Slovenija
43483 ogledov

Janša obupan stopil pred kamere, to naj bi v parlamentu počela Svoboda

Janez Janša Profimedia
Prišlo naj bi do več kršitev poslovnika, zakonov, pa tudi ustave.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša in poslanka Jelka Godec sta opozorila na kratenje pravice opoziciji, da pri svojem delu uporabi vse razpoložljive instrumente, ki jim po ustavi pripadajo, da opozarjajo vlado na nepravilnosti. 

Po besedah Jelke Godec "nem, gluh in slep valjar Svobode s pomočjo SD in Levice" tako v Državnem zboru nenehno tepta njihove pravice.

Amandmaji najprej niso bili mogoči, nato pa se je to spremenilo

Kot prvi primer je izpostavila referendumski predlog glede uporabe konoplje v medicinske namene, ki so ga obravnavali na seji matičnega telesa za zdravstvo. Podpredsednik odbora in poslanec Gibanja Svoboda Dean Premik je dopustil, da je koalicija vložila amandmaje, s katerimi so po mnenju Jelke Godec povsem spremenili prvotno vsebino referendumskega vprašanja. Po novem bosta namreč vprašanji kar dve, in sicer poleg tega, ali državljani podpirajo uporabo konoplje v medicinske namene, tudi to, ali podpirajo uporabo konoplje za osebne namene.

"Ti dve vprašanji sta popolnoma drugačni," je prepričana poslanka SDS.

Medtem pa predlogov za dopolnitve, ki jih je stranka SDS predlagala pri vprašanju o evtanaziji, na tem odboru niso dopustili. "Predsednica je dejala, da vlaganje amandmajev ni možno," je povedala Jelka Godec, ki je prepričana, da gre za "dvojne vatle".

"Najprej predsednica trdi, da amandmaji v prvi fazi niso možni, nato pa podpredsednik pove, pa da so možni. Nato z amandmaji vsebinsko posežejo v vprašanje."

Prepričana je, da na sejah, ki jih vodijo predstavniki Gibanja Svoboda, prihaja do kršenja poslovnika, "predvsem, ko poda mnenje SDS". Glasovalo se je celo o tem, da opozicija niti ne dobi besede. Zato se poslanka SDS sprašuje, če so stvari prišle že tako daleč, da opozicija v Državnem zboru sploh ne sme več razpravljati.

Jelka Godec | Avtor: Anže Petkovšek Izredna seja DZ, na kateri so potrjevali kandidatke in kandidate za ministrice in ministre nove vlade. Anže Petkovšek
Janša: Golob se preveč druži z Jankovićem

"S kršenjem poslovnika in dosedanje parlamentarne prakse smo se srečali že na začetku mandata, ko je bila SDS, največji opozicijski stranki, vzeta možnost vodenja dveh parlamentarnih komisij," je povedal - takrat je vodenje teh komisij prevzela manjša opozicijska stranka, Nova Slovenija.

"Kako poteka nadzor nad javnimi financami in tajnimi službami, je od takrat jasno," je ošvrknil delo NSi, ki jo vodi Matej Tonin.

Janša meni, da se trenutno srečujejo kar s petimi tovrstnimi kršitvami in manipulacijami, "ki jih težko pripišemo neznanju tistih, ki prvič sedijo v Državnem zboru".

"Prvič se je zgodilo, da se je na delovnem telesu prepovedala razprava o predlogu," je dejal in dodal, da gre za posnemanje Mestne občine Ljubljana (MOL), "kjer lahko Zoran Janković z glasovanjem večine prekine razpravo". 

Janša meni, da je to "globoko protiustavno", saj da so sicer razprave v poslovniku lahko omejene le s pravili, ki veljajo za vse, ne more pa si večina lastiti pravice, da utiša opozicijo.

"Srečanja med ljubljanskim županom in predsednikom vlade so pripeljala do tega, da je vse več tovrstnih posnemanj," je prepričan. To je pripeljalo tudi do tega, da so v Državnem zboru predsedujoči poskušali prekiniti razpravo.

"Tukaj gre za eklatantno kršitev, ki je nevarna. Demokracija je vladavina večine, a ekipa je omejena z nekimi pravili, ki so za vse enaka."

