sodišča delajo na vseh stopnjah, da lahko obtoženi uporabijo vsa pravna sredstva in da sodišča odločajo," je v odzivu na odločitev sodišča bil kratek predsednik SD Igor Lukšič.

"Gre zagotovo za pomemben mejnik v boju s korupcijo in gospodarskim kriminalom, ki sta predolgo razžirala našo družbo in omajevala naše zaupanje v pravno državo. Prepričani smo, da bo ta sodba presekala številne nedovoljene povezave in prakse, ki so se v zadnjih desetletjih udomačile v slovenski politiki ter odvračala potencialne storilce koruptivnih dejanj od kršenja zakonov," so odločitev komentirali v Državljanski listi in ocenili, da današnja odločitev sodišča dokazuje kakovostno delo preiskovalnih organov in tožilstva ter objektivnost sodišč.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da bo sodba imela politične posledice, saj Janša po njegovem mnenju po sodbi ne bo mogel več politično delovati. Na vprašanje, če bi SDS morala izbrati novega vodjo, pa je odgovoril, da je to stvar SDS.

Predsednik SLS Franc Bogovič pa ocenjuje, da številni dogodki v zadnjih dneh očitno na novo rišejo politični zemljevid v državi. Tudi naslednje volitve bodo zagotovo pod vplivom dogajanja tako na politični levici kot na desnici, je dodal. Sodbe v SLS sicer ne želijo komentirati. Izrazil je le željo, da je sodišče delo opravilo resnično odgovorno, nepristransko in profesionalno.

Izziv tudi za levico

Gibanja Vseslovenska ljudska vstaja meni, da bo sodba prispevala k normalizaciji političnega prostora v Sloveniji, pravijo, da so z današnjo sodbo dosegli enega svojih ključnih ciljev.

"Slovenski sodni sistem je z današnjo odločitvijo pokazal, da je sposoben avtonomnih in neodvisnih odločitev, ne glede na politične in medijske pritiske. Današnja sodba predstavlja izziv tudi za politično levico. Namesto da svoj obstoj še naprej utemeljuje na „antijanšizmu“, morajo v ospredje morajo priti koncepti in rešitve za izhod Slovenije iz globoke ekonomske in družbene krize," so zapisali.

Komentarjev 45
  • dragec 18:11 29.april 2014.

    TI SI PA KRETEN

  • Darko 08:36 29.april 2014.

    Rubež tvojih možganov bi je nemogoč, ker jih res nimaš, dragec ti si res bolan

  • Darko 08:30 29.april 2014.

    ti si res cepc