Slovenija
1023 ogledov

Janša ob začetku predsedovanja EU

Janez Janša na Brdu Kabinet predsednika vlade
Slovenski premier je ob začetku predsedovanja Evropski uniji med prednostnimi nalogami omenil širitev unije.

Širitev EU je ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU in je odgovor na strateške izzive, je danes na novinarski konferenci po srečanju slovenske vlade z Evropsko komisijo ob začetku predsedovanja dejal premier Janez Janša. Slovenija bo oktobra gostila tudi vrh EU z državami Zahodnega Balkana.

V prihodnjih šestih mesecih se vračamo na vprašanje širitve kot strateškega odgovora na odprta vprašanja, je napovedal Janša in dodal, da deli sanje ustanovnih očetov EU o svobodni, celi Evropi, ki živi v miru sama s sabo in sosedstvom.

Po njegovem prepričanju je širitev strateški odgovor na številne izzive. "V zadnjem desetletju, ko ni bila v ospredju, smo videli, da se na območje Zahodnega Balkana širi nekdo drug in to ni širjenje svobode in vladavine prava," je dejal.

Napovedal je, da bo slovensko predsedstvo delalo na tem, da se dileme rešijo in da v uniji pride do soglasja glede širitve.

Portugalskemu predsedstvu EU namreč ni uspelo doseči soglasja glede začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Začetek pogajanj s Severno Makedonijo blokira Bolgarija zaradi vprašanj v povezavi z makedonskim jezikom in identiteto. Glede Albanije sicer ni blokade, vendar med članicami EU prevladuje stališče, da pristopnih pogajanj z državama ne bi smeli ločevati.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes podprla slovenska prizadevanja in organizacijo vrha. Poudarila je, da je komisija zavezana k podpori Zahodnemu Balkanu in si želi napredka, da bi lahko formalno odprli pogajanja z Albanijo in Severno Makedonijo. "Skupaj bomo delali za dolgoročno okrevanje regije," je dejala.

Janez Janša na Brdu | Avtor: Kabinet predsednika vlade Kabinet predsednika vlade

mobilni telefon pametni telefon telefon Pandemija Svet Covidna potrdila. Odločitev Nemčije razjezila Bruselj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • sandi76 08:51 02.julij 2021.

    Predsedovanje Janševe vlade bo znano najmanj po njegovi orbanovski diktaturi ! Zato tudi najmanjša podpora državljanov njegovemu (ne)delu !

  • lada 08:40 02.julij 2021.

    komunisti išejo neoznaćena grobišća po Sloveniji, tako kot v Kanadi; vendar rdeće svinje še kar koljejo kristjane in ne odnehajo, kot je fafa jon, šivilja, komedijant, polmesec, ki se mu zarine u rit, kot prašić, ki je boljši od njega !

  • Avatar Leon
    Leon 08:06 02.julij 2021.

    Shizofrenija je nedvomno ena najbolj resnih in hudih duševnih motenj, ki prizadene človeka v njegovih mladih letih ter pomembno vpliva na njegovo nadaljnje življenje. Zanjo so značilni spremembe mišljenja, zaznavanja, čustvovanja, volje in drugih funkcij, ki omogočajo človeku občutek individualnosti, ...prikaži več edinstvenosti in usmerjenosti vase. Slovenija zbudi se !