Svet
19097 ogledov

Covidna potrdila. Odločitev Nemčije razjezila Bruselj.

mobilni telefon pametni telefon telefon
Covidno potrdilo je v veljavi. Odločitev Nemčije zastavlja vprašanje, kakšna je njegova usoda.

Kot je znano, danes v veljavo stopajo digitalna enotna covidna potrdila. Dolgo pričakovana rešitev naj bi predstavljala odgovor na številne zagate, ki so jim bili priča potniki na mejah znotraj EU, saj bo potrdilo olajšalo prost pretok ljudi. Dokument s QR kodo dokazuje, ali je potnik cepljen z enim od cepiv, ki jih je odobrila Evropska unija, ali je prebolel covid-19 oziroma ali ima negativen test glede novega koronavirusa. 

Potrdilo je med drugim danes že testirala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob prihodu v Slovenijo, je objavilo predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji na Instagramu.

Potrdilo ni potovalni dokument, bo pa od danes olajšalo prečkanje mej, saj bodo lahko s pomočjo kode QR pristojni hitro ugotovili, ali posameznik izpolnjuje pogoje za vstop v državo. V veljavi bo leto dni in sicer v vseh državah članicah EU ter Lihtenštajnu, Švici, Islandiji in na Norveškem. Do sedaj so izdali že več kot 200 milijonov potrdil.

Odločitev Nemčije 

V sistemu so že povezane vse države članice Evropske unije, le Irska, katere zdravstveni sistem je utrpel kibernetski napad, nekoliko kasni. 

Hitri porast delta različice novega koronavirusa, ki je bila sprva odkrita v Indiji, zdaj pa se naglo širi tudi v nekaterih evropskih državah, bi lahko sprožil težave pri oživitvi sistema, ki naj bi olajšal potovanja med državami. 

Nemčija je že napovedala prepoved prihoda potnikom s Portugalske, kjer je delta različica že postala dominantna. Izvzeti so le nemški državljani in ljudje s stalnim prebivališčem v Nemčiji, ki pa morajo biti ob prihodu v državo dva tedna v karanteni. 

Odločitev Berlina je razjezila uradni Bruselj, ki je izpostavil, da se je potrebno na vsak način izogibati prepovedi potovanj znotranj Evropske unije in da bi se Nemčija najprej morala posvetovati z ostalimi državami. 

Covid-19 Covid-19 Zdravje Novo resno opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije mestni utrip Zdravje Delta različica se širi pri nas, takšno je trenutno stanje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.