Ignorirali naj bi Državni svet zaradi slovničnih napak

Zmotilo ga je tudi ignoriranje zahteve Državnega sveta, ki  je ustavni organ in ima svoje pravice in pristojnosti, da se odredi parlamentarna preiskava. 

Če Državni svet zahteva preiskavo, jo Državni zbor mora odrediti, je prepričan Janša, saj to zahteva ustava. Kot je pojasnil, se v koaliciji sklicujejo na tehnične popravke v besedilu zahteve, ki naj bi bilo polno slovničnih napak. "Če boste prebrali tekst, boste našli pet slovničnih napak že v naslovu," je dejal, a poudaril, da to ni izgovor za neupoštevanje vsebine dokumenta.

Predlogi, ki so v nasprotju z ustavo

Poleg tega je Janša izpostavil primer referendumskega vprašanja glede evtanazije, ki je po njegovi oceni v neskladju z ustavo, v kateri piše, da je človekovo življenje nedotakljivo.

"Z zakonom ne morete urediti vprašanja predčasnega končanja življenja, dokler imamo takšno ustavo. Zdaj se bo glasovalo o nečem, o čemer se sploh ne sme glasovati. Lahko bi vprašali, ali naj se v ustavi ta člen spremeni. a tega v referendumskem vprašanju ni," je pojasnil Janša.

"Potem lahko damo kakršnokoli vprašanje. Recimo tudi, ali ste za to, da z zakonom začnemo izvajati smrtno kazen," je ponazoril na primeru. "Kolegicam in kolegom v Državnem zboru skušamo dopovedati, da se skozi ta ustavni zid ne da z glavo."

"Mislijo si, ker so dobili večino, da lahko počnejo karkoli. A to so nevarne stvari, ki vodijo v diktaturo," je prepričan.

Metanje polen pod noge

Koalicija naj bi opoziciji metala polena pod noge tudi glede datuma za referendum. Medtem ko naj bi na začetku trdili, da si pomembna vprašanja zaslužijo ločeno glasovanje (prvotno naj bi se glasovalo na isti dan kot za evropski parlament), so si nato premislili, na ta datum pa uvrstili le svoja vprašanja. 

"Prepričali so nas, da naj ne hitimo z referendumom, da bo šele jeseni, zato smo predlog umaknili," je povedal Janša. Nato pa je koalicija začela vlagati predloge za posvetovalne referendume kot po tekočem traku.

"Vse skupaj deluje malo poniglavo, da najprej prepričaš nekoga, potem pa sam za ta dan predlagaš referendume o vprašanjih, za katera misliš, da bodo povečala udeležbo na volitvah," je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 90
  • Avatar Leon
    Leon 08:46 18.april 2024.

    TURBO ANUS ? https://reporter.si/clanek/slovenija/turbo-anus-janeza-janse-taksne-argumente-najde-ustavni-sodnik-klemen-jaklic-ki-jansi-dolguje-svojo-pravnisko-kariero-v-sloveniji-1275136

  • Qdcwtbtb 22:40 17.april 2024.

    Saj bi mu človek še verjel, da ga skrbi za ustavo in zakonitost, če ne bi ignoriral treh sodb US v zvezi z izbrisanimi1, nam vladal s protiustavnimi odloki, kršil Zakona o STA in celo zakone, ki jih je sprejemala ...prikaži več njegova parlamentarna večina (ZIUPOPDVE)... Tako pa je povsem jasno, da je njegova skrb za ustavo v funkciji pritlehnega politikantstva.

  • Nelaži 21:24 17.april 2024.

    Zgodovina se bo spominjala fašista in pudlja Ursule von der Fajzer IJJ-ja po njegovem fašističnem vladanju z odloki za časa kovid plandemije in eklatantnem kršenju ustave. Neprostovoljna, da ne rečem prisilna kovid cepilna evtanazija je in bo pobila več sto ...prikaži večo tisoč cepljenih. V EU in ZDA kjer imajo to uzakonjeno z evtanazijo že pobijajo invalide in siromašne ljudi. Žal je tudi pernati hlapec kabala mafije.